Hoppa till huvudinnehåll

Seger för vänstern i folktingsvalet - SFP fortfarande störst

SFP ballonger på valvaka på Bocks i Vasa
SFP är fortfarande störst i Folktinget. Bild från valvaka i Vasa. SFP ballonger på valvaka på Bocks i Vasa Bild: Yle/Joni Kyheröinen Kommunalvalet 2017,SFP,Svenska folkpartiet i Finland

Svenska folkpartiet förblir som väntat det överlägset största partiet i Svenska Finlands Folkting. I samband med kommunalvalet avgjordes platsfördelningen. SFP förlorade tre mandat i Folktinget, medan Vänsterförbundet vann tre och socialdemokraterna ett mandat.

De 75 folktingsledamöterna avgörs i ett invecklat valsystem på basis av det antal röster som ges till partiernas svenska kandidater i kommunalvalet.

Partierna ställer upp kandidater på ”långa listor” i valdistrikten i den ordning som de ska väljas in.

Landskapet Åland har sju platser i det nya Folktinget. Antalet har ökat med två för att motsvara ålänningarnas procentuella andel.

SFP är störst i Svensk-Finland

Tanken är att styrkefördelningen ska motsvara den finlandssvenska politiska verkligheten, men ändå garantera plats för samtliga partier.

Svenska folkpartiet får nu 40 mandat, vilket är en minskning med 3 från senaste period.

LedamöterFörändring
Svenska Folkpartiet40-3
Socialdemokraterna11+1
Vänsterförbundet6+3
Gröna förbundet40
Samlingspartiet4-2
Kristdemokraterna20
Centern1-1

Socialdemokraterna får 11 platser (+1), Vänsterförbundet fördubblade sina mandat till 6 (+3). Gröna förbundet behöll sina 4 platser.

Samlingspartiet förlorade hälften och har kvar 4 mandat (-2). Kristdemokraterna behöll 2 platser, Centern halverades till 1 mandat (-1).

Alla med utom Sannfinländarna

Sannfinländarna deltar inte i Folktingets arbete och hade inte nominerat några kandidater.

Folktinget är ett samarbetsorgan för den svenskspråkiga befolkningen i Finland, där alla riksdagspartier med svensk verksamhet deltar.

Folktinget ska främja den svenskspråkiga befolkningens rättigheter och arbetar för en stärkning av det svenska språkets och kulturens ställning.

Folktingets session i Borgå den 8 maj 2015.
Folktingssession 2015 Folktingets session i Borgå den 8 maj 2015. Bild: Yle / Bengt Östling borgå,folktinget,folktingets session,svenska finlands folkting

Det nya Folktinget samlas till session i Hangö i mitten av maj. Där väljs styrelse och övriga organ, enligt de nya styrkeförhållandena. Tidigare har SFP haft över hälften av platserna i folktingsstyrelsen.

Under senaste period har Folktinget letts av riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP).

Namnen på de invalda folktingsledamöterna finns på Folktingets webbplats,

 • Ulf Österman och Tor Wernér

  Nu kan du åka hiss i Brankis i Karis

  Projektet är ett samarbete mellan Karis pensionärer och FBK.

  Äldre som har svårt att röra sig behöver inte längre kämpa sig upp för den långa trappan i Karis Brankis. Från och med nu kan de i stället ta hissen upp till festsalen på övervåningen.

 • Keisuke Honda tränar småbarn i fotboll.

  Förbundspennan: Släck inte barnens rörelseglädje

  För hård press från föräldrarna släcker motionsglöden.

  Som bäst sprids en video på sociala medier om hur vart femte barn i dag upplever för hård press från föräldrar, tränare och andra vuxna. Det här leder till att många barns glöd för idrott och rörelse släcks, skriver Jeanette Harf i förbundspennan.

 • Kati Koskela i en studio.

  Genom att se på ansiktsdragen kan hon sminka dig till en filmstjärna

  Kati Koskela har sminkat för Harry Potter-filmen.

  Kati Koskela har sminkat Lordi och efter det för Harry Potter-filmen Deathly Hallows. Hon är specialist på att titta på benstommen i ansiktet. Det formas av ljuset och skuggorna och får dig att bli en annan person. I Arena-serien Stilikoner kommer hon att förvandla kända finländska kvinnor till klassiska filmstjärnor.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes