Hoppa till huvudinnehåll

Nu går fågelstrecken i två riktningar

Svanar i kvällsskymning
En del fåglar vänder tillbaka söderut - andra har kommit tidigare än normalt. Svanar i kvällsskymning Bild: Raine Martikainen/ Yle höst

Det kalla vädret sägs ha bromsat upp fåglarnas flyttning och organisationen Birdlife informerar till och med om att en del fågelarter nu vänder tillbaka söderut.

Svårt att tro, konstaterade ornitologen Annette Meriluoto från Borgånejdens fågelförening, som tillsammans med Yle Östnylands Stefan Paavola bongade fåglar på fredag morgon vid Maren invid Gamla stan i Borgå.

- Vi har hört och sett talgoxe, ringduva, järnsparv, rödhake, koltrast, björktrast, fiskmås, bofink, rödvingetrast, kaja, kricka och storskrake, rapporterade Stefan Paavola i direktsändning.

Annette Meriluoto
Fågelskådaren Annette Meriluoto. Annette Meriluoto Bild: Yle/Stefan Paavola fågelskådare,kikare,borgånejdens fågelförening

Trotsar kylan

Meriluoto tror definitivt att vissa fågelarter kanske vänt på klacken och styrt kosan tillbaka. Å andra sidan finns det sådana arter som dykt upp tidigare än normalt.

- Här i östra Nyland har man bland annat sett rödbenan redan, vilket är ungefär en vecka före dess normala tidtabell, säger Meriluoto.

De flyttfåglar som dyker upp tidigt på våren - oberoende av väder - är sådana arter som klarar av väder som väder och som är härdade.

- Främst tänker jag här på åkrarnas invånare, sånglärkan och tofsvipan, säger Meriluoto.

Fåglar simmar i vatten
Vid Maren i Borgå kan man få syn på olika slag av sjöfågel. Fåglar simmar i vatten Bild: Yle/Stefan Paavola Borgå,vattenfåglar,vattendrag,parker,nationalstadsparker,maren

Tusentals gäss vid Kiala gård

På tal om åkrar: Också gässen har nu tagit åkrarna i besittning. Där finns nämligen maten.

- Ett typexempel är en oskördad åker invid Mäntsälävägen i trakterna av Kiala gård i Borgå. Där har fågelskådare räknat till ett par tusen sädgäss och bläsgäss samt hundratals sångsvanar. Också den mera sällsynta mindre sångsvanen har setts på åkern, berättar Meriluoto.

De fåglar som inte ännu vågat sig till Finland, är naturligtvis de insektätande fåglarna, till exempel olika sångararter. Svarthättan och lövsångaren får vi nog ännu vänta på och likaså den svartvita och den grå flugsnapparen.

Svanar vid Söderfjärden
Gäss och svanar tar nu åkrarna i besittning. Där finns maten. Svanar vid Söderfjärden Bild: Yle/Jussi Laine Österbotten,Vasa,svanar,flyttfåglar

Aktiva kalla morgnar

För att fågelskåda finns det många bra platser i östra Nyland. Vilken udde som helst vid kusten är ypperlig. Varlaxudden på Emsalö är ett exempel.

- Sen kan man ju inte bortse från Ruskis i Borgå med sina fågeltorn, säger Meriluoto.

Skäl är också att vara morgonpigg. Det är då fåglarna är som allra aktivast. Det är också då det är som allra kallast. Åtminstone våren 2017.