Hoppa till huvudinnehåll

Vargmötet i Backgränd i Karis väcker frågor - var det trots allt grannens hundar?

För drygt en vecka sedan såg en man två vargar på sin gård i Backgränd i Karis. Samtidigt var grannens hundar på rymmen. Frågan är om det är möjligt att ta miste på en varg?

Vargdiskussionen går het i Västnyland. Förra veckan berättade Yle Västnyland hur Svante Lindblad träffade två vargar på sin gård i Backgränd. Han beskrev då hur två stora hunddjur var mycket närgångna och hur han skrämade bort dem bland annat med hjälp av en vedklabb.

- Den ena såg precis ut som en varg, den var grå. Den andra var lite brunaktig. De betedde sig inte som hundar. Det var något misstänkt med dem. De cirklade runt mig och var ute efter något.

Yle Västnyland berättade också att rovdjurskontaktpersonen Håkan Wikström har inspekterat spåren och menar att det inte råder något tvivel om att det var vargar som besökte gården.

Livlig vargdebatt med många frågor

I och med Yle Västnylands webbartikel har det uppstått en livlig debatt. Flera personer har föreslagit att det handlade om hundar eller om varghybrider, det vill säga en korsning mellan hund och varg.

Frågan om det kunde ha varit hundar förstärktes då Yle Västnyland fick kännedom om att två grannhundar hade varit på rymmen samtidigt som vargobservationen gjordes i Backgränd.

Grå och brun hund på rymmen

Sofia Hongell bor ungefär 1,5 kilometer från Svante Lindblads ställe. På gården bor också hennes sju hundar, som vistas i en stor inhängnad.

Tre hundar.
Hundarna vistas i en inhängnad. Tre hundar. Bild: Yle/Minna Almark hund,hunddjur,alaskan malamute,Backgränd,Hundar

Hon blev fundersam då hon hörde att Svante Lindblad hade stött på två vargar eftersom två av hennes hundar hade rymt vid samma tidpunkt.

Den ena hunden är grå och den andra är brun och de är av raserna alaskan malamute och grönlandshund.

En kvinna med två hundar.
Sofia Hongell och två av hennes hundar. Den bruna heter Muddy och är en grönlandshund. Den gråa heter Bimu och är en alaskan malamute. Båda var på rymmen samtidigt som vargobservationen gjordes. En kvinna med två hundar. Bild: Yle/Minna Almark hund,hunddjur,alaskan malamute,Grönlandshund,Backgränd,Hundar,bimu

De båda hundarna hade smutsig päls när de återvände hem. Ingendera av dem hade ett halsband på sig.

- Jag tänkte att det är 90 procent säkert att det har varit de här. Men det är svårt att säga, säger hon. Det kan ha varit vargar eller både och. Men jag vet att mina hundar har varit där samma tid.

Vargarna är större

På Yle Västnylands begäran kommer Svante Lindblad till Sofia Hongells gård för att se de två hundarna som var på rymmen. För hans del råder det inget tvivel om att det inte var dem han träffade på sin gård.

- De hade annorlunda ögon. De var större. Vargen är större än de här, säger han.

Lindblad har sett varg i Ryssland och Vitryssland och är väl bekant med deras utseende. Han understryker också man har mätt tassavtrycken i sanden på hans gård och att de visade att det handlade om vargar.

Skulle det kunna finnas en möjlighet att det är de här hundarna som du har sett på din gård?

- Nej, det kan det ju inte vara eftersom de har mätt spåren. Och de här har mindre tassar än de som var på min gård.

Två hundar.
Bimu och Muddy. Två hundar. Bild: Yle/Minna Almark hund,hunddjur,alaskan malamute,Grönlandshund,Backgränd,Hundar,bimu

Ovanligt beteende bland vargar

Visa Eronen är jaktchef vid Finlands viltcentral Nyland och är en av dem som styr och övervakar dem som gör storrovdjursobservationer.

Han var överraskad då han hörde om observationen i Backgränd för snart två veckor sedan.

- Det var annorlunda beteende än jag har hört om tidigare i våra knutar. Och jag har hört om ganska många tillfällen när man har observerat vargarnas beteende på nära håll.

Eronen blev naturligtvis intresserad av observationen och har varit i kontakt med Svante Lindblad.

- Jag har hört ungefär samma sak som ni. Att inte fick jag någon klarhet i vad det var för hunddjur.

Närbild på en varg.
En bild på en riktig varg. Närbild på en varg. Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen Ranua djurpark,varg

Visa Eronen poängterar att det är Svante Lindblad som har de bästa möjligheterna att se vilka skillnader det finns mellan Sofia Hongells hundar och de djur han träffade på sin gård.

- Men han berättade att hans granne också hade sett individerna och det skulle vara en möjlighet att grannen också skulle kolla hur hundarna ser ut. Att tycker han att det är samma eller olika djur.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland