Hoppa till huvudinnehåll

Case - ett mord, tre jakter på sanningen

När Lara, en ung flicka, hittas hängd på nationalteaterns scen tyder det mesta på självmord. Hennes chockade fosterföräldrar köper dock inte polisens förklaring och snart jagar tre personer parallellt sanningen. Krimserien Case är en mörk jakt på förövare i Reykjaviks undre värld och offrets närmaste krets.

Lara har till synes levt ett helt vanligt tonårsliv, kanske har hon till och med varit mer skötsam än de flesta. Sin pojkvän har hon precis gjort slut med, hon har vänner och är en skicklig balettdansör. Ändå har hon spårlöst försvunnit efter en kväll på ett disco och hittas senare hängd.

Hennes fosterföräldrar kan inte förstå att hon skulle begått självmord och när de dessutom får höra att hon haft sex innan sin död är de säkra på att brott ligger bakom.

Fallet Lara för snart samman tre personer som alla vill få klarhet i fallet men samtidigt hamnar på kollisionskurs med varandra.

Logi är en dekadent advokat som grävt ner sig på grund av en felaktig fällande dom, han har bränt alla sina broar och befinner sig i en nedåtgående spiral av alkoholism och besatthet. Brynhildur, en kompromisslös advokat, är troligtvis hans enda riktiga vän. Hon försöker desperat rädda advokatbyråns och sitt eget anseende men nonchaleras på grund av sin kontakt med Logi.

Dessa två vänners vägar kommer snart att korsas med Gabrielas. Hon är polisens huvudutredare i fallet Lara, fåordig, uttråkad och lika skicklig på sitt jobb som hon är dålig på att sköta sitt privatliv. Gabriela ställer sig också frågande till om det verkligen kan röra sig om ett själmord och vill fortsätta utredningen. Alla tonåringar kring Lara verkar ha något att dölja.

Laras fosterföräldrar kontaktar Brynhildur för att utreda fallet. Lara var i tiderna Brynhildurs första fall som nybakad advokat. Den gången gällde det omhändertagande och flytt till fosterföräldrarna. Nu känner sig Brynhildur delaktig i det som hänt och vill försöka göra rätt.

Logi och sin sida blir kontaktad av Laras biologiska föräldrar som anser att de inte blivit rättvist behandlade när Lara omhändertogs och nu känner sig svikna av systemet. Till sin hjälp har Logi sin lika dekadenta flickvän Ilmur som är skicklig på att muddra datasystem på information.

Jag såg det som en krimserie men med mycket drama. Det handlar inte så mycket om vem som gjort det utan mer om varför.― Regissör Balvin Z

Fallet Lara har alltså plötsligt tre utredare som alla vill hitta mördaren. Medan Logi försöker göra sig själv rättvisa och återgå till livet måste Brynhilder tumma på moralen rejält för att komma sanningen närmare. Gabriela måste göra uppror mot allt hon trott på och sina förmän för att blotta de som med alla medel vill skydda sig själva.

För att komma fallet Lara närmare måste man gräva i smygfilmade sexklipp, droghandel, förskingring, våldträckt, alkoholism. Case utspelar sig mitt i sommaren - men trots det i ett mörkt Rejkjavik. Listan på misstänkta verkar till en början vara ändlöst lång.

Mer än bara en jakt på mördaren

I en intervju för webbsidan Drama Quarterly har regissören, Baldvin Z, berättat om arbetet bakom Case. Bland annat hur han använt musik som en stämningsskapare redan under inspelningarna och hur han, från att främst ha regisserat film, tack vare serien blev mer intresserad av tv-drama.

- Jag fick manus till de tre första avsnitten och blev väldigt intresserad. Det handlar om tonåringar och det som händer i Islands undre värld. Jag såg det som en krimserie men med mycket drama. Det var något som fångade mig – det var mer fokus på drama än krim. Det handlar inte så mycket om vem som gjort det utan mer om varför. Det här gör att det finns många ovanliga twists och det tar dig till andra ställen i jämförelse med andra krimserier.

- Det handlar mer om karaktärerna än om själva handlingen. Hela serien startar med att en flicka har blivit hängd men fallet är större än så, och det är det som gör det intressant. Vi får följa människorna och avslöja ”monstret” mitt i serien. Det tar dig som tittare på nya spännande eskapader.

Nedslagna karaktärer

Balvin Z har också regisserat några avsnitt av Fångade som visades i Yle Fem 2016. Den gången handlade det om snödränkt landsbygd medan man denna gång flyttas till stadsmiljö. Men precis som i Fångade är Case en ganska långsam berättelse där karaktärerna ges mycket tid och utrymme. Serien har helt naturligt också blivit jämförd med exempelvis danska Brottet och andra Nordic Noir-serier. Jämförelser som Baldvin Z är bekväm med.

- Skillnaden till många serier från USA är att du som tittare ges möjlighet att se att karaktärerna är gjorda av kött och blod och du tar dem till dig på ett annat sätt. Du ser dem när de tar beslut i motsats till amerikanska serier där alla är snabba, slagfärdiga och smarta.

- Karaktärerna i Case är nedslagna. De tar hela tiden fel beslut men deras tillkortakommanden gör dem också intressanta. Poliserna är inte coola, de är bara människor och hamnar hela tiden i obekväma och nya situationer där de inte vet vad de skall göra.

- Den undre världen på Island är inte jättestor så jag måste få det hela att se verklighetstroget ut för islänningarna. Jag tror det också kommer vara intressant att se för andra.


Orginaltitel: Case (Island 2015)
9 avsnitt
90 dagar på Arenan (Observera att serien publiceras i sin helhet på Yle Arenan 22.4.2017)

I rollerna: Steinunn Olina Thorsteinsdottir, Magnus Jonsson, Johanna Vigdis Arnardottir, Thorsteinn Bachmann, Birna Run Eiriksdottir m.fl.
Regi: Baldvin Z (Zophoniasson)
Manus: Andri Ottarsson & Thorleifur Örn Arnarson

Mer från programmet

 • vatten fungerar inte

  Vattenavbrott i Sibbo på onsdag kväll

  Vattnet i Lönnbacka stängs av klockan 20.

  Invånarna i delar av Sibbo får klara sig utan vatten på onsdag kväll (26.4). Avbrottet varar i ett par timmar.

 • Sångaren Nina Persson uppträder på en lilafärgad scen på Rusrock.

  The Cardigans och Liam Gallagher till Åbo

  Uppträder i samband med Tall Ships Races i juli.

  Brittiska Liam Gallagher, frontfigur och sångare i Oasis samt svenska The Cardigans uppträder i Åbo den 21 juli. Konserterna är en del av den två dagar långa festivalen The Tall Ships Races Music Festival som går av stapeln i slottsparken invid Åbo slott.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.