Hoppa till huvudinnehåll

Lika många kvinnor som män i Tokyo-OS: "En signal för hela världen"

Könsfördelningen bland idrottarna i OS i Tokyo ska vara jämn.
Könsfördelningen bland idrottarna i OS i Tokyo ska vara helt jämn. Könsfördelningen bland idrottarna i OS i Tokyo ska vara jämn. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Tokyo

I sommar-OS i Tokyo 2020 kommer det att råda totalt jämn könsfördelning. För första gången deltar lika många kvinnor som män.

– Vi kommer att ha 50/50 i Tokyo. Vi har jobbat medvetet med att få till det, säger Gunilla Lindberg, ledamot i IOK:s exekutivkommitté, till svenska Radiosporten.

Lindberg säger att jämställdhetssatsningen "är en signal för hela världen, inte minst till de länder som inte har så mycket kvinnlig idrott".

– Vi satsar på tjejerna, säger hon.

Text: FNB/TT

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Sport