Hoppa till huvudinnehåll

Filmrecension: A United Kingdom – kan kärleken bli starkare än så här?

Ruth (Rosamund Pike) i armarna på sin make Seretse (David Oyelowo).
Ruth (Rosamund Pike) äntligen tillsammans med Seretse (David Oyelowo) i Bechuanaland. Ruth (Rosamund Pike) i armarna på sin make Seretse (David Oyelowo). Bild: Future Film A United Kingdom,Rosamund Pike,David Oyelowo

En kontorist i London och en kungason från Afrika möts och kärlek uppstår. Nästan alla vänder sig emot dem och vill skilja dem åt. Låter det inte som en saga? Fast den här historien bottnar i verkliga personer och händelser.

Året är 1947 och Seretse Khama (David Oyelowo) håller på och avslutar sina juridikstudier i England. Efter det förväntas han återvända till Bechuanaland (idag Botswana), han är kungasonen och den framtida ledaren.

Ruth Williams (Rosamund Pike) jobbar på kontor och följer en dag med sin syster till en missionsbal för afrikanska studenter. Och resten är historia.

Ruth och Seretse förälskar sig och inser att de vill leva tillsammans.

När Seretse friar är Ruth helt redo att följa honom, väl medvetet om att det kan bli både jobbigt och tungt. Men vi är tillsammans och tar det hela en dag i taget, svarar hon. Medan han meddelar att han inte kan fullfölja sin plikt som ledare utan Ruth vid sin sida.

Ruth (Rosamund Pike) tillsammans med Seretse (David Oyelowo).
De blir långa promenader i London innan Seretse till sist friar till Ruth. Ruth (Rosamund Pike) tillsammans med Seretse (David Oyelowo). Bild: PATHE UK A United Kingdom,Rosamund Pike,David Oyelowo

Romeo och Julia

När nyheten om deras förlovning blir offentligt brakar helvetet loss. Ruths pappa blir arg och meddelar att hon inte längre är välkommen hem. Seretses farbror (den ställföreträdande kungen för Bechuanaland) blir djupt besviken och arg på brorsonen och tycker han skall avsäga sig makten. Seretses syster säger att det är ett hån att han kommer hem med en vit kvinna som de förväntas kalla Drottning.

För att inte tala om när det brittiska imperiet sätter in all sin kraft för att skilja Seretse och Ruth åt och samtidigt underminera Seretses ställning som ledare för sitt folk. Britterna vill nämligen inte ha bråk med grannlandet Sydafrika där man kör hårt på sin apartheidpolitik.

A United Kingdom är en slags modern Romeo och Julia-historia. Två älskande som alla försöker skilja åt. Fast det här paret funderar aldrig på självmord, ju mer folk försöker knäcka dem desto mer stryktåliga verkar de bli.

Ruth (Rosamund Pike) tillsammans med Seretse (David Oyelowo).
Ruth (Rosamund Pike) tillsammans med Seretse (David Oyelowo). Bild: PATHE UK A United Kingdom,Rosamund Pike,David Oyelowo

Kärleken som historielektion

Jag är lite svag för den här typen av filmer. Filmer som har en stark, romantisk kärlekshistoria som sedan vävs in i världspolitik. När historielektionen kommer så att säga inpaketerad i en berörande och engagerade romantisk historia.

Här får man en skildring av början på slutet för den brittiska kolonialmakten, en politik där pengar och makt många gånger är viktigare än lagen. Samtidigt som det också är en berättelse om Bechuanalands politiska system och dess första steg mot självständighet. Och en beskrivning av hur rasism fungerar.

En film som helt enkelt gör en så nyfiken att man efteråt vill läsa mer om både politikerna i Storbritannien och i Bechuanaland.

Men för den här filmens intrig gör regissören Amma Asante och manusförfattaren Guy Hibbert (utifrån Susan Williams bok Colour Bar) ändå helt rätt i att fokusera på kärlekshistorien. Det är den som engagerar en som åskådare. Och då fungerar det att spegla allting i Seretses och Ruths kärlek.

En kärlek som inte låter nåt eller någon komma emellan dem.

Ruth (Rosamund Pike) håller i dottern och bredvid henne står maken Seretse (David Oyelowo).
Ruth (Rosamund Pike) med dottern Jacqueline i famnen och Seretse (David Oyelowo) vid sin sida. Ruth (Rosamund Pike) håller i dottern och bredvid henne står maken Seretse (David Oyelowo). Bild: Future Film A United Kingdom,Rosamund Pike,David Oyelowo
 • Friidrottsintresserade samlade på Karlsplan

  Vi åkte dit för att höra publikens röster.

  I dag inleddes lag-EM i friidrott på Karlsplan i Vasa där nästan 800 idrottare från 12 länder deltar. Vi åkte till Karlsplan för att höra varför publiken tog sig dit under midsommardagen.

 • Kallt väder räddar liv – men alltför många kör båt i fyllan

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit få.

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit relativt få. Enligt Richard Vaenerberg vid Helsingfors båtpolis är det främst tack vare veckoslutets låga temperaturer. Från en säkerhetssynpunkt är nämligen kallt väder bra väder.

 • Ex-gerillasoldat flydde Colombias djungel till Helsingfors - “Fredsprocessen är ett spel för gallerierna”

  På måndagen ska alla Farcs vapen vara bakom lås och bom.

  På måndagen ska Farc-gerillans alla vapen vara inlämnade och inlåsta i en container som övervakas av FN. Men den över 50 år långa konflikten går inte att avsluta så där bara, säger colombianen Misael Grimaldo som flytt gerillakriget ända till Finland. Nya kriminella grupper fyller det tomrum som Farc har lämnat efter sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje