Hoppa till huvudinnehåll

Många går miste om pengar - missa inte avdrag i beskattningen

Målningspensel och maskeringstejp
Renovering av hemmet kan ge avdrag i beskattningen, men du måste komma ihåg att anmäla det. Målningspensel och maskeringstejp Bild: Pixabay renovering,målfärger,målning (ytbehandling),maskeringstejp

Det är skattedeklarationstider – men vet du hurdana avdrag du har rätt att göra? Skatteförvaltningen stöter årligen på många finurliga avdragsförsök, men många finländare missar också avdrag de skulle ha rätt till.

Om jag kör med egen bil till postlådan för att posta skattedeklarationen, kan jag då dra av det i beskattningen?

Nej, det kan du inte, men visst finns det de som har försökt göra det.

Yle bad Skatteförvaltningen samla några exempel på finländarnas besynnerligaste försök till avdrag:

Hushållsavdrag för nakenstädning som beställts hem.

Tomma tvättmedelspaket har skickats till Skatteförvaltningen som bevis på att personen själv har varit tvungen att tvätta sina arbetskläder.

Strumpbyxor, läppstift och underkläder ska räknas med i avdragen eftersom de använts i arbete.

Barnens hobbykostnader, eftersom de höga kostnaderna anses berättiga till avdrag på grund av nedsatt skattebetalningsförmåga.

Resekostnader för att man har fört ljus till en anhörigs grav på annan ort.

Logiken inte klar för alla

Exemplen här ovan har inte godkänts av skattemyndigheterna. För det mesta är försöken till avdrag inte heller riktigt så påhittiga.

Oftast handlar de egendomliga fallen om avdrag som gäller specialyrken eller personer som tycker att det känns fel att betala vissa kostnader själv. Logiken för hur avdrag görs är fortfarande främmande för många.

- Avdrag i beskattningen berör många av oss, men det råder säkert stor variation i hur folk uppfattare dem, säger Jenni Harninen, förman på Skatteförvaltningens personbeskattningsenhet.

De vanligaste avdragen som anmäls gäller arbetsresor, hushållsavdrag eller avdrag från hyresinkomster. För mer speciella avdrag finns en tumregel: om anskaffningen är direkt relaterat till ditt jobb och du måste använda egna pengar för att köpa den, kan kostnaden ofta dras av i beskattningen.

Konkret kan det handla om en programvara för datorer, facklitteratur eller arbetskläder. Men vilka som helst arbetskläder godkänns inte. Det måste tydligt framgå att kläderna krävs i jobbet, så festkläder för ett representationsuppdrag går beskattaren inte med på.

Facklitteratur innefattar inte heller de vanligaste dagstidningarna. Och exemplet tidigare med nakenstädning ger inte rätt till hushållsavdrag, utan ses istället som en upplevelsetjänst.

Skyddskläder för smäteriarbete.
Arbetskläder kan berättiga till avdrag, men beskattaren godkänner inte vad som helst. Skyddskläder för smäteriarbete. Bild: Yle/Roger Källman smältning (process),bronsarbeten,skyddskläder

Många kostnader blir oanmälda

Samtidigt låter många bli att anmäla sådant som klart skulle berättiga till skatteavdrag.

- Ofta vet människor inte vad som berättigar till avdrag, säger kommunikationsplanerare Harriet Mallenius på Skatteförvaltningen.

På Skattebetalarnas centralförbund tar man emot samtal som gäller beskattningen och avdrag året runt, säger Päivi Kaari, chefsjurist. Speciellt heta har telefonerna gått nu efter påsk då många under ledigheten hunnit ta sig en närmare titt på sin skattedeklaration.

- Beskattningen är inte ännu så automatisk att alla avdrag skulle beaktas utan att man själv kräver dem, säger Kaari.

Skattemyndigheterna får information från många olika källor som arbetsgivaren och banker, men allt går inte automatiskt.

- Överraskande många låter bli att anmäla sina hyresinkomster eftersom de antar att den rätta summan redan syns hos skattemyndigheterna, påpekar Kaari.

Enligt Mallenius på Skatteförvaltningen är det ändå just avdrag för arbetsresor och hushållsarbete, samt avdrag av kostnader i samband med uthyrda bostäder som oftast anmäls. Samtidigt är det inom de här grupperna som flesta avdrag blir oanvända.

Cykelresor och arbetsrum kan ge avdrag

Kaari påpekar att arbetsresor är ett avdrag som många inte inser att göra eftersom systemet är en aning oklart. Resorna kan anmälas redan i samband med skattekortet i början av året men om man inte sedan fyller i kostnaderna i deklarationen går man miste om pengarna.

Många vet inte heller att man får dra av kostnader upp till 85 euro årligen om man cyklar till jobbet. Men var och en ansvarar själv för kostnader upp till 750 euro årligen så korta cykelsträckor räcker inte. Cykelresan borde istället vara en del av en längre arbetsresa, till exempel om man cyklar till tågstationen och sedan tar det egentliga färdmedlet, som kostar mer, vidare till jobbet.

Ett annat exempel som blir allt vanligare men som få känner till är att arbetsrum i hemmet berättigare till avdrag. Om arbetsgivaren inte kan erbjuda ett arbetsrum och den anställda regelbundet jobbar hemifrån kan den delen av lägenheten som används som arbetsutrymme berättiga till skatteavdrag.

Om du tar cykeln till jobbet kan du ha rätt att dra av resekostnaderna i beskattningen. Bild: Yle/Philip Stenkula cyklist

Dags att ta reda på vilka avdrag som gäller för dig

Fjolårets avdrag ska anmälas till Skatteförvaltningen senast den 9 eller den 16 maj. Vilket datum som gäller står på skattedeklarationen som var och en får hem på posten.

Myndigheterna räknar automatiskt bland annat avdrag som man får på grund av barn, låga inkomster eller till exempel studiestöd. Om alla uppgifter stämmer på den färdigt ifyllda deklarationen behöver man som privatperson inte göra något.

Hushållsavdrag och avdrag för arbetsresor och förvärvande av inkomster måste man ändå anmäla själv. Enklast går det att göra på Skatteförvaltningens webbsidor. Där finns också anvisningar för hurdana avdrag du har rätt till.

I slutet av april ordnar Skatteförvaltningen också ett webbseminarium (på finska) som är öppet för allmänheten där man kan ställa frågor om hushållsavdrag.

Om du har glömt att anmäla något under de senaste fem åren går det också att komplettera tidigare års deklarationer. Glömde du till exempel att meddela att du anställt hantverkare i fjol kan du ännu få skatteavdrag för det. Femårsregeln gäller ännu fram till år 2018, efter det förkortas perioden till tre år.

I början av maj öppnar Skatteförvaltningen också en chat-tjänst där man kan ställa frågor till skatteexperter.

Hur tar du reda på vilka avdrag du har rätt till? Dela med dig av dina tips i kommentarsfältet.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Nyt on kreivin aika hakea verohelpotuksia: paljon vähennettäväksi kelpaavaa jää ilmoittamatta skriven av Janne Toivonen.

Läs också