Hoppa till huvudinnehåll

Italien vann De Eurovisas hjärtan

De Eurovisa Johan Lindroos, Mia Hafrén, Christoffer Strandberg och Eva Frantz.
De Eurovisa har lyssnat igenom alla årets 43 bidrag under tre avsnitt. De Eurovisa Johan Lindroos, Mia Hafrén, Christoffer Strandberg och Eva Frantz. Bild: Yle / Barbro Ahlstedt Christoffer Strandberg,Mia Hafrén,Johan Lindroos,Eva Frantz,de eurovisa 2017

Francesco Gabbanis Eurovisionsbidrag Occidentalis Karma fick flest poäng av panelen i år. Tvåa blev Portugals Salvador Sobral.

Finlands nordiska grannar lyser med sin frånvaro i topp fem-listan. Istället har panelen fallit för skönsjungande män från södra Europa.

Italiens Francesco Gabbani är också vadslagningsbyråernas favorit för en seger. De Eurovisa har ändå gett poäng enligt vad de tycker om låten, inte enligt hur de tror att det kommer att gå i Kiev den 13 maj.

Francesco Gabbani.
Francesco Gabbani. Francesco Gabbani. Bild: RAI Francesco Gabbani,Eurovision Song Contest 2017,Eurovision Song Contest,eurovision 2017

- Jag är fullkomligt såld! Han är charmig, det är ironiskt och roligt och på italienska, utbrister skådespelaren Christoffer Strandberg om bidraget.

- Han är på alla sätt charmig. Han fick oss att skratta, sången fick oss på gott humör vilket är fantastiskt. Apan var pricken på i:et, säger sångaren Mia Hafrén.

- Det är en solklar tia, den här låten har allt. Jag var såld efter bara några sekunder. Passligt glimten i ögat. Jag tror låten skulle klara sig bra också utan draghjälp av Eurovisionen, säger Johan Lindroos, musikchef för Yles svenska radiokanaler.

Topp fem poängen i De Eurovisa 2017.
Topp fem poängen i De Eurovisa 2017. Bild: Yle de eurovisa 2017

På andra plats och med endast ett poäng mindre än Italien hittar vi Portugals Salvador Sobral. Också han sjunger på sitt modersmål och låten heter Amal Pelos Doi.

Panelen blev kär i Sobrals utstrålning och kallade honom genuin och ostajlad. Sångaren Emma Sandström fick Disneyvibbar av honom.

Finlands Blackbird på tredje plats

Finlands egen Norma John kom på en delad tredje plats med Belgiens Blanche. Ukraina som i år arrangerar tävlingen kom på femte plats med sitt rockband O. Torvald, trots att panelen ändå tippade att de inte vinner två år i rad.

Poängen har getts av programledare Eva Frantz och ständiga medlemmen Johan Lindroos. I det första avsnittet var gästerna sångaren Emma Sandström och radioprofilen Tomas Ek.

I det andra avsnittet gavs poängen av låtskrivaren Janne Hyöty och bloggaren Ellen Strömberg och det sista avsnittet gästades av skådespelaren Christoffer Strandberg och sångaren Mia Hafrén.

Poängen i del 3 av De Eurovisa 2017.
Poängen i det tredje avsnittet där 14 bidrag bedömdes. Poängen i del 3 av De Eurovisa 2017. Bild: Yle de eurovisa 2017

Eurovision song contest i Kiev äger rum den 9 maj (semifinal 1), 11 maj (semifinal 2) och den 13 maj (final). Tävlingen sänds i TV2 klockan 22.00 och refereras på svenska.

Alla tre avsnitt finns redan nu på Yle Arenan och kan ses i hela världen.

Vad tycker du om resultatet? Var det rätt låt som fick flest poäng av De Eurovisa? Kommentera gärna.

På sociala medier får man gärna diskutera programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Läs också

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision