Hoppa till huvudinnehåll

Professor: Dyr privat tandvård orsak till dålig munhygien

En patient i tandläkarstol får behandling av tandläkare.
En patient i tandläkarstol får behandling av tandläkare. Bild: Yle/Marie Söderman tandläkare

Det är priset på tandläkarbesök som orsakar försämrad munhygien bland finländarna, säger professorn i odontologi Kyösti Oikarinen vid universitetet i Uleåborg.

Enligt professor Oikarinen är läget för munhygienen klart tudelat i Finland. En del håller tänderna i skick med till och med flera tandkontroller per år, medan andras tänder är bristfälligt skötta och i verkligt dåligt skick.

Följderna kan bli ödesdigra eftersom munhygienen har betydelse för människans hälsa över lag och har kopplingar till olika andra sjukdomar.

Orsaken till tudelningen är enligt Oikarinen att den offentliga tandvården inte klarar av att sköta alla finländare. Samtidigt är den privata tandvården så dyr för patienterna att alla inte har råd att söka vård.

Inget liknande i övriga Norden

- Det här är ett finländskt fenomen. Det finns ingen liknande utveckling i Sverige eller de andra nordiska länderna, säger Oikarinen.

Det handlar enligt honom inte om några olikheter i livsstil länderna emellan.

- Det är nog mera fråga om hur tillgänglig vården är. Jag tror inte heller att tandläkarskräck kan förklara saken, för numera är ett besök hos tandläkaren annorlunda än det man tidigare var rädd för, säger Kyösti Oikarinen.

Ursprunglig artikel av Risto Degerman, Yle Uutiset: Lahoavat hampaat uhkaavat jo yleisterveyttä Suomessa – "Ei tapahdu muissa Pohjoismaissa"

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. Regeringens oro för sinande oljersurser kör över riskerna för det känsliga ekosystemet, medan oljebolagen applåderar. Samtidigt som Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • De grönas riksdagsledamot Touko Aalto.

  KSML: Touko Aalto vill bli De grönas ordförande

  Beslutet mognade efter samtal med flera personer.

  Riksdagsledamoten Touko Aalto, 33, ställer upp i De grönas ordförandeval, rapporterar Keskisuomalainen. Aalto säger till tidningen att beslutet mognade under veckan efter samtal med flera personer.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • De grönas riksdagsledamot Touko Aalto.

  KSML: Touko Aalto vill bli De grönas ordförande

  Beslutet mognade efter samtal med flera personer.

  Riksdagsledamoten Touko Aalto, 33, ställer upp i De grönas ordförandeval, rapporterar Keskisuomalainen. Aalto säger till tidningen att beslutet mognade under veckan efter samtal med flera personer.

 • Narkotikabrott, utpressning och misshandel gav fängelse

  Domen blev fängelse i 5-9 månader.

  En man som köpte hasch i Raseborg blev hotad och misshandlad då han inte hade betalat sina skulder till försäljaren. Tre män har nu dömts till fängelsestraff på mellan fem och nio månader för narkotikabrott, försök till utpressning och misshandel.

 • Karta som visar Vasa flygplats och Höstves

  Två dog i kollision mellan tåg och bil i Vasa

  Passagerarna transporteras med buss förbi olycksplatsen.

  En paketbil och ett tåg kolliderade på fredag kväll på Solbacksvägen i Höstves, nära Vasa flygplats. Två personer som färdades i paketbilen omkom.