Hoppa till huvudinnehåll

Sampo Terho: Återgång till nationell valuta sannolik

Sampo Terho på presskonferensen där han kickade igång sin partiordförandekampanj.
Sampo Terho på presskonferensen där han kickade igång sin partiordförandekampanj. Bild: Lehtikuva Sampo Terho,sampo terho

Kampen om ordförandeklubban inom Sannfinländarna har börjat. Sampo Terho har presenterat sina teser inför sommarens ordförandeval.

På sin presskonferens poängterade Sampo Terho han att partiet inte ska välja en ny Timo Soini, utan en ny ordförande.

Till de mer uppseendeväckande uttalandena hör påståendet att Finland ska återgå till en nationell valuta. Han anser att det är möjligt, till och med troligt, inom några decennier.

Terho vill också att partiet fattar ett beslut om hur man ställer sig till en eventuell folkomröstning om det finländska EU-medlemskapet. Beslutet måste fattas innan nästa riksdagsval.

En ny vårdreform?

Invandring har varit en av de främsta frågorna för Sannfinländarna, även Terho ville säga sin ståndpunkt i frågan.

- Man kan inte hindra människor och varor från att röra sig runt om i världen, men det måste gå att begränsa.

Enligt Terho bör migrationen styras tillbaka till de områden där den kommer ifrån.

Några nya reformer kan också bli aktuella. Terho föreslår en skattereform som eventuellt kan innehålla en negativ inkomstskatt. Dessutom har han stora planer för socialskyddet.

- Socialskyddsreformen är Finlands nästa vårdreform, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Kvällsmässa i Åbo domkyrka hedrade knivattackens offer

  Kyrkorna har varit öppna i Åbo under lördagen.

  Kyrkorna i Åbo och S:t Karins har under lördagen hedrat offren i fredagens knivdåd som krävde två människors liv. Åbo domkyrka ordnade också en kvällsmässa på lördagen för att minnas fredagens händelser.

 • Österbottningar: Dådet i Åbo känns nära

  Bra med ökad polisnärvaro, tycker folk i Vasa.

  Dådet i Åbo berör och känns nära, säger folk på stan som Yle Österbotten talar med på lördagseftermiddagen. Vardagen går ändå vidare, säger alla.

 • Demonstrationer på Salutorget i Åbo

  Polisen övervakade demonstrationerna.

  En grupp på cirka 50- 70- personer från den invandrarfientliga gruppen Suomi ensin demonstrerade vid 16-tiden på lördagseftermiddagen på Salutorget i Åbo. Även en motdemonstration ordnades på samma gång.

 • Ljushavet växer i Åbo

  Många vill hedra knivdådets offer.

  En strid ström av mänskor har under dagens lopp lämnat blommor och ljus vid den plats i hörnet av Auragatan och Universitetsgatan i Åbo där en person knivhöggs till döds på fredagen.

 • Statsminister Sipilä: Nu behövs sans och förtroende

  Åboattacken ingen större överraskning för regeringen.

  Det vi har befarat och förberett oss för har hänt. Det sade statsminister Juha Sipilä (C) på lördag eftermiddag och tillade att hela Europa deltar i Finlands sorg.

 • Tyst minut ordnas för att hedra offren i Åbo

  Tyst minut på söndag klockan 10.

  Offren i knivattacken i Åbo hedras i hela Finland med en tyst minut på söndagen 20.8 klockan 10. Beslutet om den tysta minuten fattades av regeringen på lördagen.

 • KD ställer inte upp en egen kandidat i presidentvalet

  Sari Essayah stöder president Niinistö.

  Kristdemokraterna ställer inte upp någon egen presidentkandidat. Partiordförande Sari Essayah vill inte ställa upp. Inte heller den tidigare ordföranden Päivi Räsänen är intresserad av en kandidatur.

 • Pizzeria i Pargas attackerades

  Inslagna fönster och hot i pizzeria i Pargas inatt.

  Ägaren Mahmoud Haval Khalil, berättar att en man började söndra fönster och skrika in i pizzerian kring halv tre natten till lördagen. Mannen skrek "Jag dödar dig!", berättar Mahmoud Haval Khalil för Yle Åboland. Polisen i Åbo bekräftar att man gick larm från pizzerian i natt.

 • Skyddspolisen: Hotnivån fortfarande den samma

  Finland har haft förhöjd terrorhotnivå sedan juni.

  Skyddspolisen bibehåller terrorhotnivån på samma nivå trots dådet i Åbo. Hotnivån skärptes senast i juni. Finlands terrorhotnivå är förhöjd, på nivå 2.