Hoppa till huvudinnehåll

Betygsfest året om vid Axxell

Ung kvinna får sin yrkesexamensmössa.
Malena Snellman kan nu titulera sig djurskötare. Snellman deltog i Axxell Brusabys dimission i Kimito på fredag. Ung kvinna får sin yrkesexamensmössa. Bild: Yle/Monica Forssell dimission

Yrkesutbildaren Axxell uppvaktar studerande som får sina slutbetyg, flera gånger om året.

I stället för två betygsfester, bjuds det numera på fem dimissioner under ett läsår vid Axxell.

Studierna är årskurslösa och också tidigare har studerandena kunnat få sina betyg under olika tider på året, men de som inte avslutat sina studier i maj eller december har blivit utan kaka, kaffe, tal och rosor.

Tända ljus på bord med kaffekoppar.
På fredag dukades det till fest i Brusaby, Ekenäs och Pargas. Tända ljus på bord med kaffekoppar. Bild: Yle/Monica Forssell fester

- Vi vill synliggöra det att man fem gånger om året kan bli färdig och fem gånger om året få samma bemötande från skolans sida, förklarar Lena Johansson, rektor vid Axxell.

Grundskolorna och gymnasierna firar traditionell terminsavslutning i månadsskiftet maj-juni. Yrkesskolorna brukar också fira samtidigt.

- Det är också till fördel för arbetslivet att vi hela tiden spottar ut yrkeskunnigt folk på arbetsmarknaden, påpekar Johansson och tillägger att det också har betydelse för skolans finansiering att det går raskt undan.

- Inte sticker vi under stol med heller att vår finansiering är sådan att vi ska ha ut våra studerande så fort som möjligt och vi får belöning beroende på hur snabbt de går genom skolvärlden. Det är kopplat till resultatfinansieringen.

Studerande vid Axxell brusaby poserar med betyg och mössor.
På fredagen fick cirka femtio studerande sina slutbetyg vid Axxells enheter i Ekenäs, Pargas och Brusaby. Nästa dimission ordnas i medlet av juni.<br /> Bland de femton som fick sina betyg i Brusaby hade de flesta valt yrkesexamensmössan. Studerande vid Axxell brusaby poserar med betyg och mössor. Bild: Yle/Monica Forssell dimission,Yrkesexamen

Att den traditionella vårfesten med stor betygsutdelning nu slopats och ersatts av flera mindre tillställningar får ros av en del studerande och ris av andra.

Ung man och två och unga kvinnor i festkläder.
Alex Juslin, Patricia Peltonen och Malena Snellman fick på fredagen sina slutbetyg. Ung man och två och unga kvinnor i festkläder. Bild: Yle/Monica Forssell studerande

Alex Juslin som avlagt grundexamen inom lantbruksbranschen tycker att det nya systemet inte är lika tydligt som det förra.

- Jag tycker nog att det är lite flummigt. Man vet inte riktigt när och var man ska vara, säger Juslin som nu kan titulera sig lantbruksföretagare.

Djurskötarna Malena Snellman från Österbotten och Patricia Peltonen från Nyland hade inte velat vänta ännu en en dryg månad på att få den vita mössan och betyget.

- Nog är det bra att man inte behöver vänta om man är färdig.

Lika festligt är det ändå inte.

- Man är van vid att det alltid är jättestort, säger Snellman.

- Nog skulle det ha varit festligare att ha det hela i slutet av maj men med tanke på jordbruket är maj inte en lämplig tidpunkt för firande, påpekar ändå Juslin som efter militärtjänstgöringen ska ta över hemgården i Houtskär.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Åboland