Hoppa till huvudinnehåll

Delade stugor vid brigaden i Dragsvik?

kvinna i militärkläder i sovstuga
Medicinalman Ida Flemmich delar stuga med andra kvinnor. kvinna i militärkläder i sovstuga Bild: Yle/Monica Slotte militärtjänst,Nylands brigad,kvinnor,Ekenäs,ida flemmich

Vid Nylands brigad i Dragsvik sover kvinnliga beväringar fortfarande i egna stugor. I framtiden kan det handla om gemensam inkvartering med männen.

Antalet kvinnor som gör frivillig värnplikt i Finland ökar hela tiden. I år har 1126 kvinnor sökt in, vilket är 284 fler än i fjol. Ändå var 2016 ett rekordår med över 800 ansökningar.

Det här gör att försvarsmakten överväger vissa praktiska förändringar, bland annat gemensam inkvartering för kvinnor och män.

Mera tillsammans?

Vid Nylands brigad i Dragsvik ryckte nio kvinnor in i januari. Nuvarande Ekenäsbon Ida Flemmich är en av dem. Hon tycker att alla kunde samsas om stugorna.

- Vi är ju alla beväringar och har samma utgångspunkt när vi kommer hit. Den första tiden umgicks jag nästan bara med flickorna. Det tog några veckor innan jag blev bekant med killarna, bara för att man var inte med dem så mycket.

Flemmich, medicinalman vid Pionjärkompaniet, visar runt i stugan hon delar med andra kvinnor. Här finns för tillfället flera lediga sängar.

- Det är förstås skönt att ha sitt eget ställe att komma till. Vi har ju egna duschar och toaletter, det tror jag inte att jag skulle klara mig utan. Men i skogen delar vi ju redan tält med killarna. Då sover vi tätare än sillar i burk.

Hon tycker att man gott kan sova bredvid varandra på kasernområdet också.

Ekenäsbon Lucas Lönnqvist instämmer. Han är officersaspirant vid Pionjärkompaniet.

man i militärkläder
Officersaspirant Lucas Lönnqvist delar gärna stuga. man i militärkläder Bild: Yle/Monica Slotte militärtjänst,Nylands brigad,kvinnor,Ekenäs,lucas lönnqvist

- För mig personligen skulle det inte vara något problem. Det blir lättare att ordna allting också. Om man bor i samma stugor så har man alla där och det blir en bättre sammanhållning i gruppen. Samarbetet förbättras och man lär känna varandra snabbare.

Finns det någon situation som kunde bli obehaglig?

- Det finns ju män som tycker att kvinnor inte ska vara här. Det kanske inte skulle vara så jättetrevligt att bo med en människa som helst ser att jag far hem till köket. Å andra sidan är det ju inte mitt problem om han tycker så, säger Ida Flemmich som också skriver en blogg om militärlivet.

I första hand beväring

Det finns ännu inga konkreta planer på att övergå till gemensamma stugor vid Nylands brigad. Kvinnliga beväringar inkvarteras fortfarande i separata stugor på brigaden i Dragsvik, liksom på övriga håll i Finland.

- I värsta fall har vi en tolvmannastuga som är nästan tom på grund av att vi har två kvinnor i enheten, förklarar kaptenlöjtnant Ilari Viisteensaari, enhetschef vid Pionjärkompaniet.

man i militärkläder
Kaptenlöjtnant, enhetschef Ilari Viisteensaari man i militärkläder Bild: Yle/Monica Slotte militärtjänst,Nylands brigad,kvinnor,Ekenäs,ilari viisteensaari

Delade stugor skulle ge praktiska fördelar i utrymmesfrågan men också när det gäller sammanhållningen i gruppen. Kvinnorna integreras bättre i sin egen pluton om alla är tillsammans.

Urvalsprov och uppbåd kunde också göras smidigare och mer jämlika för kvinnor och män. Målet är att redan från början skapa ett mer sammansvetsat team där möjligast få avbryter sin tjänstgöring.

Försvarsmakten diskuterar olika förändringar.

Som i Sverige?

I Sverige och Norge delar kvinnor och män stuga. Gemensamma duschar avdelas med ett draperi.

- Jag ser personligen inget hinder för varför vi inte skulle kunna ha delade stugor här i Finland också. Inom tio år har kanske attityderna förändrats så pass mycket att det kan ske, bedömer enhetschef Ilari Viisteensaari.

Men redan i dag är den allmänna opinionen positiv bland brigadens kvinnor och män. Och frågan väcker diskussion.

20 år av kvinnor

Under åren 1996-2017 ryckte 351 kvinnor in vid Nylands brigad i Dragsvik. Av dessa har 113 avbrutit tjänstgöringen medan 15 av de som avbrutit har fortsatt senare.

personer i militärklädsel
Ida Flemmich har över 100 dagar i det militära. personer i militärklädsel Bild: Yle/Monica Slotte militärtjänst,Nylands brigad,kvinnor,Ekenäs,ida flemmich

I dagens läge finns det åtta kvinnor kvar från kontingent 216 som har fått chefsutbildning. Också från kontingent 117 finns det åtta kvinnor kvar. En av dessa är för tillfället i Reservofficersskolan (RUK) i Fredrikshamn.

I dag slutför också tre kvinnor tidigare avbruten tjänstgöring. Sammanlagt 18 kvinnor är verksamma vid Nylands brigad i dag. De är fördelade på tre enheter med en till två stugor per enhet.

Läs också