Hoppa till huvudinnehåll

Konsttestarna låter åttondeklassarna utvärdera konst

ungdomar tittar på en tavla
En testgrupp Konsttestare besökte nyligen Ateneum för att pröva den nya Konsttestarappen. ungdomar tittar på en tavla Bild: Anni Martikainen/Folk Ateneum,app

Konst är något som de flesta har en åsikt om. Vissa älskar det, andra tycker att många konstgrenar känns som elitistiskt bajs. De flesta gillar något och ogillar annat, vi tänker förstås alla olika.

Men för att kunna ha en åsikt om konst måste den först upplevas, och för att bli intresserad av konstupplevelser måste någon först göra en uppmärksam på vad som finns. Som ett led i det här fungerar förstås grundskolan med sin konstpedagogik och besök till olika konstinstitutioner.

Skolornas konstbesök har däremot minskat de senaste åren, och det här vill nu Suomen Kulttuurirahasto och Svenska Kulturfonden råda bot på. Tillsammans har de initierat projektet Konsttestarna som riktar sej till alla Finlands åttondeklassare.

- Meningen är att åttorna ska få testa, känna på och utvärdera konst under tre läsår. Vi börjar nästa höst och projektet sträcker sej till våren 2020, säger Konsttestarnas regionala koordinator i Helsingfors Siiri Oinonen.

en person håller i en mobiltelefon
Konsttestarna utvärderar sitt besök genom en app. en person håller i en mobiltelefon Bild: Anni Martikainen/Folk Ateneum,app

Regionala skillnader är ett problem

Det finns stora regionala skillnader i Finland när det kommer till tillgänglighet till konst. I huvudstadsregionen finns många olika genrer, men i glesbygden kan det vara värre.

- Det finns också stora socioekonomiska skillnader. Och trots att det kanske finns pengar för själva konstbesöken har man inte alltid råd att ta sej till konsten, säger Oinonen.

Meningen med projektet är att ungdomar ska känna att konsten finns till för dem, och därför får de också utvärdera det de är med om. I en app som nås via smarttelefon, platta eller dator, får alla konsttestare berätta vad de tyckte om sitt konstbesök och hur konstutbudet i framtiden kunde utvecklas för att bättre motsvara just deras önskemål.

- Konst tillhör alla, det ska inte vara en elitistisk gren som några få tar del av, säger Oinonen.

Slagit alla förväntningar

Sedan projektet Konsttestarna körde igång har man varit i kontakt med alla Finlands grundskolor. Själva testarna kommer att vara nästa års åttor, 2018-års åttor och 2019-års åttor.

Till den första rundan, som börjar i höst, har ungefär 99 procent av alla berörda anmälts.

- Vi hade 65 procent som mål så det har slagit alla förväntningar! Det har krävt mycket jobb av de regionala koordinatorerna, men när vi väl kommit i kontakt med skolorna och kommunernas bildningsdirektörer och förklarat vad det handlar om, har alla varit väldigt engagerade.

två flickor ser på sina mobiltelefoner
En testgrupp provade på utvärderingsappen på Ateneum under våren. två flickor ser på sina mobiltelefoner Bild: Anni Martikainen/Folk Ateneum,app

Under året kommer åttorna att besöka två konstinstitutioner, den ena institutionen ska vara regional och den andra nationell. För elever utanför Nyland är det nationella målet i huvudstadsregionen och för nyländska elever är det Åbo, Tammerfors, Lahtis eller Vasa som gäller.

Alla besök och resor finansieras av Suomen Kulttuurirahasto och Svenska Kulturfonden, som tillsammans investerar cirka 20 miljoner euro i Konsttestarna-projektet.

Vad som händer om tre år när projektet tar slut kan Siiri Oininen ännu inte säga.

- Eventuellt kan det uppstå så bra synergier att konstinstitutionerna själva vill utveckla samarbetsformer med skolorna. Det återstår ännu att se.

Från och med i höst kan du följa med åttornas recensioner av olika konstformer på sajten konsttestarna.fi.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje