Hoppa till huvudinnehåll

Le Pen kräver strikta gränskontroller efter Parisattacken

Marine Le Pen höll en presskonferens i Paris på fredagen, dagen efter Parisattacken.
Marine Le Pen höll en presskonferens i Paris på fredagen, dagen efter Parisattacken. Marine Le Pen höll en presskonferens i Paris på fredagen, dagen efter Parisattacken. Bild: AFP / Lehtikuva Marine Le Pen,Frankrike

Den franska ytterhögerns presidentkandidat Marine Le Pen vill återinföra en strängare gränsbevakning och hon kräver att utlänningar som finns på underrättelsetjänstens observationslista ska utvisas.

- Det här kriget mot oss är oupphörligt och skoningslöst, sade Le Pen då hon kommenterade torsdagens beskjutning på Champs-Élysées.

Hon beskrev den militanta islamismen som en "monstruös totalitär ideologi". Nationella frontens ordförande kräver att Frankrike ska återinföra strikta gränskontroller "omedelbart" och utvisa alla utlänningar som bevakas av underrättelsetjänsten.

Frankrikes premiärminister Bernard Cazeneuve beskyllde senare Marine Le Pen för att utnyttja attentatet i Paris till att samla politiska poäng och till att splittra fransmännen.

Den man som öppnade eld på Champs-Elysées igår kväll var fransk medborgare. Han sköts ihjäl av polisen efter att han dödat en polis och skadat tre andra personer.

Flera frihetsberövade i samband med attacken

Den misstänkte 39-årige gärningsmannen var känd av polisen sedan tidigare. Enligt franska medieuppgifter greps mannen i februari i år, misstänkt för att ha planerat en attack mot poliser, men han släpptes i brist på bevis.

I februari 2005 dömdes han till 15 års fängelse för tre mordförsök, däribland mot poliser.

Åtminstone tre av hans anhöriga har gripits för förhör. Polisen har gjort husrannsakan i hans lägenhet i en Parisförort och dessutom hittat ett hagelgevär och knivar i hans bil.

Ett handskrivet brev där skribenten uttrycker stöd för extremiströrelsen IS har hittats intill den dödade gärningsmannens kropp på Champs-Élysées. Det uppger en utredningskälla till nyhetsbyrån AFP. AFP:s källor uppger också att den misstänkta förövaren hade med sig ett exemplar av koranen i sin bil.

Terrororganisationen Islamiska statens propagandaorgan Amaq uppgav att gärningsmannen var en av organisationens "krigare".

Ytterligare en man som jagats efter terrordådet har överlämnat sig till belgisk polis. Det är oklart om han hade någon koppling till attacken i Paris.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

 • Spansk polis bekräftar: Den huvudmisstänkte i terrorattackerna har dött

  Det är frågan om ynglingen som misstänks vara bilföraren.

  I Spanien har polisen bekräftat att den huvudmisstänkte i terrordåden i Barcelona och Cambrils har dött. Den yngling som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona är en av de fem misstänkta terrorister som sköts ihjäl i Cambrils.

 • Spanien tystnade för en minut

  Minnesstund i Barcelona för att hedra offren.

  En tyst minut har hållits i Barcelona för att hedra minnet av offren i torsdagens terrorattack. Spaniens kung Felipe VI deltog i minnesstunden på torget Placa de Catalunya, bredvid gågatan La Rambla, på fredagen.

 • Skyddspolisen: Ingen höjd hotbild mot Finland

  Hotnivån kvar på nivå två av fyra.

  Skyddspolisen har i det här skedet inga uppgifter om att terrordåden i Spanien skulle ha några kopplingar till Finland. Man kommer heller inte att höja hotnivån i Finland.

 • Forskare: Terrordåd i Spanien inte oväntat

  Spanien historia av terrorism och en radikaliserad miljö.

  Enligt terrorforskaren Mats Fridlund har Spanien en lång historia av terrorism och en radikaliserad miljö, så torsdagens terrordåd var inte oväntat.

 • Fem misstänkta terrorister sköts ihjäl i natt söder om Barcelona

  Polisen stoppade pågående terrordåd i staden Cambrils.

  Spansk polis har skjutit ihjäl fem misstänkta terrorister i staden Cambrils, omkring 100 kilometer söder om Barcelona. De ihjälskjutna körde på folk med en bil i likhet med terrordådet i Barcelona då de sköts. Polisen meddelar också att en tredje person har gripits.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.