Hoppa till huvudinnehåll

Choraeuspriset till Ann-Luise Bertell

Ann-Luise Bertell är en av Vegas sommarpratare 2015.
Ann-Luise Bertell. Ann-Luise Bertell är en av Vegas sommarpratare 2015. Bild: privat vegas sommarpratare 2015

Författaren och Wasa Teaters tidigare chef Ann-Luise Bertell tilldelas Choraeuspriset på 10 000 euro ur Olof och Siri Granholms stiftelse för den svenskösterbottniska litteraturen.

Ann-Luise Bertell har skrivit lyrik, dramatik och noveller. Hon debuterade som författare vid tjugosexårs ålder, med lyriksamlingen "Rus av gul". Bertell har också skrivit bland annat teaterpjäser och en barnbok. Ifjol romandebuterade hon med emigrantskildringen ”Vänd om min längtan”, en roman som renderade henne Svenska Yles litteraturpris.

Ann-Luise Bertell tilldelas Choraeuspriset 2017 för en mångsidig ordkonst som oavsett genre kännetecknas av stark känsla för formen. Hennes berörande dramatik, lyrik och prosa har rötterna stadigt förankrade i den österbottniska myllan. Ann-Luise Bertell ger röst åt dem som tystnat och lyfter fram människoöden som läsarna känner igen sig i.

Olof och Siri Granholms stiftelse delar i år ut sammanlagt 44 350 euro i stipendier och understöd. Av det går 24 350 euro till enskilda författare, medan 20 000 euro går till organisationer och bokutgivare.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje