Hoppa till huvudinnehåll

ÅA:s rektor: Förslaget på nationellt samarbete är en besvikelse

mikko hupa
Åbo Akademis rektor Mikko Hupa. mikko hupa Bild: Yle/Andy Ödman hupa,mikko hupa,rektor,åbo akademi

En lösning på den hotande arbetskraftsbristen i Egentliga Finland är ett utökat nationellt samarbete mellan landets tekniska högskolor. Det framgår i den rapport som överlämnades till regeringen på torsdagen.

- För universiteten i Åbo är det här förslaget en besvikelse, säger Åbo Akademis rektor Mikko Hupa.

Den tekniska högskoleutbildningen måste förstärkas i Egentliga Finland för att stödja den positiva strukturomvandling som pågår i regionen. Det är en av slutsatserna i den rapport som gjorts av utredningsman Jari Jokinen och som överlämnades till regeringen.

En lösning på den hotande arbetskraftsbristen är ett utökat nationellt samarbete mellan landets tekniska högskolor, slår rapporten fast.

Åbo Akademis rektor Mikko Hupa hade hellre sett konkreta åtgärder i form av resurser för den nya diplomingenjörsutbildningen inom maskinteknik, som universiteten och högskolorna har samarbetat fram och som kunde ha kört igång hösten 2018.

 • Snö på en bilvindruta

  Uselt väglag - den som har sommardäck uppmanas vara försiktig

  Snö på många håll också på valborgsmässoaftonen.

  Snöfallet har ställt till med problem i trafiken i nästan hela landet och det ser inte mycket ljusare ut på valborgsmässoaftonen. Vägtrafikcentralen uppmanar bilisterna att vara mycket försiktiga - i synnerhet de som redan har bytt till sommardäck.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Åboland