Hoppa till huvudinnehåll

Sex får ställa upp i presidentvalet i Iran - men inga kvinnor eller Ahmadinejad

Den konservativa ledaren Ebrahim Raisi visar upp sin identitetshandling efter att han registrerade sig som presidentkandidat. Han blir president Rouhanuis främsta utmanare
Konservativa Ebrahim Raisi visade sin identitetshandling när han registrerade sig som kandidat. Han väntas bli president Hassan Rouhanis främsta utmanare Den konservativa ledaren Ebrahim Raisi visar upp sin identitetshandling efter att han registrerade sig som presidentkandidat. Han blir president Rouhanuis främsta utmanare Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Iran

Det inflytelserika Väktarnas råd i Iran har godkänt sex presidentkandidater av totalt över 1600 hugade kandidater inför presidentvalet den 19 maj.

Alla sex officiella kandidater är män efter att samtliga 137 kvinnliga kandidater förkastades av Väktarnas råd. Rådet består av sex religiösa experter och sex konservativa jurister.

Den sittande presidenten, den relativt pragmatiska Hassan Rouhani utmanas främst av den konservativa kandidaten Ebrahim Raisi som står nära Irans högste andlige ledaren Ajatollah Ali Khamanei.

Med på listan är också huvudstaden Teherans konservativa borgmästare Mohammed Bagher Ghalifab och den nuvarande vicepresidenten Eshaq Jahangiri som står nära president Rouhani.

De två övriga kandidaterna, den reformorienterade ex-ministern Mostafa Hashemitaba och den konservativa förre inrikesministern Mostafa Mirsalim är inte så kända och tros inte ha någon större chans att bli valda.

Den förre presidenten Mahmoud Ahmadinejad var en av de kandidater som inte tilläts ställa upp i valet
Den förre presidenten Mahmoud Ahmadinejad var en av de kandidater som inte tilläts ställa upp i valet Den förre presidenten Mahmoud Ahmadinejad var en av de kandidater som inte tilläts ställa upp i valet Bild: EPA/Abedin Taherkenareh Iran,Mahmoud Ahmadinejad

Ex-presidenten Ahmadinejad ratades

Det mest anmärkningsvärda är att den förre populistiska presidenten Mahmoud Ahmadinejad inte tilläts ställa upp denna gång, på grund av motstånd från Ajatollah Ali Khamenei som alltid har det sista ordet i alla större beslut.

Khamenei hade avrått ex-presidenten från att ställa upp och Ahmadijeads beslut att ändå försöka göra det betraktas som en sällsynt förolämpning mot den högste andlige ledaren.

Rouhani och Rais väntas avgöra presidentvalet sinsemellan och männen ser mycket olika på många frågor, inklusive ekonomi och säkerhet.

Ekonomiska frågor dominerar men kärnavtalet med omvärlden kan bli en viktig fråga eftersom det förs fram som Rouhanis främsta framgång under hans fyra år som president.

Irans president Hassan Rouhani vinkar efter att ha lagt sin röst i valet 26.2.2016
Hassan Rouhani är en av valets förhandsfavoriter trots att han inte längre är så populär som år 2013 då han valdes till president Irans president Hassan Rouhani vinkar efter att ha lagt sin röst i valet 26.2.2016 Bild: EPA/IRAN PRESIDENTIAL OFFICIAL WEBSI Hassan Rohani,Iran,val

Gagnar inte folket än

Iran gick med på att begränsa sitt kärnprogram i utbyte mot att ekonomiska sanktioner hävdes.

Avtalet med de fem permanenta medlemmarna av säkerhetsrådet plus Tyskland, bröt den isolering som Iran länge befann sig i.

Affärsmän från såväl öst som väst har börjat strömma in i landet, men det har inte ännu gagnat det stora folkflertalet.

En majoritet av iranierna hade stora förhoppningar då den mer moderata Rouhani år 2013 valdes att efterträda Ahmadinejad som hade störtat landet i en svår ekonomisk kris under sina två ämbetsperioder som president.

Arbetslösheten är fortfarande relativt hög men Rouhani argumenterar att inflationen har minskat och ekonomin har växt under hans styre.

Rouhani har också utlovat större individuella friheter men många anser att hans löften inte har förverkligats.