Hoppa till huvudinnehåll

Choraeuspriset till Ann-Luise Bertell

Ann-Luise Bertell är en av Vegas sommarpratare 2015.
Ann-Luise Bertell. Ann-Luise Bertell är en av Vegas sommarpratare 2015. Bild: privat ann-luise bertell,vegas sommarpratare 2015

Författaren och Wasa Teaters tidigare chef Ann-Luise Bertell tilldelas Choraeuspriset på 10 000 euro ur Olof och Siri Granholms stiftelse för den svenskösterbottniska litteraturen.

Ann-Luise Bertell har skrivit lyrik, dramatik och noveller. Hon debuterade som författare vid tjugosexårs ålder, med lyriksamlingen "Rus av gul". Bertell har också skrivit bland annat teaterpjäser och en barnbok. Ifjol romandebuterade hon med emigrantskildringen ”Vänd om min längtan”, en roman som renderade henne Svenska Yles litteraturpris.

Ann-Luise Bertell tilldelas Choraeuspriset 2017 för en mångsidig ordkonst som oavsett genre kännetecknas av stark känsla för formen. Hennes berörande dramatik, lyrik och prosa har rötterna stadigt förankrade i den österbottniska myllan. Ann-Luise Bertell ger röst åt dem som tystnat och lyfter fram människoöden som läsarna känner igen sig i.

Olof och Siri Granholms stiftelse delar i år ut sammanlagt 44 350 euro i stipendier och understöd. Av det går 24 350 euro till enskilda författare, medan 20 000 euro går till organisationer och bokutgivare.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Gustav Djupsjöbacka

  Gustav Djupsjöbacka tar avsked av en era

  Gustav Djupsjöbacka avslutar lektorspositionen med konsert.

  Gustav Djupsjöbacka tar avsked från sig position som lektor i liedinterpretation vid Sibelius-Akademin.

 • Märta Westerlund och en äldre man med vr-glasögon

  Seriestart: Fem fenomen i arbetslivet

  Ta en djupdykning i framtidens arbetsliv.

  Häng med i arbetslivets svängar tillsammans med Märta Westerlund och Tuomas Enbuske i den nya serien Fem fenomen i arbetslivet. Först ut får vi veta hur teknologin kommer att påverka våra jobb i framtiden. Tar maskinerna över?

 • Kenneth Nars serverar bubbel till Sonja Kailassaari och Mårten Svartström.

  Efter Nios första maj-meny

  I Kenneth Nars uppsättning ingår både matplock och dryck.

  Saknar du idéer för vad du ska servera på picknick-filten den första maj? Matskribenten Kenneth Nars presenterar några säkra, goda och enkla alternativ. Som tillbehör kan man alltid servera ost, struvor, munkar och gravad lax på ett gott rågbröd.