Hoppa till huvudinnehåll

Häller du vatten i bryggaren med kaffepannan? Sluta genast!

Kaffepanna på lägereld.
Att koka gott kaffe kräver inte nödvändigtvis dyra mojänger. Kaffepanna på lägereld. Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen lägereldar,kaffepanna

För att brygga gott kaffe behöver du inte mycket. Det räcker med färska bönor, en bra kvarn och framförallt en ren kaffebryggare, säger Svante Hampf.

Svante Hampf är VD för Kaffa Roastery. Han ser stort potential för små rosterier runt omkring i landet.

Svante Hampf sitter på bänk i Kabelfabrikens mässområde.
Svante Hampf kan sitt kaffe. Svante Hampf sitter på bänk i Kabelfabrikens mässområde. Bild: Yle/ Karin Filén svante hampf

- Finländarna dricker mest kaffe i världen, och det är ofta av ganska usel kvalitet, säger han och levererar några tips på hur man får en god kopp kaffe med enkla medel.

1. Se till att kaffebryggaren är ren

Använd ett annat kärl än kaffepannan för att fylla på din kaffebryggare. Fyller du på vatten med samma kärl som kaffet bryggs i, så kommer det med fett och avsöndringar.

- Brygg en panna vatten genom kaffemaskinen. Om du skulle doppa en tépåse i det, då är den tillräckligt ren, säger Hampf.

2. Kokpunkten

För att få till stånd en god kopp kaffe behöver du inga dyra maskiner. Det räcker med en kopp, ett filter och hett vatten.

Kastrull
94 grader är en bra temperatur för kaffevattnet. Kastrull Bild: YLE Bildtjänst Arja Lento. platta

- Själv brukar jag hälla vattnet över kaffet när det är några grader under kokpunkten. 94 gradigt vatten är perfekt. Om vattnet är för hett smakar kaffet bränt och om det är för kallt så smakar kaffet bröd, säger Hampf.

3. Bönorna

Kaffe är färskvara och förvaras bäst som böna, som man sedan maler inför kaffestunden.

- Det är ingen idé att köpa hem en tiokilossäck med kaffe, 250 gram bönor åt gången är en bra dos, säger han.

Burkar med kaffebönor i caféet Pumppaamo i Kerko i Borgå.
Kaffe är färskvara och förvaras bäst som bönor. Burkar med kaffebönor i caféet Pumppaamo i Kerko i Borgå. Bild: Yle/Fredrika Sundén pumppaamo i kerko

Svante Hampf får ofta frågan om man ska förvara kaffe i kylen eller inte.

- Förvara inte kaffe, drick det färskt, brukar jag oftast svara. Problemet med att förvara kaffe i kylen är att varje gång du öppnar burken, så släpper det in fukt i kaffet och det är skadligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen