Hoppa till huvudinnehåll

Makaber teori om dådet i Dortmund: Målet att tjäna miljoner på skadade spelare

Bombdådet mot Borussia Dortmunds spelarbuss är en bisarr historia.
Bombdådet mot Borussia Dortmunds spelarbuss har sysselsatt den tyska polisen. Bombdådet mot Borussia Dortmunds spelarbuss är en bisarr historia. Bild: All Over Press Borussia Dortmund

Bombdådet mot bussen som transporterade Borussia Dortmunds spelare handlade inte om terrorism. I stället var det ett försök att få klubbens aktiekurs att rasa på börsen, vilket skulle ha gett gärningsmannen miljoner.

Den tyska polisen har lyckats reda ut vem som stod bakom bomberna som detonerade inför fotbollsmatchen mellan Borussia Dortmund och Monaco i Champions League den 11 april.

Det uppger den tyska tidningen Der Spiegel.

Flera tyska medier berättar att polisen anhållit en 28-årig man som misstänks för brottet. Avsikten var att genom att döda eller skada spelare få klubbens aktiekurs att rasa.

Polisen har följt med mannens förehavanden i en dryg vecka efter att också ha fått tips från finanskretsar och en bank.

Köpte optioner före dådet

Mannen hade kort före dådet införskaffat 15 000 optioner till ett värde av 78 000 euro. Optionernas värde hade stigit till närmare fyra miljoner euro om Borussia Dortmunds aktiekurs som en följd av dådet hade rasat på börsen.

Avsikten var alltså att skada eller i värsta fall döda spelare.

Nu blev bombdådets följder betydligt mindre än gärningsmannen tänkt sig. En spelare, Marc Bartra, tvingades uppsöka sjukhus men klarade sig undan med lindriga skador.

Bisarrt uppträdande

Mannens uppträdande i samband med bombdådet hade noterats av ögonvittnen och hotellpersonal. Han checkade in på samma hotell som spelarna bodde på men tackade först nej till ett par rum eftersom fönstren var riktade åt fel håll. Han använde sedan hotellets dator när han köpte optionerna.

Enligt polisen använde mannen en fjärrkontroll för att få bomberna att explodera. I utredningarna har det framkommit att han har kunskapen som krävs för att bygga dylika bomber.

Mannens handlingar genast efter explosionerna väckte också uppmärksamhet. När resten av hotellgästerna i panik flydde undan attacken vandrade han lugnt in i restaurangen och beställde en biff.

Den tyska polisen och medierna antog genast efter dådet att det handlar om en islamistisk terrorattack eller annan form av extremism. Det är troligt att gärningsmannen själv bidragit till att sprida dessa villospår, bland annat hittades brev som gav den här kopplingen i närheten av bombplatsen.

 • Friidrottsintresserade samlade på Karlsplan

  Vi åkte dit för att höra publikens röster.

  I dag inleddes lag-EM i friidrott på Karlsplan i Vasa där nästan 800 idrottare från 12 länder deltar. Vi åkte till Karlsplan för att höra varför publiken tog sig dit under midsommardagen.

 • Kallt väder räddar liv – men alltför många kör båt i fyllan

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit få.

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit relativt få. Enligt Richard Vaenerberg vid Helsingfors båtpolis är det främst tack vare veckoslutets låga temperaturer. Från en säkerhetssynpunkt är nämligen kallt väder bra väder.

 • Ex-gerillasoldat flydde Colombias djungel till Helsingfors - “Fredsprocessen är ett spel för gallerierna”

  På måndagen ska alla Farcs vapen vara bakom lås och bom.

  På måndagen ska Farc-gerillans alla vapen vara inlämnade och inlåsta i en container som övervakas av FN. Men den över 50 år långa konflikten går inte att avsluta så där bara, säger colombianen Misael Grimaldo som flytt gerillakriget ända till Finland. Nya kriminella grupper fyller det tomrum som Farc har lämnat efter sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport