Hoppa till huvudinnehåll

Våren har inte framskridit alls på en månad

Snö i norra Helsingfors på skärtorsdagen den 13 april 2017.
Snö i norra Helsingfors på skärtorsdagen den 13 april 2017. Snö i norra Helsingfors på skärtorsdagen den 13 april 2017. Bild: Lehtikuva påsk,snö,vår,Helsingfors,väderlek,skärtorsdagen

Den termiska våren inleddes i södra och sydvästra Finland redan för en dryg månad sedan, före den 15 mars. Efter det har våren inte framskridit alls, visar statistik från Meteorologiska institutet.

I år har den termiska våren grovt sett inletts på södra och sydvästra sidan av området som sträcker sig från Vasa till Imatra.

I genomsnitt borde den termiska våren redan ha inletts i de mellersta delarna av Lappland, men i år har den inte kommit ens till mellersta Finland ännu. Våren är alltså helt tydligt försenad.

Ifjol stannade den termiska vårens framskridande i Lappland. Där väntade man på våren nästan en månad längre än på övriga håll i landet.

Valborgsvädret ett mysterium

Vädret under den sista veckan i april ser ut att bli mycket varierande och ostadigt. Finland hör till ett brett lågtrycksområde.

På grund av att vädret kan förändras så snabbt är det svårt att förutse ens en kort period just nu. Till exempel tisdagen är enligt den nuvarande prognosen regnig och kall, men ännu för några dagar sedan såg det ut som att regnen skulle passera Finland söderifrån.

Samtidigt påminner Yles meteorolog Anne Borgström om att det inte går att med säkerhet säga något om till exempel valborgsvädret.

- Ingenting. Det är nästan tio dagar dit, så vädret kan vara både si eller så, skrattar Borgström.

Jussi Salokorpi, Yle uutiset / Linn Karlsson