Hoppa till huvudinnehåll

Strumphittarna är här igen!

Programvärd Staffan Gräsbeck med strumpartisterna i första semifinalen.
Programvärden Staffan Gräsbeck omgiven av solisterna Siggy, Maija, Hömer och Fiffi från den första deltävlingen. Programvärd Staffan Gräsbeck med strumpartisterna i första semifinalen. Bild: Yle Kuvapalvelu/Jyrki Valkama BUU-klubben,Yle Fem,Yle Teema & Fem,staffan gräsbeck

Hundratals strumphanddockor med fantasifulla namn och personbeskrivningar har strömmat in till Strumphittarnas redaktion. Nu får de här handdockorna liv som artister och publik i Strumphittarna 2017. Det här är den andra säsongen av Strumphittarna. Fjolårets säsong blev en framgång hos barnpubliken som flitigt röstade på sina favoritlåtar varje vecka. Också inom barnmediafältet väckte den här lekfulla sångtävlingen uppmärksamhet: Strumphittarna har nominerats som finländskt bidrag till International Emmy Kids Awards.

Barnens egen show

Barnen har uppmuntrats att beskriva sina strumphanddockors personligheter och intressen. Allt bygger på interaktivitet med barnen, säger regissören och ansvariga redaktören Staffan Gräsbeck:
- Jag tror att alla tycker att det är spännande att se att det man har gjort verkligen värdesätts och lyfts fram på ett häftigt sätt. Det som har börjat som ett trevligt pyssel där hemma blir i slutändan en del av en stor show med högt produktionsvärde. Man kan säga att det här är lek med mjukisdjur upphöjt till tio.
En viktig del av interaktiviteten är också omröstningen. Under fyra veckor kan man på http://buu.yle.fi/strumphittarna-2017.php rösta på sin favorit bland veckans fyra semifinalister. I finalen den 22 maj avslöjas vilken låt barnen har röstat på allra mest.

Kända röster sjunger hittar

I Strumphittarna 2017 lyfts både barnen bakom strumporna och sångarna som lånar sina röster till strumpartisterna fram tydligare än förr. Många bekanta personer från både radio, TV och andra arenor har lånat sina röster till Strumphittarnas solister, så som Pasi Hiihtola, Jakob Norrgård, Fredrika Lindholm, Hannah Norrena och Benny Törnroos. Den som vill testa sin förmåga att bonga strumpsolisternas röster kan göra det genom att lyssna på musikvideorna på Barnens Arena eller buu.yle.fi och delta i Strumphittarnas QUIZ som finns bakom denna länk: https://svenska.yle.fi/artikel/2017/04/21/strumphittarna-quiz

Mannen bakom 150 nya barnlåtar

Mikael Grönroos är kompositör och sångare i Strumphittarna 2017
Mikael Grönroos är kompositör och sångare i Strumphittarna 2017 Bild: Yle/Mikael Grönroos BUU-klubben,buuklubben

Mikael"Mike"Grönroos har under de senaste åren blivit en av den finlandssvenska barnmusikens stora doldisar. Han har komponerat, arrangerat och spelat in sammanlagt hundrafemtio nya sånger för barn, vilka har framförts som musikvideor i flera olika produktioner inom Svenska Yles barnutbud, främst Hittehatt, Ljudjakten och Strumphittarna. Texterna har skrivits av flera olika författare, bland annat Karin Berglund, Monica Vikström-Jokela, Gert Sabel, Stefanie af Björksten, Ann-Catrin Rosenberg, Staffan Gräsbeck och Mikael Grönroos.
- Det härliga med Mikes låtar är att de representerar så många olika musikstilar, säger regissören och manusförfattaren Monica Vikström-Jokela. I den nya säsongen av Strumphittarna introduceras publiken till allt från rock och disco till opera och flamencotoner. Vissa låtar är seriösa, andra leker med sin musikgenre.
I Strumphittarna 2017 har också Lauri Koskenniemi skapat en del av musiken.


Programvärden Strump-Eva, tillverkad av Alfred och Ian, spelas av Gabriella Grönroos. Övriga"dockförare"i programserien är Lisa Gerkman, Elin Johansson, Rebecca Nordman, Annika Ljungberg, Ann-Catrin Rosenberg, Monica Vikström-Jokela och Staffan Gräsbeck.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.

Nyligen publicerat - Barn

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Prisbelönt animationsserie får inte visas för målgruppen - Rädda Barnen håller inte med: "Barnen har rätt att få skydd mot och kunskap om sexuellt våld"

  Tre av de fyra avsnitten fick en åldersgräns på tolv år.

  Animationsserien Min kropp är min har belagts med åldersgränser som gör att många barn inte får se serien. Rädda Barnen anser att serien lämpar sig för yngre barn, medan bildprogramsnämndens ordförande försvarar åldersgränserna. Svenska Yle är samproducent för serien.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.