Hoppa till huvudinnehåll

Seger för vänstern i folktingsvalet - SFP fortfarande störst

SFP ballonger på valvaka på Bocks i Vasa
SFP är fortfarande störst i Folktinget. Bild från valvaka i Vasa. SFP ballonger på valvaka på Bocks i Vasa Bild: Yle/Joni Kyheröinen SFP,Svenska folkpartiet i Finland,Kommunalvalet 2017

Svenska folkpartiet förblir som väntat det överlägset största partiet i Svenska Finlands Folkting. I samband med kommunalvalet avgjordes platsfördelningen. SFP förlorade tre mandat i Folktinget, medan Vänsterförbundet vann tre och socialdemokraterna ett mandat.

De 75 folktingsledamöterna avgörs i ett invecklat valsystem på basis av det antal röster som ges till partiernas svenska kandidater i kommunalvalet.

Partierna ställer upp kandidater på ”långa listor” i valdistrikten i den ordning som de ska väljas in.

Landskapet Åland har sju platser i det nya Folktinget. Antalet har ökat med två för att motsvara ålänningarnas procentuella andel.

SFP är störst i Svensk-Finland

Tanken är att styrkefördelningen ska motsvara den finlandssvenska politiska verkligheten, men ändå garantera plats för samtliga partier.

Svenska folkpartiet får nu 40 mandat, vilket är en minskning med 3 från senaste period.

LedamöterFörändring
Svenska Folkpartiet40-3
Socialdemokraterna11+1
Vänsterförbundet6+3
Gröna förbundet40
Samlingspartiet4-2
Kristdemokraterna20
Centern1-1

Socialdemokraterna får 11 platser (+1), Vänsterförbundet fördubblade sina mandat till 6 (+3). Gröna förbundet behöll sina 4 platser.

Samlingspartiet förlorade hälften och har kvar 4 mandat (-2). Kristdemokraterna behöll 2 platser, Centern halverades till 1 mandat (-1).

Alla med utom Sannfinländarna

Sannfinländarna deltar inte i Folktingets arbete och hade inte nominerat några kandidater.

Folktinget är ett samarbetsorgan för den svenskspråkiga befolkningen i Finland, där alla riksdagspartier med svensk verksamhet deltar.

Folktinget ska främja den svenskspråkiga befolkningens rättigheter och arbetar för en stärkning av det svenska språkets och kulturens ställning.

Folktingets session i Borgå den 8 maj 2015.
Folktingssession 2015 Folktingets session i Borgå den 8 maj 2015. Bild: Yle / Bengt Östling folktingets session

Det nya Folktinget samlas till session i Hangö i mitten av maj. Där väljs styrelse och övriga organ, enligt de nya styrkeförhållandena. Tidigare har SFP haft över hälften av platserna i folktingsstyrelsen.

Under senaste period har Folktinget letts av riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP).

Namnen på de invalda folktingsledamöterna finns på Folktingets webbplats,

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Österbottningar: Dådet i Åbo känns nära

  Bra med ökad polisnärvaro, tycker folk i Vasa.

  Dådet i Åbo berör och känns nära, säger folk på stan som Yle Österbotten talar med på lördagseftermiddagen. Vardagen går ändå vidare, säger alla.

 • Demonstrationer på Salutorget i Åbo

  Polisen övervakade demonstrationerna.

  En grupp på cirka 50- 70- personer från den invandrarfientliga gruppen Suomi ensin demonstrerade vid 16-tiden på lördagseftermiddagen på Salutorget i Åbo. Även en motdemonstration ordnades på samma gång.

 • Ljushavet växer i Åbo

  Många vill hedra knivdådets offer.

  En strid ström av mänskor har under dagens lopp lämnat blommor och ljus vid den plats i hörnet av Auragatan och Universitetsgatan i Åbo där en person knivhöggs till döds på fredagen.

 • Statsminister Sipilä: Nu behövs sans och förtroende

  Åboattacken ingen större överraskning för regeringen.

  Det vi har befarat och förberett oss för har hänt. Det sade statsminister Juha Sipilä (C) på lördag eftermiddag och tillade att hela Europa deltar i Finlands sorg.

 • Tyst minut ordnas för att hedra offren i Åbo

  Tyst minut på söndag klockan 10.

  Offren i knivattacken i Åbo hedras i hela Finland med en tyst minut på söndagen 20.8 klockan 10. Beslutet om den tysta minuten fattades av regeringen på lördagen.

 • KD ställer inte upp en egen kandidat i presidentvalet

  Sari Essayah stöder president Niinistö.

  Kristdemokraterna ställer inte upp någon egen presidentkandidat. Partiordförande Sari Essayah vill inte ställa upp. Inte heller den tidigare ordföranden Päivi Räsänen är intresserad av en kandidatur.

 • Pizzeria i Pargas attackerades

  Inslagna fönster och hot i pizzeria i Pargas inatt.

  Ägaren Mahmoud Haval Khalil, berättar att en man började söndra fönster och skrika in i pizzerian kring halv tre natten till lördagen. Mannen skrek "Jag dödar dig!", berättar Mahmoud Haval Khalil för Yle Åboland. Polisen i Åbo bekräftar att man gick larm från pizzerian i natt.

 • Skyddspolisen: Hotnivån fortfarande den samma

  Finland har haft förhöjd terrorhotnivå sedan juni.

  Skyddspolisen bibehåller terrorhotnivån på samma nivå trots dådet i Åbo. Hotnivån skärptes senast i juni. Finlands terrorhotnivå är förhöjd, på nivå 2.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.