Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad stoppar inte vindkraftsplanering

Vindmölla i Torkkola vindkraftpark i Lillkyro.
Arkivbild. Vindmölla i Torkkola vindkraftpark i Lillkyro. Bild: Yle/Joni Kyheröinen torkkola vindkraftpark

Det finns ingen orsak för Kristinestad att avsluta all planering av områden för vindkraft. Det slår tekniska nämnden i Kristinestad fast i ett svar på en motion.

Det var i juni 2015 som Bernhard Utter (SFP) lämnade in en motion till fullmäktige i Kristinestad, där han föreslår att Kristinestad omedelbart upphör med all planering av vindkraftsområden i kommunen.

Bernhard Utter.
Bernhard Utter. Bernhard Utter. Bild: Yle/Ann-Sofie Långvik. Bernhard Utter,utter

Det här eftersom vindkraftspolitiken enligt Utter fullständigt har "spårat ur beträffande subventionering av producerad megawattimme och beträffande minst sagt överdimensionerad markanvändningsplanering för vindkraftsparker."

Tekniska nämnden konstaterar i sitt svar på motionen att staden har planeringsmonopol och kan avgöra ifall planering ska påbörjas eller avslutas, men i dagsläget finns inget behov av att avsluta all planering av vindkraftsområden i kommunen. Staden följer med utvecklingen och agerar därefter.

- Det här lever ju hela tiden. Det är klart att utan fungerande inmatningstariffer finns det ingen orsak att hålla områden planerade för vindkraft i fall de behövs för något annat ändamål, säger tekniske direktören i kristinestad, Ari-Johan Myllyniemi.

Läs också

Österbotten

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten