Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals akademiker på gatorna: Vårt samhälle kan inte utvecklas utan vetenskap

Vetenskapsmarsch i Helsingfors 22 april 2017.
Manifestationer för vetenskap ordnades i 610 städer världen över. De flesta vetenskapsmarscherna gick av stapeln i Västeuropa och USA. Vetenskapsmarsch i Helsingfors 22 april 2017. Bild: Vesa Marttinen vetenskap,demonstration,Musikhuset i Helsingfors,medborgartorget

Under lördagen har forskare och studenter i hela världen dragit ut på gatorna för att visa sitt stöd för fakta och vetenskap. I Helsingfors demonstrerade kring 500 akademiker och som vanligt fick regeringen kritik för sina nedskärningar i utbildning och forskning.

- Vi vill få fram att vetenskap är viktigt för samhället, att vi har massor att ge och att beslutsfattandet måste grunda sig på fakta, säger Inkeri Kontro.

Hon är doktor i fysik och en av de finländska forskare som valde att hoppa på den globala trenden och ordna en vetenskapsmarsch i Helsingfors.

Inkeri Kontro, fysiker, deltar i vetenskapsmarschen i Helsingfors den 22 april 2017.
"Det här är inte bara någon liten grej för oss fysiker. Hela vetenskapen är viktig för att samhället ska fungera", säger doktor Inkeri Kontro som är en av arrangörerna till vetenskapsmarschen i Helsingfors. Inkeri Kontro, fysiker, deltar i vetenskapsmarschen i Helsingfors den 22 april 2017. Bild: Niklas Evers demonstrationer,vetenskapsmarsch

Kontro anser att synen på vetenskap är motstridig i Finland.

- Å ena sidan värderar man den finländska utbildningen och universiteten ganska mycket. Men å andra sidan finns det signaler som tyder på motsatsen. För bra vetenskap krävs utbildning. Det börjar i skolor och universitet, alltså det man nu skär ner på.

Över 600 demonstrationer i 60 länder

Initiativet till de så kallade vetenskapsmarscherna föddes i USA efter presidentvalet. Men budskapet spred sig snabbt och på lördagen ordnas det 610 demonstrationer i 60 länder.

Också i Finland känns det viktigt för akademikerna att stå upp för vetenskapen.

Tomas Sjöblom deltar i vetenskapsmarschen i Helsingfors.
Tomas Sjöblom är nyutexaminerad magister från Helsingfors universitet. Han säger att nedskärningarna känns av på stämningen i universitetet. "Alla är oroade". Tomas Sjöblom deltar i vetenskapsmarschen i Helsingfors. Bild: Niklas Evers tomas sjöblom

- Jag är här för att påminna om hur viktigt det är med fri och öppen vetenskap, i motsats till all möjligt pseudovetenskap eller alternativ fakta, säger Tomas Sjöblom, nyutexaminerad filosofie magister.

Den största vetenskapsmarschen väntas bli den som ordnas i USA:s huvudstad Washington DC. Arrangörerna hoppas på tiotusentals demonstranter. Vetenskapsmarschen i Washington går av stapeln vid 21 finsk tid.

Kritik mot politiker och media

Trots att vetenskapsmarscherna lördagen den 22 april är ett internationellt fenomen talas det mycket finländsk utbildningspolitik under manifestationen.

- Det har varit mycket problem de senaste åren. Från de högsta beslutsfattarna har man fått höra kommenterar där det inte låter som om de skulle uppskatta fri vetenskap, säger Tomas Sjöblom, nyutexaminerad filosofie magister.

Vad har du för hälsning till beslutsfattarna?

- Vårt samhälle kan inte utvecklas utan vetenskap, helt enkelt.

Marsch för vetenskap och mot alternativa fakta i Helsingfors.
Vetenskapsmarschen inleddes på medborgartorget. Därifrån gick demonstranterna vidare till Helsingfors universitets huvudbyggnad för att höra tal och föreläsningar. Marsch för vetenskap och mot alternativa fakta i Helsingfors. Bild: Yle/Vesa Marttinen Helsingfors,vetenskapsmarsch

Också mediernas bevakning av vetenskapliga frågor får en del kritik under manifestationen.

Demonstranterna är missnöjda med det som på engelska kallas "false balance" eller falsk balansering i nyhetsrapporteringen, alltså att forskare ställs mot tyckare och fakta mot åsikter.

- Man tar saker som kanske inte är vetenskap, men ser ut så, och ställer det mot riktig verifierad fakta. Till exempel när det handlar om klimatförändringen eller vaccinationer.