Hoppa till huvudinnehåll

Oro för värdefullt skogsparti får Borgåbor på fötter

Stefan Härus i Hammars-Gammelbacka-skogen
Som nationalparken Sibbo storskog - fast mindre. Stefan Härus i Hammars-Gammelbacka-skogen Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,gammelbacka,Hammars,naturskydd,skogar,stefan härus,östnyland

Borgå stads tanke att förstora planen för ett område i Hammars så att planen också skulle omfatta skogsområdet mellan Gammelbacka och Hammars, har fått Borgåborna att skriva på en namninsamling.

Bara på fredagen ökade antalet underskrifter på Adressit.com med 23 underskrifter. När detta skrivs har 131 personer undertecknat namninsamlingen.

Initiativtagaren till namninsamlingen, Pekka Kesälä, anser bland annat att det obebyggda skogspartiet inte bör läggas till planeområdet. I ett nötskal handlar det om att lämna den värdefulla naturhelheten orörd.

Hammars-gammelbacka-skogen i Borgå
Breda skogsstigar korsar skogen mellan Hammars och Gammelbacka. Hammars-gammelbacka-skogen i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,gammelbacka,Hammars,naturskydd,skogar,östnyland

Koloniträdgård och småhusområde

Borgå gjorde en plan på en del av det aktuella området redan 2009. Nu vill staden förstora den befintliga planen så att också det värdefulla skogs- och rekreationsområdet skulle ingå i planen.

Likaså godkände Borgå stad i februari i år en plan där det öster om Gammelbacka skulle inrättas en koloniträdgård med totalt 44 stugor. Västerom skogen har staden ritat in ett småhusområde.

- Den här konflikten handlar om okunnighet och ett missförstånd. Byggandet kommer inte att påverka skogsområdet. Hela området är 50 hektar stort, men det område som ska bebyggas är ett 1,2 hektar stort randområde i närheten av Kuuselan koulu, säger Borgå stads planläggare Hilkka Jokela.

Varför vill man då över huvud taget förstora planeområdet om det ändå är bara en liten del som ska bebyggas?

- När området kring Kuuselan koulu planerades 2009 och det lades ut till påseende, väckte planen motstånd och protester. Då beslöt vi att det inte är värt att arbeta vidare på planen som sådan, utan också integrera skogsområdet i planen, förklarar Jokela.

Stefan Härus i Hammars-Gammelbacka-skogen i Borgå
Lugn och ro i skogens tysta gömma. Stefan Härus i Hammars-Gammelbacka-skogen i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,bänkar,gammelbacka,Hammars,naturskydd,skogar,östnyland
Hammars-gammelbacka-skogen i Borgå
Återväxten är tryggad. Hammars-gammelbacka-skogen i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,gammelbacka,gran,granar,Hammars,naturskydd,skogar,östnyland

Skogen förblir skog

Planläggare Hilkka Jokela säger att man nu bättre kan göra sig en bild av hur området kommer att te sig. En liten del bebyggs och en större del kommer att förbli det rekreationsområde som det är redan idag.

Betyder det här att skogen förblir orörd?

- Jag vill inte säga att området förblir orört, men det förblir ett rekreationsområde. Vi bör förstås noga fundera över vad som kan göras och vad som bör lämnas ogjort. Möjligtvis kunde man bygga en trafikled av något slag mellan Gammelbacka och idrottsplanen i Hammars. Någon byggnation handlar det inte om, förutom längs med Hammarsvägen, säger Jokela.

Hammars-gammelbacka-skogen i Borgå
Bro för skogens små fyrfota varelser. Hammars-gammelbacka-skogen i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,gammelbacka,Hammars,naturskydd,skogar,östnyland
Hammars-gammelbacka-skogen i Borgå
Stock och sten. Hammars-gammelbacka-skogen i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,gammelbacka,Hammars,naturskydd,skogar,östnyland

Kompromiss mellan stad och invånare

Hur kommer processen att framskrida och påverkar namninsamlingen hur staden nu går vidare?

- Klart är att namninsamlingen kommer att noteras i samband med att arbetet med planen går framåt. Stadsborna och invånarna i närområdet har förstås möjlighet att säga sitt när planen i detalj är färdig. Slutgiltiga planer tenderar att bli kompromisser mellan stad och invånare, säger Jokela.

Utkastet till plan är inte på ritbordet ännu, men Jokela antar att det nu kommer att bli ännu viktigare att fundera över hur och var gränsen mellan det område som ska bebyggas och skogsområdet ska gå. Den processen kör i gång på sommaren.

Stefan Härus i Hammars-Gammelbacka-skogen
Mossbelupet flyttblock. Stefan Härus i Hammars-Gammelbacka-skogen Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,flyttblock,gammelbacka,Hammars,naturskydd,skogar,stenar (naturligt objekt),östnyland
 • Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen pratar, våren 2017.

  Kris inom finländsk formel 1? ”Hellre skulle man alltid ha roligt”

  Svenska kvällstidningen Expressen målar upp blåvit F1-kris.

  Det är helt okej att andra inte är nöjda med mina prestationer. Det säger Kimi Räikkönen efter en tung start på säsongen. Då även Valtteri Bottas förlorat kampen inom teamet målar Expressen upp en blåvit F1-kris.

 • Runeberg ska få sin studentmössa.

  Visst ska Runeberg få sin mössa i Jakobstad

  Det blir traditionell mösspåläggning i Jakobstad.

  Det såg ut som om Runeberg skulle få stå ensam utan mössa i Jakobstad på valborgsmässoafton. Men med förenade krafter blir det traditionell mösspåläggning i alla fall.

 • Narinkens torg

  Person började brinna på WC i Kampen

  Räddningsverket ryckte ut till Kampen - människa brann.

  Räddningsverket kallades till kampen på lördagen då ett brandlarm hade utlösts på toaletten. Orsaken var att en människa brann.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Östnyland

 • rådhuset i lovisa

  Olika uppfattningar i fallet Kaleva

  Beklagligt att företaget Eltete drogs in i konflikten.

  Stadsstyrelsen i Lovisa och utvecklingsdirektör Sten Frondén samt före detta stadsdirektören Olavi Kaleva har vitt skilda uppfattningar om trasslet kring en eventuell tomtaffär med företaget Eltete.

 • grännäs skola

  Två nya skolhus i Borgå för 10 miljoner

  Grännäs skola färdig 2018, Tolkis skola 2020.

  Projektplanerna för Tolkis skola och Grännäs skola i Borgå har blivit färdiga. Grännäs skola ska stå färdig i slutet av år 2018 och Tolkis skolas nya skolhus i februari 2020.