Hoppa till huvudinnehåll

Kelibers MKB-program får godkänt

I Länttä i Ullava har Keliber gjort provbrytningar
I Länttä i Ullava har Keliber gjort provbrytningar. I Länttä i Ullava har Keliber gjort provbrytningar Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist länttä

NTM-centralen har gett sitt första utlåtande om gruvbolaget Kelibers MKB-program. Enligt myndigheten är miljökonsekvensbedömningsprogrammet tillräckligt omfattande.

Keliber vill bryta 600 000 ton malm per år i Kalavesi, Kaustby och ur malmen utvinna råvara för slutprodukten litiumkarbonat, en viktig råvara för batteriindustrin. Kelibers planerade litiumgruva i Kaustby ses som ett av Vasas trumfkort i kampen om att få en stor batterifabrik till regionen.

Närings-, trafik- och miljöcentralen konstaterar att projektet ännu är i sitt inledande skede, men att programmet är tillräckligt omfattande gällande frågor som enligt lagen ska behandlas i MKB-programmet.

Bland annat måste Keliber redogöra för vattenhanteringen - både varifrån råvattnet ska tas och vart spillvattnet ska ledas, samt hur man garanterar tillräckliga skyddskonstruktioner i bassängerna vid gruvan.

Projektets miljökonsekvensbeskrivning väntas bli klar under sommaren.

Läs också