Hoppa till huvudinnehåll

Unga fick tala i fullmäktigesalen - så här vill de förbättra Helsingfors

Skolungdomarna Jani Alanen, Eetu Vienonen, Dan Cederlöf och Jim Koskinen utanför Helsingfors fullmäktigesal.
Jani Alanen, Eetu Vienonen, Dan Cederlöf och Jim Koskinen fick besöka Helsingfors fullmäktigesal på onsdag. Skolungdomarna Jani Alanen, Eetu Vienonen, Dan Cederlöf och Jim Koskinen utanför Helsingfors fullmäktigesal. Bild: Marianne Sundholm / Yle fullmäktigesal

I tre punkter sammanfattade unga från kärngruppen Krut vad de hoppas fullmäktige tar tag i för att förbättra staden för de yngre invånarna.

Det var en historisk stund i fullmäktigesalen i Helsingfors i går när mötet avbröts för att höra de unga i kärngruppen Krut. Mötet avbröts undantagsvis för att de skulle få inta talarstolen och när de unga var klara fick de applåder av beslutsfattarna.

De unga har under året gjort flera initiativ men valde att särskilt lyfta upp tre stycken som de hoppas att fullmäktigeledamöterna tar tag i:

1: Kurs för att bli självständig

Högstadiet och andra stadiet borde erbjuda någon kurs som skulle hjälpa de unga att bli självständiga. I dag finns det huslig ekonomi, men ingen lär de unga hur de ska betala räkningar, hitta bostad eller hitta jobb, säger kärngruppen Krut. De önskar att skolorna skulle erbjuda de unga en kurs i att bli självständig.

2: Bättre skolmat

Skolmaten har alltid varit ett populärt ämne bland initiativen som kommer in till Krut. Även i går lyfte Krut upp att skolmaten behöver utvecklas. Den behöver inte förnyas helt, men utvecklas med nya rätter och nya kryddor och anslagen för skolmaten behöver höjas. Krut påminde fullmäktigeledamöterna att skolmaten för en del ungdomar är dagens enda mål varm mat.

3: Fler sopkärl

Hur kommer det sig att man kan behöva gå långa stunder på stan utan att hitta ett sopkärl när man behöver ett? Hela Helsingfors stad behöver fler sopkärl och särskilt Helsingfors centrum, på fler ställen än bara spårvagnshållplatserna, säger Krut.

Kritiserar påverkningsmöjligheterna

Kruts tre initiativ fick rungande applåder av ledamöterna i fullmäktigesalen på onsdag kväll och flera ledamöter ställde sig upp för att hålla med om frågorna Kruts kärngrupp lyfte upp.

En sak som diskuterades länge var ungdomarnas verkliga påverkningsmöjligheter.

Jag tror att väldigt få skolelever känner till möjligheten att göra initiativ till Krut.

- Jag tror att väldigt få skolelever känner till möjligheten att göra initiativ till Krut, säger Dan Cederlöf, en av kärngruppens 20 medlemmar.

De unga underströk att Krut behöver få större synlighet i skolorna, för att stärka de ungas påverkningsmöjligheter och också i längden öka på deras deltagande i politiken.

Det här höll politikerna med om. När Krut hade talat klart godkände beslutsfattarna i fullmäktige en kläm helt i enlighet med kärngruppens Krut förslag: skolorna kunde informera eleverna om Kruts initiativsystem till exempel på lektionerna i samhällslära och studiehandledning, tycker politikerna. Det skulle vara en del av skolornas demokratifostran.