Hoppa till huvudinnehåll

19 skolbarn omkom i allvarlig trafikolycka i Sydafrika

Rykande fordon, med räddningspersonal i mitten. 20 personer omkom i en olycka i Sydafrika, 19 av dem barn.
Rykande fordon, med räddningspersonal i mitten. 20 personer omkom i en olycka i Sydafrika, 19 av dem barn. Bild: EPA/ER24 Sydafrika,Trafikolycka

20 människor har omkommit i en trafikolycka norr om huvudstaden Pretoria i Sydafrika. En minibuss som transporterade skolelever kolliderade med en lastbil.

Fordonen krockade på en väg mellan städerna Bronkhorstspruit och Verena, omkring 70 kilometer från Pretoria.

19 av de omkomna var skolbarn. Också bussens chaufför omkom. Enligt räddningspersonalen satt människorna i bussen fast i det brinnande fordonet. Flera barn skadades allvarligt. Orsaken till olyckan är okänd.

Överhastighet och odugliga fordon

Minibussar av den typ som eleverna transporterades i är ofta involverade i olyckor.

Trots ett utvecklat vägnätverk plågas Sydafrika av dålig trafiksäkerhet.

Problemen med trafiksäkerheten hänger främst ihop med överhastighet och vårdslöshet, kombinerat med att många kör med odugliga fordon och utan säkerhetsbälte.

Landets trafikminister Joe Maswanganyi efterlyste tidigare i veckan större försiktighet på vägarna. Under påsken omkom 235 människor i trafiken i Sydafrika. Vid samma tid ifjol var dödssiffran 156.

Källor: AFP, AP, Reuters

 • På tv i kväll: Målfyrverkeri i tungviktsmöte?

  Real Madrid gästar Dortmund i Champions League i fotboll.

  Utgångsläget inför kvällens tv-match är fascinerande. Regerande Champions League-mästaren Real Madrid har inlett säsongen knackigt. Hemmalaget Borussia Dortmund har gått från klarhet till klarhet i Bundesligan i höst. Sändningen på TV2 inleds klockan 21.15

 • Fortsatta elfel kan försena västmetron

  Västmetron testkörs igen på torsdag.

  Helsingfors stads trafikverk (HST) har fortfarande inte kunnat ta över västmetron. Både Västmetrobolaget och HST planerade förra veckan att HST kan ta över i början av den här veckan.

 • Man anhållen efter moskébrand i Sverige

  Polisen ser just nu inga politiska motiv för dådet.

  En person är anhållen för mordbrand efter moskébranden i Örebro. Polisområdeschef Bo Andersson säger att polisen just nu inte ser några politiska eller religiösa motiv till brottet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes