Hoppa till huvudinnehåll

Bobollssäsongen startade på Södermalm och fortsätter i Fuengirola

Imatraspelarna Miikka Matikka och Ville Liukku förbereder sig inför ligapremiären i Fuengirola.
Imatraspelarna Miikka Matikka och Ville Liukku förbereder sig inför ligapremiären i Fuengirola. Imatraspelarna Miikka Matikka och Ville Liukku förbereder sig inför ligapremiären i Fuengirola. Bild: Lehtikuva / Lauri Heino Miikka Matikka,ville liukku

Årets första bobollsligamatcher spelades i Stockholm och på söndag fortsätter säsongen i spanska Fuengirola. Twittersignaturen fullgasmedklas följde matchen i Stockholm. Kollar boboll på Zinken, frågade närmaste finne om regler, han svarade på finska, nu fattar jag absolut noll, skrev han.

Att spela ligamatcher utomlands är ett sätt att marknadsföra grenen som snarast har fotfäste i Finland.

– Det här har planerats länge och det är fint att det slutligen blev av. Det bor många finländare i Fuengirola så det finns säkerligen intresse, sade Imatran Pallo-Veikots sportchef Jani Valkeapää på förbundets hemsida.

– Det finns vissa utmaningar med att arrangera en match utomlands. Förhoppningsvis blir det inte en engångsföreteelse, fortsatte Valkeapää.

1065 såg herrmatchen

I Stockholm, där den tidigare Yle-journalisten Kaj Kunnas fungerade som konferencier, spelades både en dammatch och en herrmatch. 482 åskådare såg dammatchen på legendariska Zinkensdamms idrottsplats. Herrmatchen lockade 1065 åskådare till arenan som på vintern fungerar som bandylaget Hammarbys hemmais.

Twittersignaturen fullgasmedklas hade hittat till Zinken och var inte heller efter matchen speciellt bekant med reglerna.

– Kollar boboll på Zinken, frågade närmaste finne om regler, han svarade på finska, nu fattar jag absolut noll.

500 har rest till Spanien

I Fuengirola där det är ungefär 20 grader varmt spelas matchen på den lokala fotbollsarenan som tar 3000 åskådare.

Bobollsförbundet meddelar att cirka 500 supportrar rest till Fuengirola från Finland och förutspår att matchen mellan liganykomlingen Imatran Pallo-Veikot och förra årets silverlag Sotkamon Jymy kan bli slutsåld.

– Det här är en utomordentlig möjlighet att göra bobollen känd utomlands. Tempot är oerhört snabbt och grenen är spännande att följa. Alla känner till baseboll. Nu behöver vi göra bobollen känd för andra än finländare, konstaterade Jonne Kemppainen som är spelare och försäljningschef för Joensuun Maila.

Resultat, herrar:

Joensuun Maila – Kouvolan Pallolyöjät 1–2 (0–2, 1–0, 0–1)

1065 åskådare

Resultat, damer:

Manse PP – Porin Pesäkarhut 2–1 (2–1, 1–2, 2–1)

482 åskådare