Hoppa till huvudinnehåll

Placering av jubileumsmuseet ett frågetecken i Åbo

Biblioteksbron i Åbo
Området kring åstranden har hör prioritet när det gäller turister, och flera av staden museum finns redan vid Aura ås rand. Biblioteksbron i Åbo Bild: Yle/Nina Bergman aura å,Åbo

Planeringen av ett nytt historiskt museum i Åbo har kommit i gång. Det ska bli en modern helhet som ska locka tusentals turister. En stor fråga är var i staden museet ska stå.

Förväntningarna på museet är höga. Upplägget ska vara innovativt och besökaren ska få undersöka och delta, testa och göra själv, spela och dyka in i virtuella världar. Förebilderna finns utomlands och internationella experter ska delta i det förberedande arbetet.

Under de första åren förväntas upp till 200 000 besökare. Museet ska stöda Åbos turismattraktionskraft, och enligt planläggningschef Timo Hintsanen är det en viktig sak att hålla i tankarna då man diskuterar var museet ska placeras.

Ännu finns det inga officiella förslag på bordet, men Hintsanen tror att centrumområdet ända är det rätta för ett museum som både ska locka turister och utgöra ett slags vardagsrum för invånarna. Både befintliga byggnader eller ett nybygge kan komma på fråga. Hintsanen skulle gärna se att museet placeras nära åstranden, till exempel kan området kring gamla Åbo, stadsteatern eller Forum Marinum komma på fråga.

Var museet än placeras ska det vara lättillgängligt för både ortsbor och besökare från annan ort. Enligt Hintsanen utgår man i första hand från att kollektivtrafiken transporterar stadens invånare till museet. Och även om en del förstås tar sig till museet med bil tror Hintsanen inte att det kommer att finnas något behov för väldigt stora parkeringsområden.

- Men till exempel när det gäller klassutflykter från skolorna måste vi fundera var bussar ska parkera, säger Hintsanen.

Västra åstranden i Åbo
Då åstranden piffas upp ska det bli mera belysning. Bland annat ska fler träd och fasader bli upplysta, och belysningen ska fortsätta en längre bit mot Åbo slott. Västra åstranden i Åbo Bild: Yle/Nina Bergman västra åstranden i åbo,Åbo

Fyra jubileumsprojekt godkändes på Åbo stadsfullmäktiges möte i tisdags (18.4). De tre övriga projekten förutom museet är grundandet av stiftelsen Åbo 2029, en uppgradering av åstranden och grundandet av ett nytt naturskyddsområde i stadsdelen Luolavuori. Museet har kallats för 800-åriga Åbos gåva till 100-åriga Finland.

För museets del är de följande stegen en mera detaljerad innehållsplanering, att utreda behovet av utrymmen lägga fram ett förslag, att bereda en ingående verksamhetsmodell och göra upp en affärsplan.

Intresserad av att vara med och påverka det nya museet? Fram till 27.4 kan du se utställningen Drömmarnas museum i Åbo museicentrals popup-medborgarrum i köpcentret Forum. I medborgarrummet kan du också svara på en enkät och markera på en karta var du tycker museet borde placeras. Föreläsningar som tangerar det planerade museet ordnas den 25 och 27 april kl. 17.

Var tycker du Åbos nya historiska museum borde placeras?

Observera att det inte är fråga om officiella förslag. Du kan rösta på flera alternativ.

I området i närheten av Åbo slott
38.8% (26 röster)
I en byggnad nära Domkyrkan och Gamla stortorget
37.3% (25 röster)
Nära stadsteatern
14.9% (10 röster)
Någon annanstans (föreslå gärna i kommentarsfältet nedan)
7.5% (5 röster)
Utanför centrum
1.5% (1 röst)
Antal avgivna röster: 67