Hoppa till huvudinnehåll

Gamla Pernå är bäst representerat i Lovisas nya fullmäktige

Förort i Lovisa.
Förort i Lovisa. Bild: Yle / Hanna Othman Lovisa,förorter,egnahemshus,Östra Nyland (hist.),bostadshus,fredsby i lovisa

Medan invånarna i gamla Pernå gick vinnande ur kommunalvalet, har Lovisa centrum förlorat flest representanter i fullmäktige.

Vid valet krympte Lovisas fullmäktige från 59 ledamöter till 35. Det är alltså inte helt lätt att rakt se hur de olika delarna av Lovisa klarade sig i jämförelse mot förra valet.

Pernå var välrepresenterat i det gamla fullmäktige och fortsätter vara det de följande fyra åren. Då 20 ledamöter under förra perioden var Pernåbor så är 16 personer det under kommande. Varje ledamot i Pernå för talan för ungefär 250 personer.

Lovisa torg.
Det har varit för mycket centralisering i Lovisa tycker en del. Lovisa torg. Bild: Yle / Hanna Othman Lovisa,torg,torgförsäljare

Gamla Lovisa, alltså centrum och Valkom, förlorade mest i valet och gick från 22 invalda till 10. Var och en av de invalda representerar därmed ungefär 720 personer. Nästan tre gånger så många som de invalda i gamla Pernå.

Gamla Liljendal gick från fyra till tre representanter som var och en talar för 490 personer. Gamla Strömfors backade från 13 till sex invalda. De representerar ungefär 480 personer.

Siffrorna baserar sig på antalet invånare i de gamla kommunerna innan sammanslagningen.

Här bor beslutsfattarna:

Kartan togs bort 11.1.2022 då den inte längre fungerar tekniskt.

Blåa prickar representerar återinvalda fullmäktigeledamöter och gröna prickar representerar nya ledamöter.
Fullmäktigeledamöterna är inte inprickade på sina exakta hemadresser på kartan. I stället har vi använt deras gata, by eller annat geografiskt landmärke i närheten av hemmet för att placera in dem på kartan.

"Varje by har olika behov"

Ralf Sjödahl, SFP, Pernåbo och för första gången invald i fullmäktige tycker ändå att det är dags att sluta tänka enligt de gamla kommungränserna.

- Det är viktigt att det nya fullmäktige ser till Lovisaregionen som helhet. Vi är i en ny situation där det gäller att se vilka styrkor som finns i de olika regionerna och utveckla dem enligt det. Varje by är olika, säger Sjödahl.

Han funderar också på att kandidater från byarna kanske blivit lättare invalda eftersom invånarna ställt sig bakom ”byns egen kandidat”. I centrum kan rösterna ha delat på sig mer.

Fredsby i Lovisa.
På vissa ställen bor flera invalda granne med varandra, som i Fredsby. Fredsby i Lovisa. Bild: Yle / Hanna Othman Lovisa,förorter,bostadshus,egnahemshus,fogdasvägen

Jari Kekkonen, SDP, från Strömfors bruk är inte speciellt orolig över att så få kandidater från gamla Strömfors blev invalda.

- Vi får försöka samarbeta över partigränserna för den lilla service vi har kvar här i östra områdena. Inte för att det finns mycket kvar att ta från oss, säger Kekkonen som grämer sig över den centraliseringsiver som enligt honom finns i Lovisa.

Här bodde fullmäktigeldamöterna för perioden 2013-2017.