Hoppa till huvudinnehåll

ÅA:s rektor: Förslaget på nationellt samarbete är en besvikelse

mikko hupa
Åbo Akademis rektor Mikko Hupa. mikko hupa Bild: Yle/Andy Ödman mikko hupa

En lösning på den hotande arbetskraftsbristen i Egentliga Finland är ett utökat nationellt samarbete mellan landets tekniska högskolor. Det framgår i den rapport som överlämnades till regeringen på torsdagen.

- För universiteten i Åbo är det här förslaget en besvikelse, säger Åbo Akademis rektor Mikko Hupa.

Den tekniska högskoleutbildningen måste förstärkas i Egentliga Finland för att stödja den positiva strukturomvandling som pågår i regionen. Det är en av slutsatserna i den rapport som gjorts av utredningsman Jari Jokinen och som överlämnades till regeringen.

En lösning på den hotande arbetskraftsbristen är ett utökat nationellt samarbete mellan landets tekniska högskolor, slår rapporten fast.

Åbo Akademis rektor Mikko Hupa hade hellre sett konkreta åtgärder i form av resurser för den nya diplomingenjörsutbildningen inom maskinteknik, som universiteten och högskolorna har samarbetat fram och som kunde ha kört igång hösten 2018.

Kommentarer

Läs också

Åboland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Åboland