Hoppa till huvudinnehåll

19 skolbarn omkom i allvarlig trafikolycka i Sydafrika

Rykande fordon, med räddningspersonal i mitten. 20 personer omkom i en olycka i Sydafrika, 19 av dem barn.
Rykande fordon, med räddningspersonal i mitten. 20 personer omkom i en olycka i Sydafrika, 19 av dem barn. Bild: EPA/ER24 Sydafrika,Trafikolycka

20 människor har omkommit i en trafikolycka norr om huvudstaden Pretoria i Sydafrika. En minibuss som transporterade skolelever kolliderade med en lastbil.

Fordonen krockade på en väg mellan städerna Bronkhorstspruit och Verena, omkring 70 kilometer från Pretoria.

19 av de omkomna var skolbarn. Också bussens chaufför omkom. Enligt räddningspersonalen satt människorna i bussen fast i det brinnande fordonet. Flera barn skadades allvarligt. Orsaken till olyckan är okänd.

Överhastighet och odugliga fordon

Minibussar av den typ som eleverna transporterades i är ofta involverade i olyckor.

Trots ett utvecklat vägnätverk plågas Sydafrika av dålig trafiksäkerhet.

Problemen med trafiksäkerheten hänger främst ihop med överhastighet och vårdslöshet, kombinerat med att många kör med odugliga fordon och utan säkerhetsbälte.

Landets trafikminister Joe Maswanganyi efterlyste tidigare i veckan större försiktighet på vägarna. Under påsken omkom 235 människor i trafiken i Sydafrika. Vid samma tid ifjol var dödssiffran 156.

Källor: AFP, AP, Reuters

 • Vaccin i spruta.

  Vaccinationstvång för anställda inom vård och omsorg

  Personalen måste ta influensavaccin.

  Den nya smittskyddslagen som trädde i kraft den 1 mars i år kräver att anställda inom social-och hälso- och sjukvården måste ha ett fullgott vaccinationsskydd inom en övergångstid på ett år. Syftet är att skydda klienter och patienter för följder av smittsamma sjukdomar.

 • Skolbarn i Ekenäs fick prova på orientering i Skepparträdgården.

  Håll kartan rätt - elever i Ekenäs lär sig orientera

  Hela världen orienterar den 24 maj.

  Det går faktiskt riktigt bra att orientera, säger Selma Fagerholm och Emma Baarman från Seminarieskolan i Ekenäs. De har aldrig orienterat förut, men fick en chans då OK Raseborg visade hur det går till i samband med en världsomfattande orienteringsdag.

 • Polisjackor

  Polis dömd för misshandel

  Om domen vinner laga kraft kan polisen förlora sitt jobb.

  Den polis som stått åtalad för misshandel efter ett ingripande mot en mopedist har dömts för misshandel och brott mot tjänsteplikt i Österbottens tingsrätt. Den dömde kan komma att förlora sitt jobb.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes