Hoppa till huvudinnehåll

Rallygener som stöder och förpliktar

Marcus och Niclas Grönholm mellan racen.
Niclas Grönholm tillsammans med pappa Marcus. Marcus och Niclas Grönholm mellan racen. Bild: Långfilm productions / Jan Nyman 6512 0108 000,dokumentärprogram,i tredje led,Marcus Grönholm,Niclas Grönholm,Yle Fem

Rallygenerna finns i blodet i familjen Grönholm. Ulf skördade nationella framgångar men priset blev högt. Med sonen Marcus kom de internationella framgångarna och nu är det Niclas tur. En stor talang och rallyförare i tredje generationen. I dokumentären I tredje led följer vi team Grönholm genom FM-finalen 2015.

Hemma hos familjen Grönholm i Ingå finns ett museum med pokaler och bilar från Marcus "Bosse" Grönholms framgångar inom bilsport. Han är tvåfaldig världsmästare i rally och därmed en av de stora bilsport-legenderna från Finland.

- Jag hade så mycket saker och bilar, jag kände att jag behövde få ordning på dem, säger han.

Den finaste bilen på museet är en Fiat, som Grönholms pappa Ulf körde med i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Ulf Grönholm var finsk mästare två gånger. Han dog i en olycka på en träning år 1981. Ändå ville Marcus följa sin far i fotspåren.

- Det var en olycka, sånt händer, men kanske inte på tävlingar ändå, säger Marcus.

Rallygenerna finns i blodet och idag är det sonen Niclas Grönholm som är den nya stjärnan. Han kör FM-serien i rallycross och har visat en stor talang. Pappa har hjälpt till med att skaffa sponsorer och bilar och ger många goda råd på tävlingarna.

- Men om han vore helt urusel så inte skulle det hjälpa, han måste också visa att han kan någonting.

Niclas sitter i sin rallybild och får instruktioner av sin stallchef Niklas Ehrnsten.
Niclas tillsammans med stallchefen Niklas Ehrnsten. Niclas sitter i sin rallybild och får instruktioner av sin stallchef Niklas Ehrnsten. Bild: Långfilm productions / Jan Nyman 6512 0108 000,dokumentärprogram,i tredje led,niclas grönholm,niklas ehrnsten,Yle Fem

Niclas har visat ett större lugn och har mer disciplin än sin far, som ofta körde ut även under den senare delen av karriären. Niclas har vuxit upp med bilar och storyn om rally, men som liten visade han inget större intresse för sporten.

- Men sen provade jag på Jokkis och gillade det och sen har det fortsatt, säger Niclas.

På tävlingarna är det Marcus som är nervös och Niclas som behåller sitt lugn.

- Jag är ganska bra på att koncentrera mig, säger Niclas.

Teamchefen Niklas Ehrnsten är en klippa på tävlingarna. Det är han som ser till att bilen är i skick, att allt funkar och att Niclas gör sin obligatoriska extralänk vid rätt tillfälle. Till en början var han lite tveksam till Niclas talang, men prestationerna har blivit bättre och bättre och nu är han övertygad.

- Kanske Niclas är en evo 3, att om man har Ulf och sen Marcus, så sen får man en sånhär Niclas.


Orginaltitel: I tredje led (Finland 2016)
30 dagar på Arenan.

Regi: Anna Blom.
Produktion: Långfilm Productions

Niclas Grönholm sammanbiten i sin rallybil.
Niclas Grönholm Niclas Grönholm sammanbiten i sin rallybil. Bild: Långfilm productions / Jan Nyman 6512 0108 000,dokumentärprogram,i tredje led,Niclas Grönholm,Yle Fem

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • På holmen på bilden satt skarvarna när Monica Sirén-Aura kom till sommarstugan. Det finns byggnader på holmen men enligt Sirén-Aura är den obebodd.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.