Hoppa till huvudinnehåll

900 kilometer genom Svenskfinland

Jan-Erik Eklöf på Stafettkarnevalen 2016.
Jan-Erik Eklöf, projektledare för Stafettkarnevalen. Jan-Erik Eklöf på Stafettkarnevalen 2016. Stafettkarnevalen,jan-erik eklöf

Som en del av projektet Finland 100 år, arrangerar Stafettkarnevalen en skolstafett genom Svenskfinland. Stafetten sänds direkt på Yle Arenan och avslutas med att det sista laget springer in på Stafettkarnevalen på Alberga idrottsplan den 19. maj.

Det är över hundra skolor och närmare 2500 elever som under fyra veckor kommer att delta i stafetten vars startskott går på Sandkulla idrottsplan i Dickursby måndagen den 24. april. Det hela börjar med en så kallad stafettfest, en stafettkarneval i miniatyr, som avslutas med att Dickursby skola löper ut på den första stafettsträckan.

Stafetten fortsätter sedan varje vardag i fyra veckor genom att olika skolor löper sträckor genom Svenskfinland. Vissa skolor springer längre sträckor, vissa kortare, och på vägen kommer det att ordnas två till stafettfester som den i Dickursby. Svenska Yle streamar stafetten direkt på Arenan och där kommer även skolornas löpsträckor att finnas som enskilda klipp.

Ett omfattande projekt

Med över hundra deltagande skolor är projektet väldigt omfattande och en av bakgrundsgestalterna bakom stafetten, Jan-Erik Eklöf, projektledare på Stafettkarnevalen, kallar det direkt för en storsatsning och berättar att det krävt noggrann planering.

- Idén kom för ungefär två år sedan när jag hörde om projektet Finland 100 år. Vi tyckte det lät väldigt roligt och ville gärna vara med. Som Stafettkarnevalens projektledare tyckte jag sedan det var ganska naturligt att vi skulle ordna en stafett. Och nu har det hela planerats i över ett års tid, vilket är enormt, konstaterar Eklöf glatt.

Han menar att det viktiga i projektet är att kombinera glädje och motion.

- Målet med stafetten är att samla hela Svenskfinland och få barn och unga att röra på sig tillsammans genom någonting enande och sammansvetsande.

Det här är något som inte endast har en naturlig förankring i Stafettkarnevalen utan också i projektet Finland 100 år som helhet.

- Hela projektets tema är “tillsammans”, vilket ju också beskriver oss utmärkt. Här samlas vi tillsammans i både idrottens och glädjens tecken. Det är viktigt.

Vi håller på olympiska ideal― Jan-Erik Eklöf

Finland 100-stafetten avslutas med att den sista skolan den 19. maj, springer in på Stafettkarnevalen som på grund av Olympiastadions renovering i år ordnas i Alberga idrottspark.

På Yle Arenan hittas streamen men också korta presentationsvideor producerade av över femtio skolor som deltar i stafetten. Genom dessa videor har skolorna och deras elever fått möjlighet att presentera sig själva och lyfta fram det bästa med sina egna skolor.

Läs också

Stafettkarnevalen

Nyligen publicerat - Stafettkarnevalen