Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomarna idoliserar youtubare - en del följer även Donald Trump

En pojke tittar på youtubaren Lakkos Youtubekanal.
En pojke tittar på youtubaren Lakkos Youtubekanal. En pojke tittar på youtubaren Lakkos Youtubekanal. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander youtuber,YouTube,smarttelefoner,lakko

Youtube-kulturen står högt bland de finländska ungdomarnas intressen, framkommer det i en enkät som gjorts i samband med evenemanget Tubecon. Det är flera Youtubeprofiler som ungdomarna nämner som sina mest följda idoler.

Flickornas favorit är youtubaren Mmiisas och pojkarnas Lakko. Den internationellt populära svenske datorspelskommentatorn PewDiePie är pop bland pojkarna men på flickornas tio-i-topp-lista finns han inte alls.

- Folk följer ofta med flera personer av liknande slag, säger Tubecons konstnärliga ledare Jonna Paananen.

För enkäten intervjuades 500 ungdomar i åldern 13-19, en del av dem intervjuades per telefon och en del i en webbpanel. Taloustutkimus genomförde enkäten.

För enkäten bad man ungdomarna att namnge 3-5 idoler som de regelbundet följer. I webbpanelen kunde de också motivera varför de gillar en viss person.

Finländska youtubare i toppen

På topp fem-listan över alla ungdomars favoriter kom finländska youtubare: Mmiisas, Lakko, Mariieveronica, Hermanni och Mansikkka. På sjätte plats kom PewDiePie. Sångarna Robin och Cheek finns på plats sju och nio, den amerikanska modellen och tv-personen Kylie var på åttonde plats.

Pojkarna uppgav att de också följer USA:s president Donald Trump. På de 16-19-åriga pojkarnas lista är Trump till och med etta. Flickorna är inte intresserade av Trump, att döma av resultaten från enkäten.

- Trump har varit synlig i medierna, han är ett fenomen.

- En del av Trumpsvaren är säkert också humorsvar, säger Paananen.

- Resultatet avslöjar att ungdomarna är intresserade av samhällsfrågor och vill hänga med. En del pojkar uppger att de också följer Sauli Niinistö och Juha Sipilä, även om de två inte stiger riktigt till toppen, säger hon.

Text: FNB

Läs också