Hoppa till huvudinnehåll

Brådska och nyrekryteringar ledde till många felaktiga asylbeslut

Migrationsverket
Migrationsverket Bild: Yle asylsökande (process),flyktingar,invandrare,migration,Migrationsverket

Andelen felaktiga asylbeslut vid Migrationsverket har ökat markant på kort tid. Andelen steg från 0,2 till 3 procent på mindre än två år.

Högen med klagomål över asylbeslut har hunnit växa sig stor. Just nu finns över 8 000 asylbeslut hos förvaltningsdomstolarna, där man inom ett år måste ta ställning till om besluten är korrekta eller inte

Då visar det sig hur väl Migrationsverket har utfört sitt jobb.

Siffrorna just nu ser inte smickrande ut. År 2015 ansåg förvaltningsdomstolarna att 0,2 procent av asylbesluten var felaktiga. Under de tre första månaderna 2017 har andelen mångdubblats, den är nu 3 procent.

400 nya anställda och 32 000 nya asylsökande samtidigt

Tirsa Forssell, chef för resultatområdet vid asylenheten vid Migri, förklarar att den stora andelen fel beror på brådska, då antalet asylsökande plötsligt steg till rekordnivåer.

Uppemot 32 000 asylsökande kom till Finland inom en kort tid, vilket ledde till stora omställningar inom Migri.

- På ett drygt halvår anställde vi över 400 nya överinspektörer som skulle behandla asylärenden. De nya personerna skulle utbildas, samtidigt som nya asylbeslut måste fattas, förklarar Forssell.

Tirsa Forssell, Migrationsverket i Helsingfors
Tirsa Forssell. Tirsa Forssell, Migrationsverket i Helsingfors Bild: Yle / Elis Karell Migrationsverket,tirsa forssell

Speciellt i början kunde det ske en del misstag, och eftersom de besluten finns hos förvaltningsdomstolarna just nu så syns misstagen i statistiken först den här våren.

Enligt Forssell borde andelen felaktiga beslut vara lägre nu, eftersom handläggarna numera har mera erfarenhet av jobbet.

Påtryckningar utifrån?

Ville Punto, jurist och expert på utlänningslagar, anser att man tydligt kunde märka hur kvaliteten på asylbesluten blev sämre förra året.

Ville Punto har som advokat skött många flyktingars ärenden.
Ville Punto. Ville Punto har som advokat skött många flyktingars ärenden. Bild: YLE/Antti Lempiäinen. advokat,flyktingadvokat,ville punto

Han tror inte att det är enbart brådska som är orsaken.

- På besluten kan man se tydliga tecken på att det har funnits en press på att fatta negativa beslut. Det har med andra ord kommit någon form av direktiv, säger Punto.

Det här är ett påstående som Tirsa Forssell tillbakavisar, men hon berättar att en del beslut blivit annorlunda än förr på grund av de nya utlänningslagar som Migri måste följa.

Enligt Forssell kan det ändå finnas indirekta påtryckningar.

- Det förekommer press från offentligheten, medier, olika extremistgrupper, oppositionen, regeringen. Vad som är politiska påtryckningar är svårt att svara på. Jag har inte själv upplevt sådant, men alla inspektörer är människor, och vissa upplever det säkert som tyngre än andra.

Uppdatering 21.4.2017: Artikeln är uppdaterad med Migrationsverkets nya siffror som också beaktar första hälften av april. De felaktiga asylbeslutens andel är 3 procent.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Virheet turvapaikkapäätöksissä lisääntyneet – perustellaan kiireellä ja kokemattomuudella skriven av Marjatta Rautio.

 • Barn på stranden i Ho Chi Min.

  Björn Ådahl: Ojämlik utveckling i mångsidigt Vietnam

  Vietnams minoriteter lever långt från turisternas solkust.

  Vietnams minoriteter lever långt från den idylliska solkust som turisterna känner till. Svenska Yles medarbetare Björn Ådahl skriver om landets spirande ekonomi och de utsatta minoriteterna.

 • Brygga renoveras.

  Glädje i Dalsbruk efter att industriområdet äntligen såldes

  Nu hoppas man att affären blåser nytt liv i orten.

  Beskedet att kommunen och lokala företag köper upp Valsverksholmen i Dalsbruk tas emot med glädje på orten. De ortsbor som Yle Åboland talat med hoppas nu att affären blåser nytt liv i Dalsbruk.

 • Kimi Räikkönen.

  Blåvitt kalaskval – Räikkönen i första startledet

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji.

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji och tog en dubbelseger. Kimi Räikkönen gjorde säsongens överlägset bästa kval, men en liten miss gjorde att han inte tog pole position.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Inrikes