Hoppa till huvudinnehåll

Slutspelets bästa målvakt: felfri Rinne skickade Chicago på snabb semester

Pekka Rinnes storspel lade grunden för Nashvilles skräll i den första omgången.
Pekka Rinnes storspel lade grunden för Nashvilles skräll i den första omgången. Pekka Rinnes storspel lade grunden för Nashvilles skräll i den första omgången. Bild: All Over Press Pekka Rinne

På fyra matcher mot ett av grundseriens allra bästa lag släppte Pekka Rinne in totalt tre mål. Också i det fjärde mötet var den finländska keepern bäst på plan, och segern med 4–1 betyder att Nashville sensationellt knockade Chicago med 4–0 i matcher.

Det är bara andra gången i NHL-historien som ett lag som varit bäst på sin halva i grundserien förlorar en serie i den första slutspelsomgången med 0–4. Senast det hände var 1993, och också den gången var det Chicago som råkade ut för bakslaget.

Den här säsongen var Chicago bäst i väst i grundserien, och Blackhawks var på förhand tveklöst en av de starkaste kandidaterna till att ta hem Stanley Cup-bucklan.

Då stötte laget på Pekka Rinne.

Räddningsprocent 97,6

Nashvilles målvakt höll nollan i de två första matcherna på bortaplan, och hemma i Tennessee fortsatte Rinne med sitt storspel.

Totalt räddade Rinne 123 skott i den första playoffomgången. Han släppte in endast tre. Räddningsprocenten 97,6 är bäst i slutspelet, liksom siffran på 0,7 insläppta mål per match.

När Nashville tog den fjärde och avgörande segern stod Rinne för 30 räddningar och utsågs på nytt till matchens bästa spelare. Framåt gjorde schweizaren Roman Josi två mål, Colton Sissons gjorde ett och svensken Viktor Arvidsson fastställde Nashvilles segersiffror till 4–1 i tom bur.

St. Louis nästa?

Den övertygande segern fastställde att Nashville för första gången i klubbens historia vann en playoffserie i fyra raka matcher.

Och för Predators del har festen kanske bara börjat. I nästa omgång väntar vinnaren i serien mellan St. Louis och Minnesota. St. Louis leder med 3–1 i matcher och för ett lag som enkelt avfärdat Chicago är det inga motståndare som ger skrämselhicka.

NHL-slutspelet, första omgången:

Montreal–New York Rangers 2–3 efter förl. (2–1, 0–1, 0–0, 0–1)
Artturi Lehkonen M 1+1.
Rangers leder med 3–2 i matcher.

Pittsburgh–Columbus 5–2 (1–0, 2–2, 2–0)
Pittsburgh vidare med 4–1 i matcher.

Nashville–Chicago 4–1 (0–0, 1–0, 3–1)
Pekka Rinne N 30/31 räddningar.
Nashville vidare med 4–0 i matcher.

Edmonton–San José 4–3 efter förl. (1–2, 1–1, 1–0, 1–0)
Edmonton leder med 3–2 i matcher.

 • Grafisk bild av en man och en kvinna i ett hem i en framtidsmiljö.

  Immunterapi mot cancer – historia och framtid

  "Immunterapi är morgondagens cancernbehandling".

  Immunterapi innebär att man injicerar ett virus som väcker kroppens immunförsvar att själv döda cancerceller. American Society of Clinical Oncology tror att den här behandlingsformen kommer att hjälpa cancerdrabbade i framtiden.

 • Lektion i tyska

  Lättare att läsa språk i finska skolor

  Sämre utbud av språkkurser i svenska skolor.

  Utbudet av språkkurser är sämre i de svenska grundskolorna. I flera tvåspråkiga kommuner har eleverna i finska skolor större valmöjligheterna när det gäller främmande språk. Det visar Spotlights kartläggning.

 • Petteri Muukkonen på WMOC2017

  Muukkonen dubbel världsmästare

  Finland fick fyra guld vid veteran-VM i orientering.

  Petteri Muukkonen från OK Trian vann på lördagen sitt andra VM-guld vid World Masters Orienteering Championships i Nya Zeeland.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Sport