Hoppa till huvudinnehåll

Trumpadministrationen låter inte Exxon borra olja i Ryssland

USA:s utrikesminister Rex Tillerson på väg till G20-möte i Bonn.
Utrikesminister Rex Tillersons tidigare arbetsgivare får inte borra olja i Ryssland. USA:s utrikesminister Rex Tillerson på väg till G20-möte i Bonn. Bild: EPA/SASCHA STEINBACH Rex Tillerson,USA:s utrikesminister

USA:s regering har beslutat att inte ge den amerikanska oljejätten Exxon speciallov att borra olja i sådana delar av Ryssland som berörs av de amerikanska sanktionerna mot Ryssland.

Enligt finansminister Steven Mnuchin kommer regeringen inte att bevilja några speciallov i frågan.

USA och EU införde ekonomiska sanktioner mot Ryssland med anledning av Rysslands annektering av Krimhalvön och landets roll i konflikten i östra Ukraina.

Sanktionerna tvingade Exxon som är världens största oljebolag att gradvis sluta borra olja på de arktiska områdena i Ryssland.

Exxon hade 2015 och 2016 ansökt om och fått specialtillstånd att verka i Ryssland inom ramen för ett samföretag med det ryska oljebolaget Rosneft.

Andra regler för europeiska företag

De europeiska sanktionerna tillåter att europeiska företag är verksamma i Ryssland. Exxon säger att europeiska oljebolag drar nytta av Trumpadministrationens beslut.

Wall Street Journal rapporterade tidigare i veckan att Exxon ansökt om att få borra olja tillsammans med Rosneft. Exxon säger att ansökan lämnades in 2015.

Frågan är känslig i och med att Exxons tidigare vd Rex Tillerson numera är USA:s utrikesminister.

Då Tillerson var Exxons vd hade han nära kontakter till Rosneft och ryska beslutsfattare inklusive president Vladimir Putin. Han talade mot de sanktioner som infördes 2014.

Amerikanska kongressledamöter utreder eventuella ryska kopplingar till personer inom Trumps presidentvalskampanj. Republikanska kongressledamöter är enligt nyhetsbyrån Reuters oroliga över tecken på att Trumps regering skulle lätta på sanktionerna mot Ryssland.

Enligt nyhetsbyrån AP anser kongressledamöter att USA inte ska lätta på sanktionerna i och med att amerikanska underrättelsetjänster kommit fram till att Ryssland blandade sig i det amerikanska presidentvalet.

Läs också