Hoppa till huvudinnehåll

President Halonen i Helsingin Sanomat: Avbryt tvångsavvisningarna till konfliktländer

Tarja Halonen.
Tarja Halonen. Bild: Yle/Parad Media efter nio,Tarja Halonen

Finland borde avbryta tvångsavvisningarna till konfliktländer, skriver president Tarja Halonen i ett inlägg i Helsingin Sanomat.

Utrikesministeriet rekommenderar att finländare inte ska resa till Afghanistan, Irak eller Syrien, men myndigheterna ser inga hinder för att avvisa personer som utsatts för förföljelse till de här länderna, skriver Halonen.

Allt fler av oss anser att de här länderna inte är trygga för dem som returneras, anser hon.

Halonen hoppas att de finländska myndigheterna besöker konfliktländerna för att på ort och ställe bekanta sig med läget och med de myndigheter som tar emot dem som tvångsavvisas.

Halonen anser att tvångsavvisningar inte ska verkställas innan myndigheterna på det här sättet har uppdaterat sig om läget i mottagarländerna. Efter uppdateringen kan man enligt Halonen på nytt ta ställning till frågan.

Halonen hoppas vidare att de som i Finland konverterat till kristendomen inte tvångsavvisas eftersom det kan vara farligt för dem att vistas i det tidigare hemlandet i och med att de har lämnat islam.

"Lagar ändrades på grund av flyktingläget"

President Halonen skriver vidare att Finland ändrade på lagar i och med att så många under flyktingkrisen sökte asyl i Finland. Hon anser att det här inte är en bra juridisk princip om man verkligen vill respektera de mänskliga rättigheterna.

Halonen skriver också att Finland inte kan ta emot alla de människor som på grund av olika slags otrygghet måste lämna hemlandet. Det som Finland enligt Halonen kan göra är att höja flyktingkvoten från nuvarande 750 personer per år. Inrikesminister Paula Risikkos (Saml) färska förslag var ett steg i rätt riktning, skriver hon.

Halonen anser vidare att EU-länderna snabbt måste bli bättre på att samarbeta i flyktingfrågan med varandra och med FN.

Tarja Halonen var Finlands president under det här årtusendets tolv första år.

Artikeln uppdaterades klockan 8:22 med följande stycke text: Halonen anser att tvångsavvisningar inte ska verkställas innan myndigheterna på det här sättet har uppdaterat sig om läget i mottagarländerna. Efter uppdateringen kan man enligt Halonen på nytt ta ställning till frågan. Samtidigt lades till ordet "det" före ordet "tidigare" i följande stycke.

Läs också