Hoppa till huvudinnehåll

Nynazister i rätten - åtalen om våldsamt upplopp förkastades

Rättegången mot medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen inleddes i Jyväskylä den 3 april 2017.
Rättegången mot medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen inleddes i Jyväskylä den 3 april 2017. Rättegången mot medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen inleddes i Jyväskylä den 3 april 2017. Bild: Lehtikuva / Juha Sorri domstolar,Jyväskylä,nynazism,tingsrätter

Tingsrätten i Mellersta Finland har förkastat alla åtal gällande våldsamt upplopp i Jyväskylä i augusti 2015. Tre medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen stod åtalade för anförande av våldsamt upplopp och flera andra stod åtalade för våldsamt upplopp.

Våldsamheter bröt ut efter nynazisternas demonstration som förlöpte lugnt. Demonstrationen ordnades av Finska motståndsrörelsen som sorterar under Nordiska motståndsrörelsen.

Tingsrätten anser att det inte rörde sig om våldsamt upplopp eftersom det inte var en folkhop som gjorde sig skyldig till våldsdåd, utan enskilda personer som kunde identifieras.

Jesse Torniainen dömdes för två fall av misshandel till 50 dagars ovillkorligt fängelse. Han dömdes nyligen till två års fängelse för grov misshandel på Stationsplatsen i Helsingfors. Han var en av de tre som var åtalade för anförande av våldsamt upplopp.

Tingsrätten beslutade också om villkorliga fängelsestraff för misshandel, hindrande av tjänsteman och vapenbrott. Sammanlagt åtta av 18 åtalade blev dömda.

Både finska och svenska medlemmar av motståndsrörelsen fanns bland de åtalade.

Källor: Yle, FNB

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Valborgsfirare i Esplanadparken i Helsingfors

  Kyligt väder lugnade ner valborgsfirandet

  Sol lovas i söder till första maj.

  Det kyliga vädret har lett till att valborgsfirandet har gått lugnt till i hela landet. I Helsingfors fick Havis Amanda sin vita mössa och i Åbo sjöng Brahe Djäknar in våren.