Hoppa till huvudinnehåll

Makaber teori om dådet i Dortmund: Målet att tjäna miljoner på skadade spelare

Bombdådet mot Borussia Dortmunds spelarbuss är en bisarr historia.
Bombdådet mot Borussia Dortmunds spelarbuss har sysselsatt den tyska polisen. Bombdådet mot Borussia Dortmunds spelarbuss är en bisarr historia. Bild: All Over Press Borussia Dortmund

Bombdådet mot bussen som transporterade Borussia Dortmunds spelare handlade inte om terrorism. I stället var det ett försök att få klubbens aktiekurs att rasa på börsen, vilket skulle ha gett gärningsmannen miljoner.

Den tyska polisen har lyckats reda ut vem som stod bakom bomberna som detonerade inför fotbollsmatchen mellan Borussia Dortmund och Monaco i Champions League den 11 april.

Det uppger den tyska tidningen Der Spiegel.

Flera tyska medier berättar att polisen anhållit en 28-årig man som misstänks för brottet. Avsikten var att genom att döda eller skada spelare få klubbens aktiekurs att rasa.

Polisen har följt med mannens förehavanden i en dryg vecka efter att också ha fått tips från finanskretsar och en bank.

Köpte optioner före dådet

Mannen hade kort före dådet införskaffat 15 000 optioner till ett värde av 78 000 euro. Optionernas värde hade stigit till närmare fyra miljoner euro om Borussia Dortmunds aktiekurs som en följd av dådet hade rasat på börsen.

Avsikten var alltså att skada eller i värsta fall döda spelare.

Nu blev bombdådets följder betydligt mindre än gärningsmannen tänkt sig. En spelare, Marc Bartra, tvingades uppsöka sjukhus men klarade sig undan med lindriga skador.

Bisarrt uppträdande

Mannens uppträdande i samband med bombdådet hade noterats av ögonvittnen och hotellpersonal. Han checkade in på samma hotell som spelarna bodde på men tackade först nej till ett par rum eftersom fönstren var riktade åt fel håll. Han använde sedan hotellets dator när han köpte optionerna.

Enligt polisen använde mannen en fjärrkontroll för att få bomberna att explodera. I utredningarna har det framkommit att han har kunskapen som krävs för att bygga dylika bomber.

Mannens handlingar genast efter explosionerna väckte också uppmärksamhet. När resten av hotellgästerna i panik flydde undan attacken vandrade han lugnt in i restaurangen och beställde en biff.

Den tyska polisen och medierna antog genast efter dådet att det handlar om en islamistisk terrorattack eller annan form av extremism. Det är troligt att gärningsmannen själv bidragit till att sprida dessa villospår, bland annat hittades brev som gav den här kopplingen i närheten av bombplatsen.

 • Ulf Österman och Tor Wernér

  Nu kan du åka hiss i Brankis i Karis

  Projektet är ett samarbete mellan Karis pensionärer och FBK.

  Äldre som har svårt att röra sig behöver inte längre kämpa sig upp för den långa trappan i Karis Brankis. Från och med nu kan de i stället ta hissen upp till festsalen på övervåningen.

 • Keisuke Honda tränar småbarn i fotboll.

  Förbundspennan: Släck inte barnens rörelseglädje

  För hård press från föräldrarna släcker motionsglöden.

  Som bäst sprids en video på sociala medier om hur vart femte barn i dag upplever för hård press från föräldrar, tränare och andra vuxna. Det här leder till att många barns glöd för idrott och rörelse släcks, skriver Jeanette Harf i förbundspennan.

 • Kati Koskela i en studio.

  Genom att se på ansiktsdragen kan hon sminka dig till en filmstjärna

  Kati Koskela har sminkat för Harry Potter-filmen.

  Kati Koskela har sminkat Lordi och efter det för Harry Potter-filmen Deathly Hallows. Hon är specialist på att titta på benstommen i ansiktet. Det formas av ljuset och skuggorna och får dig att bli en annan person. I Arena-serien Stilikoner kommer hon att förvandla kända finländska kvinnor till klassiska filmstjärnor.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • Keisuke Honda tränar småbarn i fotboll.

  Förbundspennan: Släck inte barnens rörelseglädje

  För hård press från föräldrarna släcker motionsglöden.

  Som bäst sprids en video på sociala medier om hur vart femte barn i dag upplever för hård press från föräldrar, tränare och andra vuxna. Det här leder till att många barns glöd för idrott och rörelse släcks, skriver Jeanette Harf i förbundspennan.

 • Mikael Forssell

  Mikael Forssell: Lycka är att göra mål

  För "Miklu" Forssell handlar fotboll om att göra mål.

  29 mål i landslaget, 30 Premier League-mål i Birmingham, 17 mål i Bundesligan, 5 ligamål för Chelsea, 21 mål på 44 matcher för HJK 2013-2014... Att göra mål har alltid varit det som färska HIFK-anfallaren Mikael ”Miklu” Forssell levt sitt fotbollsliv för.