Hoppa till huvudinnehåll

Otaliga krav inför regeringens halvtidsgranskning

Statsminister Juha Sipilä håller en presskonferens.
Statsminister Juha Sipilä (C) vill hitta på nya metoder att sysselsätta. Statsminister Juha Sipilä håller en presskonferens. Bild: Yle Juha Sipilä,statsminister juha sipilä

Regeringen samlas på måndag för sin så kallade halvtidsgranskning. Diskussionerna handlar om hur väl regeringsprogrammet hittills förverkligats och vilka förändringar som behövs. Fokus ligger på sysselsättande åtgärder, men det blir inte lätt att komma på nya metoder som skapar arbete. Det politiska trycket är hårt på Centern och Sannfinländarna.

Det börjar se ut som att det går lite bättre i ekonomin i Finland. Arbetslösheten har sjunkit en aning och företagen tror på framtiden.

En sysselsättningsgrad på 72 procent, som regeringen satte som mål i början av perioden, uppnås ändå inte med den här takten. Den offentliga ekonomin har inte heller balanserats helt i önskad takt.

Nu vill regeringen komma med de avgörande förändringarna, som gör att målsättningarna under periodens resterande år uppnås.

Fyra tyngdpunktsområden i förhandlingarna

Statsminister Juha Sipilä (C) har stakat ut fyra tyngdpunktsområden för halvtidsgranskningen. De är tillväxt och sysselsättning, omsorg, säkerhetsläget och att reformer som påbörjats genomförs.

Regeringen aktar sig för att göra något som sätter käppar i hjulet för den senaste tidens goda utveckling i ekonomin. Nya beskattningsbeslut, som eventuellt kan vara otrevliga för någon grupp, får antagligen vänta.

Nya nedskärningar, utöver de regeringen tidigare fattat beslut om, planeras enligt Sipilä inte.

Hårda eller mjuka tag för de arbetslösa?

De sysselsättande åtgärderna anses vara speciellt viktiga då det inte finns mycket spelrum för annat.

Regeringen diskuterar bland annat hur det kan göras lättare för små och medelstora företag att anställa samt aktiverande åtgärder, som ska få de arbetslösa att bättre hitta arbete.

Vänsterpartierna befarar att det betyder hårda tag och sämre stödvillkor för de arbetslösa.

Oppositionens långa önskelista

Den politiska oppositionen har en lång lista önskemål som den vill att regeringen tar i tu med.

De flesta oppositionspolitiker kan enas om att det behövs satsningar på utbildningen.

Aalto och Mikkonen sitter vid ett bord och ser koncentrerade ut.
De grönas Touko Aalto och Krista Mikkonen kräver satsningar på bland annat utbildningen. Aalto och Mikkonen sitter vid ett bord och ser koncentrerade ut. Bild: Yle/ AG Karlsson touko aalto, krista mikkonen

De gröna, som vann stort i kommunalvalet, anser att valet var en signal som regeringen måste ta på allvar.

-Vi måste satsa på utbildningen, från barn till högre utbildning och forskning. Det är vad Finland behöver för att vara med i den globala tävlingen, säger riksdagsgruppens ordförande Krista Mikkonen.

Företagsstöden svåra att ta i

Regeringen har lovat se över företagsstöden. Att skära i dem eller rent av helt slopa något stöd är svårt, då intresseorganisationerna protesterar.

Många önskar sig en reform av systemet för familjeledigheter. Den diskussionen har redan länge stampat på stället.

Arbetsmarknadsorganisationerna håller ett öga på att löntagarna faktiskt får de skattelindringar som lovades i samband med konkurrenskraftsavtalet.

Politiskt tryck påverkar

Resultatet i kommunalvalet gör att trycket är hårt på speciellt Centern och Sannfinländarna att prestera synliga resultat. Båda förlorade valet, Sannfinländarna stort.

Hos Centern tar oron sig uttryck i ett behov att diskutera omsorg. Partiet vill driva en mer människonära politik.

Sannfinländarna kommer synligt att motsätta sig en höjning av Finlands flyktingkvot, medan det hos Samlingspartiet finns en vilja att höja kvoten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes