Hoppa till huvudinnehåll

Slutspelets bästa målvakt: felfri Rinne skickade Chicago på snabb semester

Pekka Rinnes storspel lade grunden för Nashvilles skräll i den första omgången.
Pekka Rinnes storspel lade grunden för Nashvilles skräll i den första omgången. Pekka Rinnes storspel lade grunden för Nashvilles skräll i den första omgången. Bild: All Over Press Pekka Rinne

På fyra matcher mot ett av grundseriens allra bästa lag släppte Pekka Rinne in totalt tre mål. Också i det fjärde mötet var den finländska keepern bäst på plan, och segern med 4–1 betyder att Nashville sensationellt knockade Chicago med 4–0 i matcher.

Det är bara andra gången i NHL-historien som ett lag som varit bäst på sin halva i grundserien förlorar en serie i den första slutspelsomgången med 0–4. Senast det hände var 1993, och också den gången var det Chicago som råkade ut för bakslaget.

Den här säsongen var Chicago bäst i väst i grundserien, och Blackhawks var på förhand tveklöst en av de starkaste kandidaterna till att ta hem Stanley Cup-bucklan.

Då stötte laget på Pekka Rinne.

Räddningsprocent 97,6

Nashvilles målvakt höll nollan i de två första matcherna på bortaplan, och hemma i Tennessee fortsatte Rinne med sitt storspel.

Totalt räddade Rinne 123 skott i den första playoffomgången. Han släppte in endast tre. Räddningsprocenten 97,6 är bäst i slutspelet, liksom siffran på 0,7 insläppta mål per match.

När Nashville tog den fjärde och avgörande segern stod Rinne för 30 räddningar och utsågs på nytt till matchens bästa spelare. Framåt gjorde schweizaren Roman Josi två mål, Colton Sissons gjorde ett och svensken Viktor Arvidsson fastställde Nashvilles segersiffror till 4–1 i tom bur.

St. Louis nästa?

Den övertygande segern fastställde att Nashville för första gången i klubbens historia vann en playoffserie i fyra raka matcher.

Och för Predators del har festen kanske bara börjat. I nästa omgång väntar vinnaren i serien mellan St. Louis och Minnesota. St. Louis leder med 3–1 i matcher och för ett lag som enkelt avfärdat Chicago är det inga motståndare som ger skrämselhicka.

NHL-slutspelet, första omgången:

Montreal–New York Rangers 2–3 efter förl. (2–1, 0–1, 0–0, 0–1)
Artturi Lehkonen M 1+1.
Rangers leder med 3–2 i matcher.

Pittsburgh–Columbus 5–2 (1–0, 2–2, 2–0)
Pittsburgh vidare med 4–1 i matcher.

Nashville–Chicago 4–1 (0–0, 1–0, 3–1)
Pekka Rinne N 30/31 räddningar.
Nashville vidare med 4–0 i matcher.

Edmonton–San José 4–3 efter förl. (1–2, 1–1, 1–0, 1–0)
Edmonton leder med 3–2 i matcher.