Hoppa till huvudinnehåll

Eftersnack frågar: Vem borde Magnus rösta på i franska valet?

Champagne
Vad ska Magnus konsumera på söndag då resultatet i franska presidentvalet klarnar? Och vem borde fransmannen Magnus rösta på? Tyck till! Champagne Bild: Fancy/John Smith radio vega

Fransmännen går på söndag till presidentval. Det är ett val som kategoriserats som såväl Frankrikes, EU:s som Europas ödesval. Ett dramatiskt vägskäl, helt enkelt.

Personligen har jag lyckan att kunna göra min franska medborgerliga plikt på söndag då jag med mycket knagglig bonjour oui non-franska ska ta mig in i röstbåset i Brunnsparken i Helsingfors. Orsak? Min morfar var fransk och landet har en mycket generös medborgarlag för efterkommande, jag är alltså dubbelmedborgare.

Frågan är förstås om det ska bli en fortsättning på trenden med Donald Trump och Brexit i form av Marine Le Pen

Eller ska Frankrike välja Österrikes väg eller Nederländernas, och ge EU en försiktig kram?

Jag kan inte påstå att jag hängt vid skärmen i ett år i väntan på denna demokratins fest. Men nästan nog.

2016-2017 är ju synnerligen dramatiska år för Europa, nästan att jämföra med 1989-90 då kommunismen föll. Och att få vara med och påverka känns Stort.

I traditionell fransk stil har varken dramatiken eller skandalerna saknats. Kandidaterna har anklagats för ekonomiskt och juridiskt fiffel. Det har talats om utländsk (omskrivning för rysk) inblandning. Hotet om terrordåd har också hängt över hela valkampanjen och fick ett konkret uttryck i går torsdag.

Men allt det där nollställs på söndag då EU:s näststörsta demokrati, och en av unionens grundare, går till val. Visserligen kommer ingen av kandidaterna att bli vald i första omgången, det krävs en majoritet för det, men resultatet ger ändå en tydlig signal om vart EU och Frankrike är på väg.

Ett starkt resultat för EU-vänliga Emanuel Macron skulle ge unionen andrum, och kanske visa att populismens framfart inte är ofrånkomlig.

Å andra sidan skulle ett starkt resultat för yttervänsterns Jean-Luc Mélenchon och ytterhögerns Marine Le Pen sätta EU i rejäl gungning. EU skulle inte klara av ett Frexit, även om det inte är helt klart att en seger för Mélenchon eller Le Pen verkligen skulle innebära det. Men ett franskt avståndstagande skulle det definitivt innebära.

Det intressanta är att Macron anses vara favorit till presidentskapet - OM han kommer till andra omgången. Och det är inte alls säkert att han gör det, då det enligt opinionsmätningarna är mycket jämnt mellan fyra kandidater. Vilka två som helst kan komma vidare.

Det är alltså en thriller som väntar oss på söndag. En thriller som kan avgöra i vilken riktining Frankrike, EU och Europa tar.

Själv tänker jag fira med ekologisk champagne ELLER med en möglig croissant. Vi får se vilkendera det blir.

Men nu behöver jag lite goda råd på vägen: Vem ska jag rösta på?

Tyck till med en kommentar och rösta i gallupen så ser jag om just du lyckas övertyga mig. I dagens Eftersnack spinner vi naturligtvis vidare på ämnet.

Vem ska Magnus rösta på?

Emanuel Macron
60.3% (94 röster)
Marine Le Pen
19.2% (30 röster)
Jean-Luc Mélenchon
10.9% (17 röster)
Någon annan
5.8% (9 röster)
François Fillon
3.8% (6 röster)
Antal avgivna röster: 156

Eftersnack
Yle Vega, fre kl. 15.03
Repris sön kl. 20.03
Podden finns också här

Läs också