Hoppa till huvudinnehåll

Emmanuel Macron och Marine Le Pen vidare till finalomgången

Emmanuel Macron och Marine Le Pen i två porträtt som kombinerats.
Emmanuel Macron och Marine Le Pen. Emmanuel Macron och Marine Le Pen i två porträtt som kombinerats. Bild: AFP / Lehtikuva Emmanuel Macron,Marine Le Pen,Frankrike,Presidentvalet i Frankrike 2017

Mittenkandidaten Emmanuel Macron och ytterhögerns Marine Le Pen tog sig till finalomgången i det franska presidentvalet. Macron segrade över Le Pen med över två procentenheter.

Då rösterna i de franska vallokalerna räknats hade Macron fått 23,75 procent av rösterna, medan Le Pen fått 21,53 procent. Det visar de slutliga siffrorna från det franska inrikesministeriet.

Emmanuel Macron representerar inte de traditionella partierna utan sin egen rörelse En Marche! (Framåt!). Det är första gången i Frankrikes historia som en kandidat utanför de stora partierna tar sig till andra omgången i presidentvalet.

Anhängare till mittenkandidaten Emmanuel Macron firar valresultatet i den första omgången av det franska presidentvalet den 23 april 2017.
Anhängare till Emmanuel Macron firar valresultatet i Paris. Anhängare till mittenkandidaten Emmanuel Macron firar valresultatet i den första omgången av det franska presidentvalet den 23 april 2017. Bild: EPA / YOAN VALAT Emmanuel Macron,Frankrike,Presidentvalet i Frankrike 2017,Paris,En Marche!

Frankrikes avgående president socialisten François Hollande har gratulerat Emmanuel Macron.

Marine Le Pen sade i sitt tacktal inför jublande anhängare att det är "historiskt" att hon går vidare till andra valomgången. Hon sade också att hon är hela Frankrikes kandidat och menade att hon vill befria franska folket från den arroganta eliten.

- Frankrikes överlevnad är på spel!

Ytterhögerns kandidat Marine Le Pen höll tal i Hénin-Beaumont i Frankrike den 23 april 2017 efter att det blev klart att hon tagit sig vidare till den andra omgången i presidentvalet.
Marine Le Pen Ytterhögerns kandidat Marine Le Pen höll tal i Hénin-Beaumont i Frankrike den 23 april 2017 efter att det blev klart att hon tagit sig vidare till den andra omgången i presidentvalet. Bild: EPA / OLIVIER HOSLET Marine Le Pen,Frankrike,Presidentvalet i Frankrike 2017,Hénin-Beaumont

På en tredje plats ligger högerpartiet Republikanernas kandidat François Fillon med 19,9 procent av rösterna, medan radikala vänsterns Jean-Luc Mélenchon ser ut att få ett ungefär lika högt väljarstöd på 19,6 procent.

Det här innebär att för första gången i modern fransk historia slås både Socialistpartiet och högerpartiet Republikanerna ut den första valomgången.

Högerns kandidat François Fillon har erkänt sig besegrad och uppmanade sina väljare att rösta mot intoleransen och ge sin röst till Macron i den andra omgången.

Regerande Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon får enligt vallokalsundersökningen ett väljarstöd på endast 6,2 procent. Också Hamon uppmanar sina väljare att stödja Emmanuel Macron.

- Jag lyckades inte stoppa den katastrof som var på kommande. Jag tar fullt ansvar, skrev Hamon på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Demonstranter och polis har drabbat samman i Paris under söndagskvällen. Enligt medieuppgifter handlar det om demonstranter som motsätter sig Marine Le Pen.

Demonstranter och polis drabbade samman i Paris den 23 april 2017 efter resultatet i den första omgången i presidentvalet.
Demonstranter och polis drabbade samman i Paris den 23 april 2017 efter resultatet i den första omgången i presidentvalet. Bild: AFP / Lehtikuva Paris,Frankrike,Presidentvalet i Frankrike 2017,Marine Le Pen,demonstranter

Säkerhetsåtgärderna inför den första omgången i det franska presidentvalet var exceptionellt omfattande. Cirka 50 000 poliser och 7 000 soldater tryggade säkerheten under valdagen.

Det slutliga resultatet väntas efter midnatt. Finalomgången i det franska presidentvalet hålls den 7 maj.

Läs också