Hoppa till huvudinnehåll

Nynazister i rätten - åtalen om våldsamt upplopp förkastades

Rättegången mot medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen inleddes i Jyväskylä den 3 april 2017.
Rättegången mot medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen inleddes i Jyväskylä den 3 april 2017. Rättegången mot medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen inleddes i Jyväskylä den 3 april 2017. Bild: Lehtikuva / Juha Sorri nynazism,Jyväskylä,tingsrätter,domstolar

Tingsrätten i Mellersta Finland har förkastat alla åtal gällande våldsamt upplopp i Jyväskylä i augusti 2015. Tre medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen stod åtalade för anförande av våldsamt upplopp och flera andra stod åtalade för våldsamt upplopp.

Våldsamheter bröt ut efter nynazisternas demonstration som förlöpte lugnt. Demonstrationen ordnades av Finska motståndsrörelsen som sorterar under Nordiska motståndsrörelsen.

Tingsrätten anser att det inte rörde sig om våldsamt upplopp eftersom det inte var en folkhop som gjorde sig skyldig till våldsdåd, utan enskilda personer som kunde identifieras.

Jesse Torniainen dömdes för två fall av misshandel till 50 dagars ovillkorligt fängelse. Han dömdes nyligen till två års fängelse för grov misshandel på Stationsplatsen i Helsingfors. Han var en av de tre som var åtalade för anförande av våldsamt upplopp.

Tingsrätten beslutade också om villkorliga fängelsestraff för misshandel, hindrande av tjänsteman och vapenbrott. Sammanlagt åtta av 18 åtalade blev dömda.

Både finska och svenska medlemmar av motståndsrörelsen fanns bland de åtalade.

Källor: Yle, FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes