Hoppa till huvudinnehåll

Nynazister i rätten - åtalen om våldsamt upplopp förkastades

Rättegången mot medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen inleddes i Jyväskylä den 3 april 2017.
Rättegången mot medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen inleddes i Jyväskylä den 3 april 2017. Rättegången mot medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen inleddes i Jyväskylä den 3 april 2017. Bild: Lehtikuva / Juha Sorri nynazism,Jyväskylä,tingsrätter,domstolar

Tingsrätten i Mellersta Finland har förkastat alla åtal gällande våldsamt upplopp i Jyväskylä i augusti 2015. Tre medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen stod åtalade för anförande av våldsamt upplopp och flera andra stod åtalade för våldsamt upplopp.

Våldsamheter bröt ut efter nynazisternas demonstration som förlöpte lugnt. Demonstrationen ordnades av Finska motståndsrörelsen som sorterar under Nordiska motståndsrörelsen.

Tingsrätten anser att det inte rörde sig om våldsamt upplopp eftersom det inte var en folkhop som gjorde sig skyldig till våldsdåd, utan enskilda personer som kunde identifieras.

Jesse Torniainen dömdes för två fall av misshandel till 50 dagars ovillkorligt fängelse. Han dömdes nyligen till två års fängelse för grov misshandel på Stationsplatsen i Helsingfors. Han var en av de tre som var åtalade för anförande av våldsamt upplopp.

Tingsrätten beslutade också om villkorliga fängelsestraff för misshandel, hindrande av tjänsteman och vapenbrott. Sammanlagt åtta av 18 åtalade blev dömda.

Både finska och svenska medlemmar av motståndsrörelsen fanns bland de åtalade.

Källor: Yle, FNB

 • I jakten på århundradets finlandssvensk - så här togs de 22 namnen fram!

  Så här resonerade juryn som valde ut 22 kandidater.

  En fyrahövdad jury har valt ut tjugotvå framstående finlandssvenskar som varit verksamma under vår hundraåriga självständighet. Vinnaren röstas fram av allmänheten och koras på Svenska dagens huvudfest på Svenska Teatern i Helsingfors den sjätte november.

 • Rösta fram århundradets finlandssvensk!

  Vem är den främsta finlandssvensken?

  Vem är den främsta finlandsvensken under de hundra år som Finland varit självständigt? Nu har du chansen att vara med och rösta fram århundradets finlandssvensk bland de utvalda tjugotvå kandidaterna.

 • Åbo Akademi leder miljonprojekt kring solceller

  Målet är att utveckla billiga och hållbara solceller

  Jane och Aatos Erkkos stiftelse har beviljat 997 000 euro till ett finländskt konsortium för forskning och utveckling av framtidens perovskitsolceller.

 • Internt slagsmål i Bulls – kan betyda mera speltid för Markkanen

  Det kokar i Chicago Bulls trupp dagen innan säsongsstarten.

  Det hettade rejält till på Chicago Bulls träningar i tisdags, mitt under lagets förberedelser inför den stundande NBA-säsongen. Lauri Markkanens lagkamrater Nikola Mirotic och Bobby Portis rök ihop med varandra med följden att den förstnämnde togs in på sjukhus.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes