Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad stoppar inte vindkraftsplanering

Vindmölla i Torkkola vindkraftpark i Lillkyro.
Arkivbild. Vindmölla i Torkkola vindkraftpark i Lillkyro. Bild: Yle/Joni Kyheröinen lillkyro,torkkola,torkkola vindkraftpark,vasa,vindkraft,vindkraftverk,vindmölla,österbotten

Det finns ingen orsak för Kristinestad att avsluta all planering av områden för vindkraft. Det slår tekniska nämnden i Kristinestad fast i ett svar på en motion.

Det var i juni 2015 som Bernhard Utter (SFP) lämnade in en motion till fullmäktige i Kristinestad, där han föreslår att Kristinestad omedelbart upphör med all planering av vindkraftsområden i kommunen.

Bernhard Utter.
Bernhard Utter. Bernhard Utter. Bild: Yle/Ann-Sofie Långvik. Bernhard Utter,utter

Det här eftersom vindkraftspolitiken enligt Utter fullständigt har "spårat ur beträffande subventionering av producerad megawattimme och beträffande minst sagt överdimensionerad markanvändningsplanering för vindkraftsparker."

Tekniska nämnden konstaterar i sitt svar på motionen att staden har planeringsmonopol och kan avgöra ifall planering ska påbörjas eller avslutas, men i dagsläget finns inget behov av att avsluta all planering av vindkraftsområden i kommunen. Staden följer med utvecklingen och agerar därefter.

- Det här lever ju hela tiden. Det är klart att utan fungerande inmatningstariffer finns det ingen orsak att hålla områden planerade för vindkraft i fall de behövs för något annat ändamål, säger tekniske direktören i kristinestad, Ari-Johan Myllyniemi.

 • röd hink i sandlåda

  Här är det du behöver veta: Vad bestämde regeringen och vad rann ut i sanden?

  Svenska Yle sammanfattar regeringens halvtidsöversyn.

  Polisen, försvaret och utbildningen får mer pengar. Lågavlönade ska betala mindre för dagis. Det har regeringen bestämt i sin halvtidsöversyn. Däremot är kritiken svidande hård mot lama sysselsättningsåtgärder och mot att man inte åtgärdar familjeledigheten som pekas ut som en kvinnofälla.

 • Juha Sipiläs regering tillträder.

  Vad heter de tre nya ministrarna?

  Alla toppkandidater är riksdagsledamöter.

  Spekulationerna har kommit igång om vem som utnämns till de tre nya ministerposter som regeringen meddelade om i går kväll. Några starka namn är riksdagsledamäterna Sampo Terho (Sannf), Jari Leppä (C), Anne Kalmari (C) och Antti Häkkänen (Saml).

 • Semifinalparen i Champions League 2016-2017.

  Tre matcher kvar, fyra om budet i fotbollens Champions League

  Juventus, Monaco samt Real och Atletico Madrid kvar i leken.

  Tre matcher återstår av vårens Champions League i fotboll och Yle bjuder i tur och ordning på högklassig dramatik från Madrid, Turin och Cardiff. Först ut är semifinalen mellan Real och Atletico den 2 maj.

 • Wärtsiläs logotyp

  Ökad orderingång för Wärtsilä

  11 procent mer än i fjol.

  Wärtsiläs orderingång ökade med 11 procent under årets första kvartal. Det var helt klart kvartalets ljuspunkt, säger koncernchef Jaakko Eskola.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Wärtsiläs logotyp

  Ökad orderingång för Wärtsilä

  11 procent mer än i fjol.

  Wärtsiläs orderingång ökade med 11 procent under årets första kvartal. Det var helt klart kvartalets ljuspunkt, säger koncernchef Jaakko Eskola.

 • FC Honka avancerade till semifinal i finska cupen där man förlorade efter straffar mot SJK.

  FF Jaro: Vi har större bredd

  Fotbollens division 1 inleds på lördag.

  FC Honka är största förhandsfavorit till att vinna fotbollsettan och avancera till fotbollsligan. Förutom Esbolaget tror de flesta som Yle Sporten pratat med att också Jaro, KPV och TPS kommer att tillhöra toppskiktet

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.