Hoppa till huvudinnehåll

Belgisk undersökning: Le Pen och Macron leder

Man håller upp sitt röstningskort i kommunen Le Pin i nordvästra Frankrike den 23 april 2017-
Man håller upp sitt röstningskort i kommunen Le Pin i nordvästra Frankrike den 23 april 2017. Man håller upp sitt röstningskort i kommunen Le Pin i nordvästra Frankrike den 23 april 2017- Bild: AFP / Lehtikuva Presidentvalet i Frankrike 2017,Frankrike,Le Pin,röstningskort

Enligt en belgisk vallokalsundersökning blir det Marine Le Pen och Emmanuel Macron som går vidare till en avgörande valomgång i det franska presidentvalet.

Undersökningen som är gjord mitt på dagen, det vill säga medan röstningen pågått, presenterades av den belgiska mediekanalen RTBF.

Siffrorna i undersökningen är 24 procent för Macron, 22 procent för Le Pen, 20,5 procent för François Fillon och 18 procent för Jean-Luc Mélenchon.

RTBF uppger inte vem som genomfört undersökningen eller undersökningens fermarginal, så resultatet i vallokalsundersökningen har inte kunnat verifieras.

I Frankrike är det inte tillåtet att publicera några vallokalsundersökningar förrän vallokalerna har stängt. Vallokalerna i Frankrike stänger klockan 21 finsk tid.

Högt valdeltagande

Klockan 18 finsk tid hade 69,4 procent röstat, enligt officiella siffror från det franska inrikesministeriet.

Siffran pekar på att årets valdeltagande kan bli bland de högsta på 40 år. Det är något färre än vid samma tid under första omgången av presidentvalet 2012, då valdeltagandet totalt hamnade på närmare 80 procent.

Text: FNB-TT, Yle

Läs också