Hoppa till huvudinnehåll

Raseborgs gymnasium bör finnas både i Karis och Ekenäs på grund av pengar

Ingången till Karis-Billnäs gymnasium och Karis svenska högstadium.
Ingången till Karis-Billnäs gymnasium och Karis svenska högstadium. Bild: YLE / Marga Sandström Ekenäs,gymnasium,karis,karis svenska högstadium,karis-billnäs gymnasium,kbg,ksh,raseborg,skola,skolgård,skolor,västnyland

Raseborgs stad har konstaterat att det blivande Raseborgs gymnasium måste verka på två orter för att staden ska garanteras lika mycket statliga pengar som nu i form av statsandelar. Om det oklart med statsandelarna ska Raseborgs gymnasium skjutas upp, föreslår tjänstemännen.

Elever från Höjdens skola och Ekenäs gymnasium
Ekenäs gymnasium. Elever från Höjdens skola och Ekenäs gymnasium Bild: Yle/Maria Wasström ekenäs gymnasium,energisamarbete,västnyland

Den 14 december 2016 beslöt bildningsnämnden att gymnasierna i Karis och Ekenäs administrativt ska fungera tillsammans som Raseborgs gymnasium från och med den första augusti 2017. Det ska ledas av en rektor och en biträdande rektor.

Men för att få lika mycket pengar från staten som tidigare i form av statsandelar borde gymnasierna ses som två skilda enheter, har staden nu konstaterat då den haft kontakt med Undervisnings- och kulturministeriet.

I praktiken betyder det att gymnasierna också framöver borde verka på både orterna, trots att administrationen slås ihop.

Smågymnasietillägg

Ministeriet vill nu ha mer precis information av staden om hur den tänker ordna gymnasieutbildningen.

Raseborg får nu ett så kallat smågymnasietillägg som ges till gymnasier som har färre än 200 studerande. Storleken på smågymnasietillägget är beroende av antalet studerande i varje gymnasium, på så sätt att ett lägre antal studerande ger ett högre tillägg i statsandelarna.

Oklarheter kan skjuta upp Raseborgs gymnasium

Staden vill alltså genom att hålla kvar gymnasierna i Karis och Ekenäs garantera att statsandelarna hålls på samma nivå som tidigare.

Mikael Eriksson vid Ekenäs gymnasium
Det är tänkt att Mikael "Mischa" Eriksson ska fungera som rektor för Raseborgs gymnasium. Han är nu rektor för Ekenäs gymnasium. Mikael Eriksson vid Ekenäs gymnasium Bild: Yle/Malin Valtonen ekenäs gymnasium,eriksson mikael,mikael eriksson,rektor

Bildningsnämnden ska diskutera frågan på sitt möte den 25 april. Förslaget är då att staden först ska få garantier av ministeriet för att statsandelarna inte påverkas om man administrativt slår ihop gymnasierna i Karis och Ekenäs.

Förslaget till nämnden är också att gymnasiet i Karis och Ekenäs ska ha skild antagning i den gemensamma elevantagningen, eftersom det är ett kriterium för att gymnasierna ska ses som skilda enheter. Tanken var i höstas att elevantagningen ska göras gemensamt.

Om statsandelarna minskar eller situationen är oklar så ska staden inte genomföra modellen med Raseborgs gymnasium nu utan skjuta upp den, enligt ärendets beredning.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • På holmen på bilden satt skarvarna när Monica Sirén-Aura kom till sommarstugan. Det finns byggnader på holmen men enligt Sirén-Aura är den obebodd.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Nyligen publicerat - Västnyland