Hoppa till huvudinnehåll

Raseborgs gymnasium bör finnas både i Karis och Ekenäs på grund av pengar

Ingången till Karis-Billnäs gymnasium och Karis svenska högstadium.
Ingången till Karis-Billnäs gymnasium och Karis svenska högstadium. Bild: YLE / Marga Sandström skolor,Ekenäs

Raseborgs stad har konstaterat att det blivande Raseborgs gymnasium måste verka på två orter för att staden ska garanteras lika mycket statliga pengar som nu i form av statsandelar. Om det oklart med statsandelarna ska Raseborgs gymnasium skjutas upp, föreslår tjänstemännen.

Elever från Höjdens skola och Ekenäs gymnasium
Ekenäs gymnasium. Elever från Höjdens skola och Ekenäs gymnasium Bild: Yle/Maria Wasström energisamarbete

Den 14 december 2016 beslöt bildningsnämnden att gymnasierna i Karis och Ekenäs administrativt ska fungera tillsammans som Raseborgs gymnasium från och med den första augusti 2017. Det ska ledas av en rektor och en biträdande rektor.

Men för att få lika mycket pengar från staten som tidigare i form av statsandelar borde gymnasierna ses som två skilda enheter, har staden nu konstaterat då den haft kontakt med Undervisnings- och kulturministeriet.

I praktiken betyder det att gymnasierna också framöver borde verka på både orterna, trots att administrationen slås ihop.

Smågymnasietillägg

Ministeriet vill nu ha mer precis information av staden om hur den tänker ordna gymnasieutbildningen.

Raseborg får nu ett så kallat smågymnasietillägg som ges till gymnasier som har färre än 200 studerande. Storleken på smågymnasietillägget är beroende av antalet studerande i varje gymnasium, på så sätt att ett lägre antal studerande ger ett högre tillägg i statsandelarna.

Oklarheter kan skjuta upp Raseborgs gymnasium

Staden vill alltså genom att hålla kvar gymnasierna i Karis och Ekenäs garantera att statsandelarna hålls på samma nivå som tidigare.

Mikael Eriksson vid Ekenäs gymnasium
Det är tänkt att Mikael "Mischa" Eriksson ska fungera som rektor för Raseborgs gymnasium. Han är nu rektor för Ekenäs gymnasium. Mikael Eriksson vid Ekenäs gymnasium Bild: Yle/Malin Valtonen eriksson mikael

Bildningsnämnden ska diskutera frågan på sitt möte den 25 april. Förslaget är då att staden först ska få garantier av ministeriet för att statsandelarna inte påverkas om man administrativt slår ihop gymnasierna i Karis och Ekenäs.

Förslaget till nämnden är också att gymnasiet i Karis och Ekenäs ska ha skild antagning i den gemensamma elevantagningen, eftersom det är ett kriterium för att gymnasierna ska ses som skilda enheter. Tanken var i höstas att elevantagningen ska göras gemensamt.

Om statsandelarna minskar eller situationen är oklar så ska staden inte genomföra modellen med Raseborgs gymnasium nu utan skjuta upp den, enligt ärendets beredning.

 • Ett rungande ja till ökat självstyre i Veneto och Lombardiet

  Stärker ytterhögerpartiet Lega Nord inför parlamentsvalet.

  Över 95 procent röstade ja till utökat självstyre i de välmående norditalienska regionerna Veneto och Lombardiet. Det hävdar regionernas presidenter efter gårdagens rådgivande folkomröstningar.

 • Korsnäs kyrka får sprinklersystem

  Beräknas kosta kring en miljon euro.

  Korsnäs kyrka får ett sprinklersystem, inbrottslarm och kameraövervakning. Samtidigt renoveras kyrkan.

 • Norrvalla simhall kan få rostfri bassäng

  Också övriga utrymmen ska renoveras.

  Norrvalla simhall i Vörå har länge varit i behov av en renovering. Det blir antagligen en ny bassäng i rostfritt stål och renoverade utrymmen år 2019.

 • Korsnäsbombaren till Högsta domstolen

  Mannen anser att domen är för hård.

  Fallet med Korsnäsbombaren tas sannolikt upp till behandling i Högsta domstolen nästa vår. Mannen har överklagat domen eftersom han anser att den är får hård.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland