Hoppa till huvudinnehåll

Le Pen kräver strikta gränskontroller efter Parisattacken

Marine Le Pen höll en presskonferens i Paris på fredagen, dagen efter Parisattacken.
Marine Le Pen höll en presskonferens i Paris på fredagen, dagen efter Parisattacken. Marine Le Pen höll en presskonferens i Paris på fredagen, dagen efter Parisattacken. Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,Marine Le Pen

Den franska ytterhögerns presidentkandidat Marine Le Pen vill återinföra en strängare gränsbevakning och hon kräver att utlänningar som finns på underrättelsetjänstens observationslista ska utvisas.

- Det här kriget mot oss är oupphörligt och skoningslöst, sade Le Pen då hon kommenterade torsdagens beskjutning på Champs-Élysées.

Hon beskrev den militanta islamismen som en "monstruös totalitär ideologi". Nationella frontens ordförande kräver att Frankrike ska återinföra strikta gränskontroller "omedelbart" och utvisa alla utlänningar som bevakas av underrättelsetjänsten.

Frankrikes premiärminister Bernard Cazeneuve beskyllde senare Marine Le Pen för att utnyttja attentatet i Paris till att samla politiska poäng och till att splittra fransmännen.

Den man som öppnade eld på Champs-Elysées igår kväll var fransk medborgare. Han sköts ihjäl av polisen efter att han dödat en polis och skadat tre andra personer.

Flera frihetsberövade i samband med attacken

Den misstänkte 39-årige gärningsmannen var känd av polisen sedan tidigare. Enligt franska medieuppgifter greps mannen i februari i år, misstänkt för att ha planerat en attack mot poliser, men han släpptes i brist på bevis.

I februari 2005 dömdes han till 15 års fängelse för tre mordförsök, däribland mot poliser.

Åtminstone tre av hans anhöriga har gripits för förhör. Polisen har gjort husrannsakan i hans lägenhet i en Parisförort och dessutom hittat ett hagelgevär och knivar i hans bil.

Ett handskrivet brev där skribenten uttrycker stöd för extremiströrelsen IS har hittats intill den dödade gärningsmannens kropp på Champs-Élysées. Det uppger en utredningskälla till nyhetsbyrån AFP. AFP:s källor uppger också att den misstänkta förövaren hade med sig ett exemplar av koranen i sin bil.

Terrororganisationen Islamiska statens propagandaorgan Amaq uppgav att gärningsmannen var en av organisationens "krigare".

Ytterligare en man som jagats efter terrordådet har överlämnat sig till belgisk polis. Det är oklart om han hade någon koppling till attacken i Paris.

 • Pappa kramar ett barn

  Då man förlorar sin kärlek till cancern

  Smärtande beskrivningar om saknad.

  Ett hus som tystnar, människor som tiger och en liten flicka som förlorar sin mamma. Direkt efter sin hustrus död skriver Phil Elverum några låtar som varken söker tröst eller försöker förstå. Genom dem andas hans kärlek och sorg.

 • Jesse Virtanen på isen.

  Nyhetsmiss i Sverige: ”Lukko Rauma klar för SHL”

  Hockeyförsvararen Lukko Rauma skapade rubriker i Sverige.

  Svensk media har inte alltid haft det lätt med finländska namn. På onsdag blev det klart att Jesse Virtanen lämnar Lukko för Färjestad. Nyhetsbyrån TT lyckades inte fullt ut med översättningen.

 • Dansband i konsertsal

  Nya Vikingarna till Borgå

  Det legendariska dansbandet gör comeback.

  Nordens största dansband genom tiderna kommer till Borgå. Nya Vikingarna spelar i Idrottshallen i slutet av april.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes