Hoppa till huvudinnehåll

19 skolbarn omkom i allvarlig trafikolycka i Sydafrika

Rykande fordon, med räddningspersonal i mitten. 20 personer omkom i en olycka i Sydafrika, 19 av dem barn.
Rykande fordon, med räddningspersonal i mitten. 20 personer omkom i en olycka i Sydafrika, 19 av dem barn. Bild: EPA/ER24 Sydafrika,Trafikolycka

20 människor har omkommit i en trafikolycka norr om huvudstaden Pretoria i Sydafrika. En minibuss som transporterade skolelever kolliderade med en lastbil.

Fordonen krockade på en väg mellan städerna Bronkhorstspruit och Verena, omkring 70 kilometer från Pretoria.

19 av de omkomna var skolbarn. Också bussens chaufför omkom. Enligt räddningspersonalen satt människorna i bussen fast i det brinnande fordonet. Flera barn skadades allvarligt. Orsaken till olyckan är okänd.

Överhastighet och odugliga fordon

Minibussar av den typ som eleverna transporterades i är ofta involverade i olyckor.

Trots ett utvecklat vägnätverk plågas Sydafrika av dålig trafiksäkerhet.

Problemen med trafiksäkerheten hänger främst ihop med överhastighet och vårdslöshet, kombinerat med att många kör med odugliga fordon och utan säkerhetsbälte.

Landets trafikminister Joe Maswanganyi efterlyste tidigare i veckan större försiktighet på vägarna. Under påsken omkom 235 människor i trafiken i Sydafrika. Vid samma tid ifjol var dödssiffran 156.

Källor: AFP, AP, Reuters

 • vatten fungerar inte

  Vattenavbrott i Sibbo på onsdag kväll

  Vattnet i Lönnbacka stängs av klockan 20.

  Invånarna i delar av Sibbo får klara sig utan vatten på onsdag kväll (26.4). Avbrottet varar i ett par timmar.

 • Sångaren Nina Persson uppträder på en lilafärgad scen på Rusrock.

  The Cardigans och Liam Gallagher till Åbo

  Uppträder i samband med Tall Ships Races i juli.

  Brittiska Liam Gallagher, frontfigur och sångare i Oasis samt svenska The Cardigans uppträder i Åbo den 21 juli. Konserterna är en del av den två dagar långa festivalen The Tall Ships Races Music Festival som går av stapeln i slottsparken invid Åbo slott.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Nyligen publicerat - Utrikes