Hoppa till huvudinnehåll

Forskare demonstrerar mot "alternativa fakta"

Demonstration under internationella kvinnodagen i New York den 8 mars 2017.
Demonstration under internationella kvinnodagen i New York den 8 mars 2017. Bild: EPA/ALBA VIGARAY demonstrationer (samhälleliga händelser),kvinnor,New York (staden)

Ännu en jätteprotest är på gång i USA. Under lördagen anordnas stora manifestationer där och även i andra länder för vetenskap och mot falska nyheter och "alternativa fakta". Men det handlar inte om Donald Trumps politik, enligt arrangörerna.

I januari, dagen efter att president Trump tillträdde, demonstrerade hundratusentals människor i USA och andra delar av världen för mänskliga rättigheter under parollen Women's March. Då uppstod tanken om att även ha en March for Science.

- Forskare började spontant bryta sig ur Women's March, säger en av arrangörerna till lördagens manifestation, Rush Holt, som leder det mäktiga American Association of the Advancement of Science, till AFP.

Forskare samlades i olika forum på sociala medier och började planera för en egen demonstration.

För vetenskap och mot inreseförbud

Syftet är att stå upp för vikten av att politiska beslut har en grund i vetenskaplig forskning och att säga ifrån mot inreserestriktioner som forskarna anser hindrar kunskap från att flöda fritt.

Forskare kommer att gå i täten för demonstrationstågen, men alla som är kritiska till den växande faktaresistensen i samhället är välkomna.

- De som arrangerar marschen har lagt ner mycket möda på att säga att det här inte handlar om någon särskild offentlig eller politisk person, säger Holt.

Samtidigt är kopplingen till Trump och hans regering svår att bortse ifrån. Donald Trump har visat en nedlåtande attityd mot klimatforskningen, kopplat ihop vaccination med autism, samt tillsatt en vicepresident som inte tror på evolutionsläran. Nyligen föreslog han stora nedskärningar i miljö- och vetenskapsbudgeten.

"Vetenskapsmotstånd i samhället"

Den största demonstrationen äger rum i huvudstaden Washington, men marscher planeras över hela landet, i sammanlagt 375 städer.

Andra länder har hakat på. Förutom i USA planeras marscher i 142 städer i 51 länder, inklusive Sverige där demonstrationer ska hållas i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå och Luleå.

- Jag känner mig inte bekymrad för att Sverige ska bli som USA på den här punkten. Men det finns helt klart en förbättringspotential, säger Elisabeth Ekener, forskare vid Tekniska högskolan i Stockholm (KTH) och talesperson för March for Science i Stockholm.

- Det har nog alltid funnits ett vetenskapsmotstånd bland vissa grupper i samhället, men det nya medielandskapet har gjort att de märks och hörs mer än förr, säger hon.

Ser en fara

Hon ser en fara i attityder som medför att folk avfärdar vetenskapligt grundade fakta och i stället tror på rena fantasier. Hon räknar med att det kanske kommer ett par tusen personer till manifestationen i Stockholm.

I USA får arrangörerna stöd av många vetenskapsorganisationer. Men det finns också några organisationer som har valt att inte delta eftersom de inte vill förknippas med ett visst politiskt läger. (FNB-TT-Roland Johansson)

Text: TT-Roland Johansson

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

 • Spansk polis bekräftar: Den huvudmisstänkte i terrorattackerna har dött

  Det är frågan om ynglingen som misstänks vara bilföraren.

  I Spanien har polisen bekräftat att den huvudmisstänkte i terrordåden i Barcelona och Cambrils har dött. Den yngling som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona är en av de fem misstänkta terrorister som sköts ihjäl i Cambrils.

 • Spanien tystnade för en minut

  Minnesstund i Barcelona för att hedra offren.

  En tyst minut har hållits i Barcelona för att hedra minnet av offren i torsdagens terrorattack. Spaniens kung Felipe VI deltog i minnesstunden på torget Placa de Catalunya, bredvid gågatan La Rambla, på fredagen.

 • Skyddspolisen: Ingen höjd hotbild mot Finland

  Hotnivån kvar på nivå två av fyra.

  Skyddspolisen har i det här skedet inga uppgifter om att terrordåden i Spanien skulle ha några kopplingar till Finland. Man kommer heller inte att höja hotnivån i Finland.

 • Forskare: Terrordåd i Spanien inte oväntat

  Spanien historia av terrorism och en radikaliserad miljö.

  Enligt terrorforskaren Mats Fridlund har Spanien en lång historia av terrorism och en radikaliserad miljö, så torsdagens terrordåd var inte oväntat.

 • Fem misstänkta terrorister sköts ihjäl i natt söder om Barcelona

  Polisen stoppade pågående terrordåd i staden Cambrils.

  Spansk polis har skjutit ihjäl fem misstänkta terrorister i staden Cambrils, omkring 100 kilometer söder om Barcelona. De ihjälskjutna körde på folk med en bil i likhet med terrordådet i Barcelona då de sköts. Polisen meddelar också att en tredje person har gripits.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.