Hoppa till huvudinnehåll

Högutbildade lämnar Finland - färre kommer hitåt

Universitetsdoktorer
Universitetsdoktorer Bild: Yle doktor,universitet

Högutbildade finländare flyttar utomlands i ökande takt. Det gäller såväl magistrar som doktorer.

År 2015 lämnade 375 forskarutbildade Finland, medan bara 156 flyttade i andra riktningen.

I fråga om personer med högre högskoleexamen var det cirka tusen fler som lämnade landet än vad som kom hit. Också på kandidatnivå förlorar Finland kompetens.

Tendensen att förlora högutbildade tros ha förstärkts år 2016, men siffrorna för fjolåret klarnar först i medlet av maj.

Tidigare opublicerad statistik visar att 3 124 forskarutbildade personer lämnade Finland och 1 963 anlände hit under åren 2005-2015.

Siffrorna presenteras i en artikel i tidskriften Acatiimi nästa vecka.

Sämre jobbatmosfär och dystra framtidsutsikter bland forskare

Professorsförbundet och Forskarförbundet ser med största oro på utvecklingen som sannolikt beror på nedskärningarna vid universiteten.

Nedskärningarna i forskningsanslag har enligt förbunden orsakat utsiktslöshet bland forskarna och de påverkar menligt på den atmosfär i vilken vetenskap görs.

- Hjärnflykten tilltar och det finns ingen orsak att förminska dess betydelse. De som nu lämnar Finland är just det kapital som Finland borde använda för att skapa kunskapsbaserad ekonomi och arbetsplatser, slår förbunden fast i ett gemensamt pressmeddelande.

Toppnamn lämnar Finland

- Det är i och för sig bra att många under sin karriär också jobbar utomlands. Men det är alarmerande om vi inte kan erbjuda platser för utländska experter och återflyttare. Det är skäl att fundera allvarligt på kunskapsströmmens riktning, skriver förbunden.

Finländska forskare flyttar framför allt till länder med stark vetenskapskultur såsom USA, Storbritannien, Sverige och Tyskland. Också Norge har ökat i popularitet under den senaste tiden.

Enligt förbunden är orsaken enkel: Forskarna får bättre förutsättningar att koncentrera sig på själva vetenskapen vid de utländska universiteten.

- Vi har under den senaste tiden mist också namnkunniga toppforskare. Många professorer som flyttat till exempelvis Sverige vittnar om att stödfunktionerna är i skick på den nya arbetsplatsen och att de därför kan koncentrera sig på forskning, uppger förbunden.

Läs mera:

Familjen Nymark och Kjellberg på Tranholömen i Stockholm.

Hjärnflykten från Svenskfinland – Penny flyttade till Stockholm för att få forska som hon vill

Minskade resurser till universitet och statliga forskningsinstitut har ökat arbetslösheten bland högutbildade. Allt fler flyttar utomlands. Det kan få följder för både befolkningsunderlaget och forskningen i Svenskfinland.

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. Regeringens oro för sinande oljersurser kör över riskerna för det känsliga ekosystemet, medan oljebolagen applåderar. Samtidigt som Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • De grönas riksdagsledamot Touko Aalto.

  KSML: Touko Aalto vill bli De grönas ordförande

  Beslutet mognade efter samtal med flera personer.

  Riksdagsledamoten Touko Aalto, 33, ställer upp i De grönas ordförandeval, rapporterar Keskisuomalainen. Aalto säger till tidningen att beslutet mognade under veckan efter samtal med flera personer.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • De grönas riksdagsledamot Touko Aalto.

  KSML: Touko Aalto vill bli De grönas ordförande

  Beslutet mognade efter samtal med flera personer.

  Riksdagsledamoten Touko Aalto, 33, ställer upp i De grönas ordförandeval, rapporterar Keskisuomalainen. Aalto säger till tidningen att beslutet mognade under veckan efter samtal med flera personer.

 • Narkotikabrott, utpressning och misshandel gav fängelse

  Domen blev fängelse i 5-9 månader.

  En man som köpte hasch i Raseborg blev hotad och misshandlad då han inte hade betalat sina skulder till försäljaren. Tre män har nu dömts till fängelsestraff på mellan fem och nio månader för narkotikabrott, försök till utpressning och misshandel.

 • Karta som visar Vasa flygplats och Höstves

  Två dog i kollision mellan tåg och bil i Vasa

  Passagerarna transporteras med buss förbi olycksplatsen.

  En paketbil och ett tåg kolliderade på fredag kväll på Solbacksvägen i Höstves, nära Vasa flygplats. Två personer som färdades i paketbilen omkom.