Hoppa till huvudinnehåll

Kunskaper i vildmarkssjukvård räddar liv när hjälpen är långt borta

två personer i vildmarken hjälper en tredje som fått en skallskada, simulerd bild
Här vårdas en person med simulerad skallskada. två personer i vildmarken hjälper en tredje som fått en skallskada, simulerd bild Bild: Lena Conlan roope roine

Skador som i stadsmiljö inte är så allvarliga kan snabbt förvärras och bli komplicerade då den skadade befinner sig på en avlägsen och svåråtkomlig plats.

Sommaren närmar sig med stormsteg och det betyder att allt fler börjar röra sig i skog och mark. Stug- och skärgårdslivet lockar och en del kanske planerar en aktivitetssemester i Finland eller utomlands. Då kan det vara bra att damma av sina kunskaper i första hjälpen och till och med ta steget vidare och förkovra sig i vildmarkssjukvård.

Vildmarkssjukvård baserar sig på samma medicinska principer som vanlig sjukvård. Men när vi avlägsnar oss från den urbana miljön som många av oss vistas i uppstår genast nya utmaningar, säger Roope Roine som är paddlings- och bergsvandringsguide och som utbildar i vildmarkssjukvård. Han utbildar bland andra friluftsentusiaster, skärgårdsbor eller personer som till exempel via sitt yrke spenderar tid på mer avlägsna platser.

paddlingsguiden roope roine i sin kajak
Roope Roine har över 20 års erfarenhet av guidade utflykter och expeditioner både på land och till havs. paddlingsguiden roope roine i sin kajak Bild: Roope Roine roope roine

-Om en olycka inträffar under en hike eller vandring på ett mer avlägset ställe blir tiden vår första utmaning. Det tar längre tid för hjälpen att nå fram och då kan skadan eller sjukdomsattacken förvärras.

Miljön där den skadade befinner sig samt väder och vind lägger förstås krav på vården. En annan viktig skillnad till första hjälpen i staden är kommunikationen till proffsen som i något skede ska ta över.

- Kommunikationen kan vara väldigt komplicerad om vi inte har mobiltäckning eller en satellittelefon med oss. Det här påverkar hela processen, säger Roine.

personen har fått en benfraktur och blir hjälpt av andra fliluftsentusiaster
Många praktiska övningar ingår i kurserna i friluftssjukvård. Här hjälper man en person med en simulerad benfraktur. personen har fått en benfraktur och blir hjälpt av andra fliluftsentusiaster Bild: Roope Roine Skadad person,skada

Sår och brännskador

De vanligaste olycksfallen som sker i vildmarken är olika typer av sår. Det kan vara allt från små skavsår till mer komplicerade öppna sår; modell yxan i benet. En annan typ av vanliga skador är muskel- och skelettskador; allt från lätta stukningar till komplicerade benbrott. Brännskador är en tredje grupp skador som man måste vara beredd att vårda. Friluftskök i kombination med het mat och dryck leder lätt till brännskador av olika grad.

Vikten av improvisation och riskanalys

En adekvat utrustning och en bra första hjälpen-väska är A och O men Roope Roine understryker också vikten av att kunna improvisera vid behov.

- I vissa fall måste vi kunna improvisera med det vi har omkring oss eller det vi hittar i naturen. En muskel- och skelettskada behöver kanske en spjälning och då kan man använda sig av stavar eller käppar man hittar i naturen.

En annan viktig aspekt i friluftssjukvård är riskanalys. Det att man inför en utfärd eller expedition funderar över vilka faror som kan uppstå i naturen eller under en viss aktivitet. Det är alltid lättare än att ta hand om eventuella skador som uppstår, menar Roine.

reponering av en axel som gått ur led
Reponering av en axel. reponering av en axel som gått ur led Bild: Roope Roine roope roine

Ett inflammerat skavsår kan leda till evakuering

Roope Roine har lotsat grupper på olika vandringar och expeditioner i över 20 års tid, bland annat i Sverige, Norge, Storbritannien och Nepal. De svåraste situationerna uppstår då det inte finns en konkret orsak till ett försämrat hälsotillstånd hos en människa, berättar Roine.

- Det kan vara läskigt med stora sår och benbrott, men då vet jag vad jag ska göra, det är väldigt konkret. Men om en resenär plötsligt får starka buksmärtor eller medvetandegraden förändras utan att det finns en bakomliggande skademekanism, blir det genast svårare.

Ibland kan också små skavanker snabbt få allvarliga följder när man befinner sig längre borta från civilisationen. Roine minns en vandring i Norra Sverige där en deltagare fick ett skavsår som rengjordes och omplåstrades på rätt sätt. Vandringen kunde fortsätta. Men efter en tid visade det sig att foten drabbats av en infektion som spred sig så kraftigt att personen i fråga till slut måste evakueras från vildmarken med helikopter.

En första hjälpen-väska kan innehålla skyddshandskar, plåster, sterila kompresser, ett brett elastiskt förband och en spruta med vilken man kan tvätta sår med tryck.― Roope Roine
en simulerad klätterolycka
Här får en person första hjälpen efter en klätterolycka. en simulerad klätterolycka Bild: Lena Conlan klätterolycka

Vi har Napoleons fältläkare att tacka för första hjälpen

För att hitta rötterna till första hjälpen får man gå till början av 1800-talet då Napoleon förde sina krig. Före det här transporterade man de sårade soldaterna från fronten, ofta rätt långa sträckor, före de fick tillgång till vård. Napoleons fältläkare insåg vikten av snabba vårdinsatser och började ge patienten basvård redan vid fronten, berättar Roope Roine. Nästa stora steg i utvecklingen av första hjälpen var när Röda Korset grundades år 1863 och började erbjuda första hjälpen-kurser för allmänheten. Först i slutet av 1980-talet började man utveckla vildmarkssjukvården i USA som en egen genre inom sjukvården.

Med rätt utrustning och en första hjälpen-väska kommer du långt

Vilken utrustning som kan vara bra ha med sig varierar stort. Det är längden på turen och aktiviteten som styr. Men ett liggunderlag och någon form av vindskydd är bra att ha för att hålla värmen vid behov.

- När jag jobbade i Storbritannien var det kutym att ha med sig en vindsäck av nylontyg som man kunde krypa in i om vädret växlade. Samtidigt fungerade säcken som en första hjälpen-pryl. Det här är ett bra exempel på att vara steget före, menar Roine.

En sjukvårdsväska hör givetvis till utrustningen, men innehållet behöver inte vara så omfattande. Dels för att man kan improvisera och dels för att de flesta skador som inträffar under en friluftstur är lindriga.

- En första hjälpen-väska kan innehålla skyddshandskar, plåster, sterila kompresser, ett brett elastiskt förband och en spruta med vilken man kan tvätta sår med tryck. Det här är en bra början.

- Men framför allt; lär dig grunderna i första hjälpen. Var förberedd för miljön du kommer att vistas i och den aktiviteten du eventuellt kommer att utföra. Var realistisk med vad du fysiskt klarar av så blir det tryggare. Och kom ihåg att njuta och ha det roligt.

roope roine sitter och dricker te vid en isig strand under en av sina utfärder i vildmarken
Roope Roine på en av sina expeditioner. roope roine sitter och dricker te vid en isig strand under en av sina utfärder i vildmarken Bild: Roope Roine vildmarkssjukvård

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa