Hoppa till huvudinnehåll

Volkswagen tvingas betala miljardböter till USA för utsläppsfusk

Volkswagen-bil.
Volkswagen-bil. Bild: YLE/Malin Karlberg bil,personbil,volkswagen,västnyland

Den tyska biltillverkaren Volkswagen betalar 2,8 miljarder dollar, cirka 2,6 miljarder euro, i böter till USA för de omfattande utsläppsfusk som uppdagades år 2015.

En federal domare godkände på fredagen en uppgörelse som nåddes i januari.

Volkswagen har erkänt att de manipulerat närmare 600 000 dieselbilar för att utsläppsnivåerna i test skulle se lägre ut än vad de de facto var.

Den federala domaren Sean Cox konstaterar att det är frågan om ett medvetet och massivt bedrägeri. Främst är det konsumenterna och Volkswagens anställda som lider.

- Det är ett mycket allvarligt och oroväckande fall för det ikoniska bilföretaget, sade Cox.

Flera miljarder för återköp av bilar

Volkswagen har som en del av uppgörelsen lovat förnyelser. Företaget kommer också att övervakas av en av USA utvald oberoende granskare under tre års tid.

Vidare ska biljätten bland annat betala närmare 11 miljarder dollar för att antingen köpa tillbaka eller reparera de fordon som berörs av fusket.

Åtal har väckts mot sju Volkswagenanställda i USA. Fem av dem finns i Tyskland och det anses osannolikt att de utlämnas till USA.

Källor: AP, Reuters, Yle

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Utrikes