Hoppa till huvudinnehåll

Axxell inför fem dimissioner per läsår

Utbildaren Axxells byggnader på var sin sida om Bangatan i Karis.
De som studerat i Axxells enheter i Karis och Ekenäs dimitteras tillsammans i utbildarens lokaler i Karis. Utbildaren Axxells byggnader på var sin sida om Bangatan i Karis. Bild: Yle/Marica Hildén bangatan karis

Utbildaren Axxell har det här läsåret fem dimissioner. Axxell har inte längre dimission vecka 22, då många är vana vid att läsåret slutar.

De flesta i Finland slutar skolans läsår eller utexamineras vecka 22. Inför läsåret 2016-2017 strukturerade Axxell om betygsskrivningen inom ungdomsutbildningen. Det betyder att utbildaren har fem dimissioner som alltid infaller två veckor efter periodens beslut.

Läsåret 2015-2016 utexaminerades ungdomsstuderande vid 42 olika datum, de flesta ändå vecka 22. Axxell medger att alla studerande inte är glada över beslutet. Den stora festen i vecka 22 är ett minne blott och det sörjer studerandena.

Alla firas på lika villkor

Axxell förklarar det nya systemet med att alla nu firas på lika villkor oberoende av vilken period man avslutar studierna. Vuxenstuderandena firas också vid samma tidpunkter.

Det nya systemet leder också till att de studerande har ett datum för när uppgifter ska lämns in och lärarna har en tydligare tidtabell för bedömningen.

Karis och Ekenäs firar på fredag

Det här läsåret har ännu två dimissioner.

Axxell i Ekenäs och Karis ordnar gemensam dimission i Karis på fredag den 21 april. Den 16 juni ordnas den sista dimissionen för det här läsåret. Nu utexamineras 60 personer och i juni 232 personer.

Läs också