Hoppa till huvudinnehåll

Imponerade av Trump på presidentposten: "Han skapar optimism"

Familjen Hott utanför hemmet i Petersburg, West Virgnia.
Förväntansfulla inför framtiden. Från vänster Raphael, John Paul, Sarah Ann, John Paul III, Brooke Elizabeth och Karen Hott utanför familjens hus i Petersburg, West Virginia. Familjen Hott utanför hemmet i Petersburg, West Virgnia. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Petersburg, West Virginia,USA,West Virginia,raphael hott

Företagarna och fyrabarnsföräldrarna John Paul och Karen Hott i West Virginia anser att Donald Trump överträffat deras förväntningar under sina snart hundra dagar som president.

Vid bergskedjan Appalacherna i östra USA ligger det natursköna West Virginia. Och nere i en av dalarna ligger staden Petersburg inbäddad bland grönskande kullar. Här finns ett litet centrum med ett par tusen invånare. Några minuters bilfärd från huvudgatan finns det åkrar och ängar och skog.

Petersburg ligger inbäddad i en dal mellan kullarna i West Virginia.
Petersburg ligger inbäddad i en dal mellan kullarna i West Virginia. Bild: Yle Petersburg, West Virginia,West Virginia,USA

Jagar den amerikanska drömmen

I det röda tegelhuset i utkanten av staden börjar dagen tidigt. Lite över klockan sju går de fyra barnen i familjen Hott till hagen för att mata korna. Det hör till deras arbetsuppgifter. Barnen är mellan 13 och 20 år gamla, och utan deras hjälp skulle det inte gå ihop.

Kor som betar i hagen i Petersburg i West Virgnia.
Familjen Hott har ett trettiotal kor. Kor som betar i hagen i Petersburg i West Virgnia. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Petersburg, West Virginia,West Virginia,USA,kor

Kor, försäkringar och sophämtning

Deras pappa John Paul Hott är nämligen företagare ut i fingerspetsarna. Förutom att han föder upp kor för köttets skull driver han både ett försäkringsbolag med fyra kontor och ett företag som sköter stadens sophämtning.

- Jag är intresserad av att jobba hårt och jaga en amerikansk dröm och jag tror att Donald Trump kommer att göra det möjligt för mig. Jag ser med iver fram emot de möjligheter han kommer att skapa för småföretagare, säger John Paul Hott.

Efter den tidiga turen till kohagen åker de tre yngsta barnen John Paul III, 18 år, Sarah Ann, 16, och Raphael, 13, iväg till skolan.

Äldsta dottern Brooke Elizabeth, 20, stannar kvar för att jobba med djuren. Hon studerar juridik vid universitetet i närheten men har en ledig dag och hjälper till på gården.

John Paul Hott den yngre tillsammans med sin syster Brooke Elisabeth Hott matar djuren.
John Paul III matar djuren tillsammans med sin syster Brooke Elizabeth Hott. John Paul Hott den yngre tillsammans med sin syster Brooke Elisabeth Hott matar djuren. Bild: Yle/Andreas Zernell Petersburg, West Virginia,USA,West Virginia,john paul hott

Trump fick 88 procent av rösterna

I husen runtomkring är det många som resonerar som John Paul Hott. Staden Petersburg är en del av Grant County, där 88 procent av väljarna lade sin röst på Donald Trump i presidentvalet i fjol.

Den 29 april har Donald Trump varit president i hundra dagar. De hundra första dagarna används i USA ofta för att avgöra hur framgångsrik en nyvald president varit.

Enligt opinionssiffror som uppdaterats i mitten av april anser 42 procent av amerikanerna att Trump gjort ett bra jobb som president medan 51 procent anser att han inte gjort det.

Men undersökningar visar att det är framför allt demokraterna och de obundna som är missnöjda med Trump. En opinionsundersökning från mars visar att över 80 procent av republikanerna anser att Trump gör ett bra jobb som president.

En bil med amerikanska flaggan kör på gatan i West Virginia.
Trakten kring staden Petersburg är konservativ. Här är kyrkan och fosterlandet viktiga. En bil med amerikanska flaggan kör på gatan i West Virginia. Bild: Yle/Andreas Zernell Petersburg, West Virginia,USA,West Virginia

Backat i retoriken

Och här i Petersburg, bland Trumps kärnväljare, rubbas inte stödet för presidenten. Många av republikanerna i trakten anser i själva verket att Donald Trump snarast överträffat deras förväntningar under sina första månader vid makten.

- Jag tycker det är en korrekt bedömning att säga att han stigit i aktning sedan han tillträdde, säger John Paul Hott.

- Han har varit mycket presidentaktig. Kanske backat lite i retoriken. Jag kan känna hans passion och hur viktigt det här jobbet är, och att han anser att det här är hans viktigaste roll i livet, fortsätter han.

John Paul Hott kallar på korna i West Virginia, USA.
John Paul Hott kallar på korna som betar på ett stort inhägnat område i närheten. John Paul Hott kallar på korna i West Virginia, USA. Bild: Yle/Andreas Zernell Petersburg, West Virginia,USA,West Virginia,john paul hott

Omgett sig med bra människor

Hemma i tegelhuset är det John Pauls hustru Karen Hott som håller i trådarna. Hon sköter hushållet men jobbar också i familjeföretaget. Också Karen Hott är nöjd med Trumps första tid vid makten.

- Jag är mycket imponerad av hans arbetsmoral. Han började jobba redan innan han tillträdde. Och han har omgett sig med väldigt bra människor, säger Karen Hott.

Karen Hott i familjens hem i Petersburg, West Virginia.
Karen Hott har alltid röstat republikanskt. Karen Hott i familjens hem i Petersburg, West Virginia. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Petersburg, West Virginia,USA,West Virginia,karen hott

Effektiv och energisk

John Paul och Karen Hott är framför allt glada över att Donald Trump tagit itu med att förverkliga sina vallöften i rask takt.

- Han gör vad han lovat göra, säger John Paul Hott.

Paret räknar upp några av de frågor som är viktiga för dem:

Trump har börjat jobba på en skattereform, som ska minska på skatterna och byråkratin för småföretagare. Trump har budgeterat pengar för att fixa de dåliga vägarna, en viktig fråga för dem som bor i glesbygden. Trump har utnämnt en ny, konservativ domare i Högsta domstolen, som delar parets värderingar till exempel då det gäller inställningen till abort.

John Paul och Karen Hott äter middag hemma i Petersburg, West Virginia.
John Paul och Karen Hott växte upp i Petersburg och började dejta redan då de gick i skolan. John Paul och Karen Hott äter middag hemma i Petersburg, West Virginia. Bild: Yle Petersburg, West Virginia,West Virginia,USA,john paul hott

Alltför höga premier i Obamacare

Trump har också försökt riva upp sjukvårdsreformen Obamacare. Trots att försöket misslyckades uppskattar paret Hott att han ändå försökte.

Karen Hott har på jobbet i familjens försäkringsbolag sett hur folk kämpar för att klara av premiehöjningarna i Obamacare.

- Det är hemskt. Det var en som kom in på kontoret som betalar 1600 dollar i månaden för sjukförsäkringen för mannen och hustrun. Vem har råd med det? säger Karen.

Karen Hott på verandan av sitt hus i Petersburg, West Virginia.
Karen Hott är stolt över sina konservativa värderingar. Tron och familjen är viktiga för henne. Karen Hott på verandan av sitt hus i Petersburg, West Virginia. Bild: Yle Petersburg, West Virginia,West Virginia,USA,karen hott

Kolindustrin viktig för sysselsättningen

I den här familjen är de också tacksamma över att Trump upphävt miljöbestämmelserna som hotat kolindustrin. Trots att de inte själva får sin utkomst från kolindustrin, är industrin en stor arbetsgivare i West Virginia som påverkar välmåendet i hela regionen. Båda är uppvuxna i trakten och känner starkt för sin hemdelstat.

- Miljön är viktig och jag vill att vi ska skydda vår planet för kommande generationer. När vi utvinner kolet så måste vi försäkra oss om att vi gör det på ett säkert och effektivt sätt. Men det betyder inte att vi måste sluta utvinna kol, säger John Paul.

Bild från landsbygden i Petersburg, West Virginia.
Trots att det finns många bondgårdar i Petersburg, är området beroende av kolindustrin som arbetsgivare. Bild från landsbygden i Petersburg, West Virginia. Bild: Yle Petersburg, West Virginia,West Virginia,USA

Ett land skapat av invandrare

De anser också att Donald Trump har valt rätt linje då det gäller nationell säkerhet. John Paul Hott är noga med att påpeka att han inte har något emot invandrare generellt. USA är ett land som skapats av invandrare, och landet ska fortsätta ta emot invandrare.

- Men samtidigt måste man vara noga med att undersöka och utestänga dem som vill skada oss, säger John Paul Hott.

Men trots att John Paul är nöjd med det mesta som Trump gjort finns det en sak som han tycker Trump kunde avstå från.

- Jag tycker han kunde sluta med twittrandet. Kommunikationen via Twitter bekymrar mig eftersom det lätt blir så inflammerat.

President Trump håller sitt första tal inför kongressen 29.2.2017
Donald Trump höll sitt första tal till kongressen i februari. President Trump håller sitt första tal inför kongressen 29.2.2017 Bild: EPA/JIM LO SCALZO / POOL Donald Trump

Många har röstat för en förändring

I centrum av Petersburg finns stadshuset där Gary Michael har sitt arbetsrum. Han är borgmästare i Petersburg men hans huvudjobb är att sköta fastigheter och hyra ut dem i ett eget företag, borgmästarjobbet sköter han vid sidan om.

Under de senaste valen har West Virginia hört till republikanernas starkaste fästen i landet. Många i Petersburg tillhör medelklassen, men delstaten West Virginia är en av de fattigaste i USA, med låg medelinkomst och hög arbetslöshet. Folk har röstat för en förändring.

Stadshuset i Petersburg i West Virgnia.
Stadshuset i Petersburg Stadshuset i Petersburg i West Virgnia. Bild: Yle Petersburg, West Virginia,USA,West Virginia,stadshus,borgmästare

Presidenten behandlas orättvist

Borgmästaren Gary Michael säger att folk i staden nu är nöjda med att ha Trump vid rodret. Stödet förstärks av känslan av att etablissemanget fortsätter att sätta käppar i hjulet för Trump. Många i Petersburg tycker att presidenten behandlas orättvist, säger borgmästaren.

- Folk vet att varje gång Trump öppnar munnen och säger någonting finns det en grupp kring Washington som antingen anser att han inte säger rätt saker eller förstorar frågan så den tappar proportionerna. De borde bara låta honom göra sitt jobb, säger Gary Michael.

Borgmästaren Gary Michael i stadshuset i Petersburg.
Gary Michael har varit borgmästare i Petersburg i sexton år. Borgmästaren Gary Michael i stadshuset i Petersburg. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs borgmästare,stadshus,Petersburg, West Virginia,West Virginia,USA,gary michael

Rysslandsdiskussionen känns irrelevant

Allt tjafs om att Trumps medarbetare skulle ha samarbetat med Ryssland före valet tar han i likhet med många andra invånare i staden med en nypa salt. Frågan känns helt irrelevant.

- Det påverkar inte min syn på honom över huvud taget, säger Gary Michael.

Gary Michael i stadshuset i Petersburg i West Virginia.
Borgmästaren Gary Michael jobbar deltid i stadshuset, tillsammans med stadens kassör. Gary Michael i stadshuset i Petersburg i West Virginia. Bild: Yle borgmästare,Petersburg, West Virginia,West Virginia,USA,gary michael

Sluta bekämpa presidenten

John Paul och Karen Hott känner likadant. De reaktioner som rapporteras från Washington har lite att göra med deras verklighet. Karen blir irriterad över demokraternas kritik mot Trump.

- Jag tittar inte på de etablerade medierna för det är så dystra tongångar. Som republikaner uthärdade vi åtta år av Obama. Så nu är det dags för demokraterna att växa upp och gå vidare. Trump är president. Bekämpa honom inte i allt han gör, säger Karen Hott.

USA:s flagga och den kristna flaggan fladdrar i Petersburg, West Virgnia.
I Petersburg ser man både USA:s flagga och den kristna flaggan på många håll i staden. USA:s flagga och den kristna flaggan fladdrar i Petersburg, West Virgnia. Bild: Yle borgmästare,Petersburg, West Virginia,West Virginia,USA,flagga,USA:s flagga,kristendom

Framtiden är ljus

John Paul Hott har inte känt sig så här hoppfull på länge. Han tycker att Donald Trump gjort att stämningen runt omkring honom förändrats. Framtiden ser ljus ut. Trump skapar optimism.

- I dag är jag optimistisk igen och känner mig hoppfull. Jag är förväntansfull då det gäller framtiden. Jag ser att folk blir företagsamma igen, något som nästan redan hade försvunnit. Så jag tror att optimismen är äkta. Det handlar inte bara om att ha hopp utan det är verkligt och folk tar till sig det. Och vi kommer att se en förändring.

Bild från landsbygden i Petersburg, West Virginia.
West Virginia är känd för sin skog och sin kolindustri. Många turister lockas av den storslagna naturen. Bild från landsbygden i Petersburg, West Virginia. Bild: Yle Petersburg, West Virginia,West Virginia,USA

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes