Hoppa till huvudinnehåll

Trump försöker pressa fram ny sjukvårdslag i snabb takt

Donald Trump på en presskonferens i Washington den 20 april 2017
Donald Trump på en presskonferens i Washington 20.4.2017. Donald Trump på en presskonferens i Washington den 20 april 2017 Bild: EPA/SHAWN THEW Donald Trump

Vita huset sägs nu vara besatt av tanken att pressa fram ett nytt förslag på sjukvårdslag. Orsaken är att Donald Trump om en dryg vecka suttit på presidentposten i hundra dagar – och domen över vad han lyckats åstadkomma befaras bli hård.

- Den här planen blir bättre och bättre och bättre, och den har blivit riktigt, riktigt bra. Och många människor gillar den väldigt mycket. Vi har en god chans att få igenom den snart, jag skulle vilja säga nästa vecka. Vi kommer att få igenom den snart, oberoende om det är nästa vecka eller snart därefter.

Så här lät det under torsdagen när USA:s president Donald Trump på en presskonferens fick frågan om hur det går med republikanernas nya förslag på sjukvårdsreform som ska ersätta Obamacare.

Republikanerna tvingades för snart en månad sedan att dra tillbaka sitt första förslag på ny sjukvårdslag, eftersom det blev klart att lagen inte skulle godkännas i representanthuset. Det innebär att den demokratiska sjukvårdslagen, Obamacare, fortfarande är i kraft.

Ett av Trumps mest centrala vallöften

Nu skriver flera amerikanska medier att Vita huset frenetiskt lobbar för att kunna formulera ett nytt förslag till sjukvårdsreform redan under nästa vecka, för att den ska kunna godkännas före lördagen den 29 april, då det gått hundra dagar sedan presidentinstallationen.

De hundra första dagarna används i USA ofta för att avgöra hur framgångsrik en nyvald president varit, och många i Trumps innersta krets befarar att domen över Trumps första tid vid makten kommer att bli brutal.

Att riva upp och ersätta Obamacare var ett av Trumps mest centrala vallöften. Men i den "hundradagarsplan" som var en del av det "avtal med den amerikanska väljaren" som Donald Trump publicerade några veckor före valet lovade Trump också mycket annat som han inte lyckats förverkliga.

Få segrar hittills

Trumps största framgång hittills anses vara att han utnämnt en ny, konservativ domare till Högsta domstolen. Elaka tungor säger att det också är det enda konkreta han åstadkommit. I vilket fall som helst suktar Trump ivrigt efter fler framgångar.

Republikanerna har under de senaste sju åren kritiserat den tidigare presidenten Barack Obamas hälsovårdslag hårt och har upprepade gånger gått till val med löfte om att riva upp och ersätta sjukvårdslagen. Eftersom republikanerna är i majoritet i kongressen kunde man tycka att det är en smal sak för en republikansk president att få igenom en reform.

Problemet är ändå att Vita huset måste balansera sig fram till ett förslag som tillfredsställer både de moderata och de ärkekonservativa falangerna i partiet.

Kroniskt sjuka måste få försäkring

Enligt de delar av det nya förslaget på sjukvårdsreform som läckt ut till amerikanska medier innehåller det nya förslaget fortfarande vissa populära delar från Obamacare. Bland annat ska man inte kunna nekas försäkring för att man redan har en kronisk sjukdom.

Men samtidigt ska det ändå enligt medieföretaget Politico finnas med ett villkor i det nya förslaget där delstater kan ansöka om att undantas från denna regel. Det är ett villkor som tillfredsställer de ärkekonservativa, men som moderata republikaner har svårt för.

Oro för nytt förnedrande nederlag

Flera republikaner som motsatte sig Trumps förra förslag har redan hunnit säga att de inte sett något i det nya förslaget som skulle få dem att rösta ja den här gången.

Många i kretsen kring Trump är oroliga för att den forcerade tidtabellen bara kommer att leda till ett nytt förnedrande nederlag för republikanerna, enligt Washington Post.

Donald Trump var i går själv övertygad om det nya förslagets förträfflighet.

- Det här är en storartad lag, en storartad plan, och det här kommer att resultera i storartad hälsovård.

 • dubbdäck på parkerad bil

  Polisen: OK att köra med dubbdäck

  Vintern vägrar släppa greppet om Österbotten.

  Polisen i Österbotten meddelar att det är okej att låta dubbdäcken vara kvar när vintern vägrar ge upp. Polisen bötfäller inte de som väljer att fortsätta med dubbdäcken.

 • Vägskyltar i Lappland på finska och samiska.

  Magma: Samernas rättigheter måste ses över

  "Sametinget bör respekteras som samernas officiella organ."

  Respektera Sametinget som samernas officiella organ och se till att tinget får tillräckliga resurser för att utföra sitt arbete. Det föreslår tankesmedjan Magma i en ny pamflett som presenteras i dag.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Nyligen publicerat - Utrikes