Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad stoppar inte vindkraftsplanering

Vindmölla i Torkkola vindkraftpark i Lillkyro.
Arkivbild. Vindmölla i Torkkola vindkraftpark i Lillkyro. Bild: Yle/Joni Kyheröinen torkkola vindkraftpark

Det finns ingen orsak för Kristinestad att avsluta all planering av områden för vindkraft. Det slår tekniska nämnden i Kristinestad fast i ett svar på en motion.

Det var i juni 2015 som Bernhard Utter (SFP) lämnade in en motion till fullmäktige i Kristinestad, där han föreslår att Kristinestad omedelbart upphör med all planering av vindkraftsområden i kommunen.

Bernhard Utter.
Bernhard Utter. Bernhard Utter. Bild: Yle/Ann-Sofie Långvik. Bernhard Utter,utter

Det här eftersom vindkraftspolitiken enligt Utter fullständigt har "spårat ur beträffande subventionering av producerad megawattimme och beträffande minst sagt överdimensionerad markanvändningsplanering för vindkraftsparker."

Tekniska nämnden konstaterar i sitt svar på motionen att staden har planeringsmonopol och kan avgöra ifall planering ska påbörjas eller avslutas, men i dagsläget finns inget behov av att avsluta all planering av vindkraftsområden i kommunen. Staden följer med utvecklingen och agerar därefter.

- Det här lever ju hela tiden. Det är klart att utan fungerande inmatningstariffer finns det ingen orsak att hålla områden planerade för vindkraft i fall de behövs för något annat ändamål, säger tekniske direktören i kristinestad, Ari-Johan Myllyniemi.

  • Oljeläckage blev dyr affär i Pedersöre

    Över 350 ton marksubstans måste köras bort.

    Saneringen av marken runt Lövis byagård i Lövö, Pedersöre, blev en kostsam affär för kommunen. Marken var kraftigt förorenad av brännolja. Över 350 ton marksubstans måste köras bort.

  • Putin skisserar Syriens politiska framtid

    Turkiets och Irans presidenter möter Putin i Sotji.

    President Vladimir Putin tar på onsdagen emot sina kolleger från Turkiet och Iran för att diskutera krigets Syrien. Förhandlingarna anses vara avgörande med tanke på Syriens politiska framtid.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten