Hoppa till huvudinnehåll

Sex får ställa upp i presidentvalet i Iran - men inga kvinnor eller Ahmadinejad

Den konservativa ledaren Ebrahim Raisi visar upp sin identitetshandling efter att han registrerade sig som presidentkandidat. Han blir president Rouhanuis främsta utmanare
Konservativa Ebrahim Raisi visade sin identitetshandling när han registrerade sig som kandidat. Han väntas bli president Hassan Rouhanis främsta utmanare Den konservativa ledaren Ebrahim Raisi visar upp sin identitetshandling efter att han registrerade sig som presidentkandidat. Han blir president Rouhanuis främsta utmanare Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Iran

Det inflytelserika Väktarnas råd i Iran har godkänt sex presidentkandidater av totalt över 1600 hugade kandidater inför presidentvalet den 19 maj.

Alla sex officiella kandidater är män efter att samtliga 137 kvinnliga kandidater förkastades av Väktarnas råd. Rådet består av sex religiösa experter och sex konservativa jurister.

Den sittande presidenten, den relativt pragmatiska Hassan Rouhani utmanas främst av den konservativa kandidaten Ebrahim Raisi som står nära Irans högste andlige ledaren Ajatollah Ali Khamanei.

Med på listan är också huvudstaden Teherans konservativa borgmästare Mohammed Bagher Ghalifab och den nuvarande vicepresidenten Eshaq Jahangiri som står nära president Rouhani.

De två övriga kandidaterna, den reformorienterade ex-ministern Mostafa Hashemitaba och den konservativa förre inrikesministern Mostafa Mirsalim är inte så kända och tros inte ha någon större chans att bli valda.

Den förre presidenten Mahmoud Ahmadinejad var en av de kandidater som inte tilläts ställa upp i valet
Den förre presidenten Mahmoud Ahmadinejad var en av de kandidater som inte tilläts ställa upp i valet Den förre presidenten Mahmoud Ahmadinejad var en av de kandidater som inte tilläts ställa upp i valet Bild: EPA/Abedin Taherkenareh Iran,Mahmoud Ahmadinejad

Ex-presidenten Ahmadinejad ratades

Det mest anmärkningsvärda är att den förre populistiska presidenten Mahmoud Ahmadinejad inte tilläts ställa upp denna gång, på grund av motstånd från Ajatollah Ali Khamenei som alltid har det sista ordet i alla större beslut.

Khamenei hade avrått ex-presidenten från att ställa upp och Ahmadijeads beslut att ändå försöka göra det betraktas som en sällsynt förolämpning mot den högste andlige ledaren.

Rouhani och Rais väntas avgöra presidentvalet sinsemellan och männen ser mycket olika på många frågor, inklusive ekonomi och säkerhet.

Ekonomiska frågor dominerar men kärnavtalet med omvärlden kan bli en viktig fråga eftersom det förs fram som Rouhanis främsta framgång under hans fyra år som president.

Irans president Hassan Rouhani vinkar efter att ha lagt sin röst i valet 26.2.2016
Hassan Rouhani är en av valets förhandsfavoriter trots att han inte längre är så populär som år 2013 då han valdes till president Irans president Hassan Rouhani vinkar efter att ha lagt sin röst i valet 26.2.2016 Bild: EPA/IRAN PRESIDENTIAL OFFICIAL WEBSI Hassan Rouhani,Iran,val (samhälleliga händelser)

Gagnar inte folket än

Iran gick med på att begränsa sitt kärnprogram i utbyte mot att ekonomiska sanktioner hävdes.

Avtalet med de fem permanenta medlemmarna av säkerhetsrådet plus Tyskland, bröt den isolering som Iran länge befann sig i.

Affärsmän från såväl öst som väst har börjat strömma in i landet, men det har inte ännu gagnat det stora folkflertalet.

En majoritet av iranierna hade stora förhoppningar då den mer moderata Rouhani år 2013 valdes att efterträda Ahmadinejad som hade störtat landet i en svår ekonomisk kris under sina två ämbetsperioder som president.

Arbetslösheten är fortfarande relativt hög men Rouhani argumenterar att inflationen har minskat och ekonomin har växt under hans styre.

Rouhani har också utlovat större individuella friheter men många anser att hans löften inte har förverkligats.

 • Petteri Muukkonen på WMOC2017

  Muukkonen dubbel världsmästare

  Finland fick fyra guld vid veteran-VM i orientering.

  Petteri Muukkonen från OK Trian vann på lördagen sitt andra VM-guld vid World Masters Orienteering Championships i Nya Zeeland.

 • Kjell Herberts

  Så här finlandssvenska är vi!

  Sociologen Kjell Herberts sammanfattar testresultatet.

  Förra veckans webbtest om finlandssvenskhet och hur vi uppfattar oss själva i förhållande till andra finlandssvenskar blev en hit. Testet kammade in mer än 26 000 svar. Nu sammanfattar sociologen Kjell Herberts resultaten.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Påve Franciskus åker i sin öppna bil under ett besök i Egypten

  Påven avslutade sitt besök i Egypten

  Följdes till flygplatsen av landets president.

  Påven Franciskus har avslutat sitt två dagar långa besök i Egypten. På lördagen höll påven en mässa på en stor idrottsstadion i Kairo där han förde fram ett kärleksbudskap.

 • Tiotals bussar har antänts i flera städer i Brasilien.

  Brasilien i generalstrejk mot president Temers åtstramningar

  Miljoner brasilianare är upprörda över reformerna.

  En 24 timmar lång generalstrejk har genomförts i Brasilien i protest mot president Michel Temers planer att försvaga arbetslagarna och försämra pensionerna. Polisen har drabbat samman med demonstranter i flera städer. São Paulo som är Brasiliens ekonomiska motor har lamslagits av strejken.